Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нмп ППЗПЛДДО 2014 варіант 9.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Порядок оцінювання знань студентів за результатами вивчення дисципліни для денної та заочної форм навчання

№№

пп

Об'єкти контролю

Кількість балів

1.

Оцінка поточної роботи в семестрі,

в т.ч.:

Від 0 до 100 балів

в т.ч.:

1.1.

Систематичність та активність роботи на семінарських заняттях

до 40 балів

1.2.

Виконання завдань для самостійного опрацювання

до 5 балів

1.3.

Виконання модульних завдань

до 20 балів

1.4

Виконання індивідуального завдання практичного характеру

до 10 балів

1.5

Інші види індивідуальної роботи

до 5 балів

1.6

Іспит

до 20 балів

Оцінювання поточної роботи студента

Процес вивчення «Проблеми правового захисту прав людини в діяльності державних органів» студентами передбачає відвідування лекцій, семінарських занять, виконання індивідуальних завдань, самостійну роботу по опрацюванню матеріалу. Успішне виконання студентом цих завдань є передумовою успішного виконання завдань поточного модульного контролю, який є формою контролю знань з дисципліни.

Оцінка самостійної роботи включає оцінки за написання рефератів, виконання індивідуальних завдань та вивчення питань, які виносяться на самостійне опрацювання.

Поточний контроль знань здійснюється в аудиторії в години, відведені для семінарських занять та в процесі індивідуальної роботи зі студентом у позанавчальний час шляхом:

  • усного опитування студентів по питаннях тем (модуля), у т.ч. відведених для самостійного вивчення;

  • оцінювання дискусійного обговорення питань – що становлять зміст теми;

  • оцінювання самостійних письмових робіт студентів в аудиторії;

  • оцінювання виконаного і захищеного студентом письмового реферату (есе, повідомлення тощо) за заданими індивідуальними темами;

  • оцінювання виконаного і захищеного студентом завдання практичного характеру;

  • оцінювання відповідей студента на питання, що відведені для самостійного вивчення, у процесі індивідуально-консультативної роботи викладача зі студентом;

  • оцінювання участі студента в розгляді питань в аудиторії (внесення уточнень, доповнень, зауважень до відповідей і т.п.) тощо.

Оцінка самостійної роботи включає оцінки за всі види робіт, у т.ч. участь кожного окремого студента у семінарських заняттях, відповідей під час проведення модульного контролю знань, написання рефератів, виконання інших індивідуальних завдань та вивчення питань, які виносяться на самостійне опрацювання. При виконанні модульних завдань оцінці підлягають: виконання письмових завдань, тести, розв’язання ситуаційних задач, усні відповіді. Оцінка модульних завдань не може перевищувати 20 балів.

Поточний контроль здійснюється шляхом оцінювання модульних завдань (тобто, об’єктом контролю є виконання модульних завдань) та завдань для самостійної роботи (за вибором студента).

Тематика завдань з дисципліни «проблеми правового захисту прав людини в діяльності державних органів»

  1. Теоретико-методологічні основи права особи на свободу

  2. Нормативно-правове забезпечення конституційних свобод людини і громадянина в Україні

  3. Конституційні органи та суб'єкти громадянського суспільства в механізмі забезпечення основних свобод людини і громадянина в Україні

  4. Верховна Рада України (парламент) в механізмі забезпечення основних свобод людини і громадянина

  5. Президент України в механізмі забезпечення основних свобод людини і громадянина

  6. Органи виконавчої влади України в механізмі забезпечення основних свобод людини і громадянина

  7. Судові та правоохоронні органи України в механізмі забезпечення основних свобод людини і громадянина

  8. Діяльність судових органів України з реалізації та захисту прав, свобод та обов'язків людини і грома­дянина

  9. Діяльність прокуратури України з реалізації та захисту прав, свобод та обов'язків людини і громадянина

  10. Діяльність Служби безпеки України з реалізації та захисту прав, свобод та обов'язків людини і громадя­нина

  11. Діяльність органів внутрішніх справ з реалізації та захисту прав, свобод та обов'язків людини і громадя­нина

  12. Діяльність інших правоохоронних органів (державних і недержавних) з реалізації та захисту прав, свобод та обов'язків людини і громадянина

  13. Суб'єкти громадянського суспільства в механізмі забезпечення основних свобод людини і громадянина

