Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психодіагностика.docx
Скачиваний:
986
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
217.59 Кб
Скачать

1. Психодіагностика, її мета, значення, роль. Специфіка психодіагностичних методів.

Розвиток психологічної діагностики призводить до появи особливого дослідницького методу - діагностичного.  Загальноприйнято поділ дослідницького методу на неексперіментальним (описовий) та експериментальний. Неексперіментальним метод утворює різні види (методики) спостережень, бесіди, вивчення продуктів діяльності. Експериментальний метод грунтується на спрямованій створення умов, що забезпечують виділення досліджуваного фактора (змінної) і реєстрацію змін, пов'язаних з його дією, а також допускає можливість активного втручання дослідника в діяльність випробуваного. На основі цього методу будуються численні і традиційні для психології методики лабораторного і природного експерименту, а також особлива їх різновид - формуючий експеримент.  Основною особливістю психодіагностичного методу є його вимірювально-випробувальна, оціночна спрямованість, за рахунок якої досягається кількісна (і якісна) кваліфікація досліджуваного явища. Це стає можливим шляхом прямування певним вимогам, характерним для психодіагностичного методу. 

Одне з найважливіших вимог - стандартизація інструменту вимірювання, в основі якої лежить поняття норма, оскільки індивідуальна оцінка, може бути отримана шляхом зіставлення з результатами інших піддослідних. Не менш важливо і те, що будь-яка діагностична методика (тест) повинна відповідати вимогам надійності та валідності.  Характеризуючи діагностичний метод, недостатньо обмежитися вказівкою на його вимірювально-випробувальну спрямованість.  Сьогодні більшість дослідників визнають,що психодіагностика як галузь психологічного знання спрямована на розробку методів розпізнавання індивідуальних психологічних вла­стивостей людини. При цьому слід пам’ятати, що психодіагностика має справу не тільки з тестами, але й з якіс­ними оцінками особистост Кількісний і якісний аналіз дає змогу вивчати особистість, вдаючись до певного методу дослідження. Кількісний, або варіаційно-статистичний, аналіз полягає в обчисленні коефіцієнтів правильного розв'язування завдань, частоти повторювання відзначеного психічного явища.

Для порівняння результатів досліджень з різною кількістю завдань або різним кількісним складом групи користуються не абсолютними, а відносними, здебільшого відсотковими, показниками.

Здійснюючи кількісний аналіз результатів дослідження, найчастіше обчислюють середнє арифметичне показників усіх досліджень того чи іншого психічного процесу чи індивідуально-психологічної особливості. Щоб робити висновки про вірогідність середнього арифметичного, обчислюють коефіцієнт відхилень від нього окремих показників.

Чим менші відхилення показників окремих досліджень від середнього арифметичного, тим більш показовим це є для психологічної якості досліджуваної особистості.

Якісний аналіз здійснюється на базі кількісного аналізу, але до нього не зводиться. Якісний аналіз з'ясовує причини високого чи низького рівня показників, залежність їх від вікових та індивідуальних особливостей особистості, умов життя та навчання, стосунків у колективі, ставлення до діяльності тощо.

Кількісний та якісний аналіз результатів дослідження є підставою для психологічної характеристики людини та висновків про застосування до неї певних виховних або навчальних заходів. і. Важливо також враховувати, що психо­діагностика не допоміжна, обслуговуюча дисципліна, а повноправна наука, яка вивчає природу індивідуальних відмінностей. Враховуючи різні трактовки поняття «психодіагностика», пропонується її наступ­не визначення (Л.Вурлачук, 2002):

Психодіагностика - це галузь психологічної науки, що розроб­ляє теорію, принципи і інструменти оцінки і виміру індивідуально- психологічних властивостей особистості.

Діагностика (від грецького «діа» і «гнозис») буквально розумі­ється як «пізнання, що розрізняє».

Отже, психодіагностика в психології служить своєрідним мостом між наукою і практикою: наукою про індивідуальні пси¬хологічні відмінності (диференціальна психологія) і практикою постановки психологічного діагнозу. Як психологічна дисципліна, психодіагностика виконує роль, аналогічну тій, яку виконує техніч¬на метрологія в фізико-технічних науках чи медична діагностика медико-біологічних науках.