Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психодіагностика.docx
Скачиваний:
986
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
217.59 Кб
Скачать

Факторні теорії особистості

Значну частину свого життя Раймонд Кеттелл (Raymond Cattell) присвятив створенню повної карти можливих властивостей людської особистості. Саме він уперше визначив практично вичерпний список нормальних і аномальних темпераментних або структурних рис. Потім Кеттелл перейшов до виміру динаміки особистості, знайшовши при цьому риси, які він назвав мотиваційними. На думку Кеттелла, знаючи структуру і динаміку особистості, можна успішно передбачати поведінку конкретної людини.

Теорія особистості Кеттелла більшою мірою ґрунтується на психометричних процедурах, а не на клінічних дослідженнях. Кеттелл починав свою роботу, не маючи жодних початкових переконань щодо структури особистості. Використовуючи індуктивний метод, він зібрав кількісну інформацію з трьох джерел: реєстрації реальної поведінки людей упродовж їхнього життя (L-дані), свідчень самих людей про себе (Q-дані) та результатів об?єктивних тестів (Т-дані), обчислив взаємну кореляцію величин, сформував кореляційну матрицю і з неї вивів первинні фактори. Ці фактори здобувають психологічне значення у сфері трьох категорій властивостей особистості - темпераменту, здібностей та мотивації.

Загалом Кеттелл виокремлює 35 особистісних рис: першого порядку - 23 риси, властиві нормальній особистості, та 12 патологічних рис. Ці фактори корелюються між собою, що дає змогу провести повторний факторний аналіз і виявити принаймні вісім рис другого порядку. Ці первинні та вторинні фактори в теорії Кеттелла мають назву «основних рис особистості», але всі вони переважно є темпераментними рисами.

Кеттелл також класифікував здібності й мотиваційні риси. Зокрема, мотиваційні, або динамічні, риси поділено на вроджені спонукання, або ерги, та набуті за допомогою культурного впливу мотиви, які мають назву сем. Усі вони є елементами динамічних грат, до яких також входять атитюди.

Після майже шістдесятьох років роботи Кеттелл, який ставив перед собою завдання намалювати повну карту особистості, досяг успіху у створенні вичерпної кваліфікації особистісних структур, а також розробив метод, що дозволяє передбачати поведінку.

52. Тести ммрi, сміл, Міні-Мульт.

ОПИСАНИЕ MMPI / СМИЛ MMPI —

личностный опросник, разработан в конце 30-х — начале 40-х годов в Университете Миннесоты Старком Хатуэйем и Джоном МакКинли. Адаптация русскоязычной версии методики началась в 1960-х годах. Первым был предложен вариант ММИЛ состоящий из 384 утверждений (Ф. Б. Березин и М. П. Мирошников, 1967). В настоящее время наибольшее распространение на постсоветском пространстве получила модификация теста MMPI — тест СМИЛ (Стандартизированный многофакторный метод исследования личности), адаптированный Л. Н. Собчик.

ИНСТРУКЦИЯ К ТЕСТУ MMPI/ ТЕСТУ СМИЛ.Міннесотський багатоаспектний особистісний опитувальник (Minnesota Multiphasic Personality Inventory, MMPI) - запропонований С. Хатуеем і Дж. Маккінлі

в 1940 р. MMPI є реалізацією типологічного підходу до вивчення особистості і займає провідне місце серед інших особистісних опитувальників в психодіагностичних дослідженнях (бібліографія складає близько 4000 назв). Опитувальник складається з 550 тверджень, що утворюють 10 основних діагностичних шкал. На кожне з тверджень обстежувані (особи у віці від 16 років і старше з коефіцієнтом інтелекту не нижче 80) повинні дати відповідь: «вірно», «невірно», «не можу сказати». Відповідь, що співпадає з «ключем», оцінюється в один бал. Можливі різні варіанти пред'явлення тверджень, зазвичай це робиться за допомогою карток, які обстежуваний розкладає на три групи відповідно зі своєю відповіддю. Для прискорення інтерпретації структури показників, економного опису «профілю» використовується система його числового кодування.

Основні клінічні шкали MMPI і приклади тверджень по кожній з них.

1. Шкала іпохондрії (HS) - визначає «близькість» обстежуваного до астеноневротичному типу особистості.

2. Шкала депресії (D) - призначена для визначення ступеня суб'єктивної депресії, морального дискомфорту (гіпотимічних тип особистості).

3. Шкала істерії (Ну) - розроблена для виявлення осіб, схильних до невротичних реакцій конверсійного типу (використання симптомів фізичного захворювання як засіб вирішення складних ситуацій).

4. Шкала психопатії (Ра) - спрямована на діагностику соціопатіческого типу особистості.

5. Шкала мужності / жіночності (MF) - призначена для вимірювання ступеня ідентифікації обстежуваного з роллю чоловіка або жінки, що пропонується суспільством.

6. Шкала параної (Ра) - дозволяє судити про наявність «надцінних» ідей, підозрілості (паранойяльний тип особистості).

7. Шкала психастенії (Pt) - встановлює подібність обстежуваного з хворими, що страждають фобіями, нав'язливими діями і думками (тривожно-недовірливий тип особистості).

8. Шкала шизофренії (Sc) - спрямована на діагностику шизоидного (аутичної) типу особистості.

9. Шкала гіпоманії (Ма) - визначається ступінь «близькості» обстежуваного гипертимному типу особистості.

10. Шкала соціальної інтроверсії (Si) - діагностика ступеня відповідності інтровертірованной типу особистості. Клінічної шкалою не є, добавлена ​​в опитувальник в ході його подальшої розробки.

Опитувальник Міні-мульт (скорочений багатофакторний опитувальник для дослідження особистості - СБОО) Частина 1

ОПИС

Міні-мульт розроблений шведським психологом Кінканнон і адаптований в російський варіант (перекладано на українську мову СБОО) В.П. Зайцевим і В.Н. Козюля. Цю методику краще використовувати для скринінгу на предмет виявлення, які потребують медичної допомоги хворі і для використання в психосоматичних лікарнях.

Методика дозволяє оцінити рівень нервово-емоційної стійкості, ступінь інтеграції особистісних властивостей, рівень адаптації особистості до соціального оточення.

Методика в основному розрахована на обстеження дорослих осіб (від 16 до 80 років, з освітою не нижче 6-7 класу середньої школи), з збереженим інтелектом.

Опитувальник Міні-мульт являє собою скорочений варіант MMPI, містить 71 питання, 11 шкал, з них 3 - оцінні. Перші 3 оціночні шкали вимірюють щирість досліджуваного, ступінь достовірності результатів тестування і величину корекції, що вноситься надмірною обережністю. Решта 8 шкал є базисними й оцінюють властивості особистості.

Час проведення опитування не обмежується. При цьому СБОО досить економічний: середній час обстеження займає близько 15 хв, а обробка отриманих даних - всього 5-6 хв.

Інструкція

«Напишіть своє прізвище та інші відомості про себе на Бланку відповідей.

Нижче слідують твердження, що стосуються стану Вашого здоров'я і Вашого характеру. Прочитайте кожне твердження і вирішіть, вірно воно чи невірно по відношенню до Вас. Не витрачайте часу на роздумування. Найбільш природно те ​​рішення, яке першим приходить в голову.

Усі відповіді повинні бути внесені в доданий Бланк відповідей.»