  14. Захист прав національних меншин

  15. Порушення прав людини правоохоронними органами та захист порушених прав

  16. Захист прав людини в умовах проведення антитерористичної операції в зоні АТО

  17. Міжнародний та європейський механізми охорони та захисту прав людини

  18. Діяльність Європейського Суду з прав людини

  19. Виконання рішень Європейського Суду з прав людини

Магістру надається право вибрати тему реферату з тематики, або запропонувати свою тему з обгрунтуванням доцільності її розробки. Тема реферату повинна бути актуальною і конкретною, мати практичну спрямованість. Назва (тема) роботи повинна відповідати її змісту і розкривати мету дослідження. Вибираючи тему, слід враховувати наявність наукової та навчальної літератури, а також відповідних джерел з дисципліни Проблеми захисту прав людини в діяльності державних органів.

Викладач:

  • допомагає визначити тему роботи, питання і матеріали, які він повинен опрацювати під час підготовки до написання реферату;

  • консультує магістра щодо послідовності виконання роботи, обсягу і змісту її окремих частин, методології теоретичного дослідження, збирання, аналізу та узагальнення фактичного матеріалу;

  • допомагає магістру підібрати наукову літературу, нормативні акти для написання роботи.

Магістр виконує реферат відповідно до завдання, яке погоджує з науковим керівником.

Магістр до завдання додає:

  • коротку анотацію обсягом до однієї сторінки, в якій описує зміст основних питань, які планує дослідити в роботі;

  • список літератури, у тому числі нормативно-правових актів;

  • розгорнутий план роботи, в якому визначає структуру роботи, вказує орієнтовні назви розділів і підрозділів, їх обсяги та строки виконання.

Магістр повинен дослідити наукову літературу за темою, скласти бібліографію, тобто список використаних нормативно-правових джерел, наукової та навчальної літератури, які він планує використати при написанні, і подати викладачеві.

Обсяг і вимоги до оформлення реферату

Загальний обсяг реферату — 15–20 сторінок машинописного тексту, надрукованого через подвійний міжрядковий інтервал, тобто до тридцяти рядків на сторінці. Мінімальна висота шрифту — 1,8 мм. Роботу друкують на аркушах формату А4, залишаючи береги таких розмірів: лівий, верхній і нижній — щонайменше 20 мм, правий — щонайменше 10 мм. Абзацний відступ дорівнює 3–5 друкарських знаків. Заголовки відокремлюються від тексту зверху і знизу трьома міжрядковими інтервалами (наприкінці заголовка крапка не ставиться). Щільність тексту роботи повинна бути однаковою. Шрифт друку повинен бути чітким, чорного кольору, середньої жирності. Заголовки структурних частин роботи друкують великими літерами посередині рядка. Заголовки підрозділів друкують з великої літери з абзацного відступу. Кожну структурну частину реферату роботи потрібно починати з нової сторінки.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, таблиць виконують арабськими цифрами без знака “№”. Першою сторінкою є титульна, яку включають до загальної нумерації сторінок, але номер сторінки на ній не ставлять. На наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки.

Структурні частини роботи — зміст, перелік умовних скорочень, вступ, висновки, список використаних джерел не нумеруються. Номер розділу друкують після слова «Розділ» (крапку не ставлять), назву розділу друкують з нового рядка. Кожний розділ починають з нової сторінки.

Студент підписує реферат на останній сторінці, після списку використаних джерел.

Рекомендований обсяг структурних частин роботи: вступ і висновки — щонайбільше 20 відсотків; науково-теоретична частина — 80 відсотків загального обсягу роботи.

В рефераті необхідно робити посилання на джерела, з яких взято матеріали або окремі результати досліджень. Посилатися необхідно на останні видання публікації. На попередні видання можна посилатися лише у випадку, якщо в них вміщено потрібні матеріали, які відсутні в останніх виданнях. Посилання в тексті на джерела слід зазначати відповідним порядковим номером у списку використаної літератури і виокремлювати цей номер двома квадратними дужками, наприклад [6; 27]. Можливе посилання на джерела у виносках.

У разі цитування в роботі використаних джерел потрібно зазначити прізвище автора, назву праці або нормативного акту, рік та місце видання і номер сторінки. Список використаних джерел повинен мати наскрізну нумерацію.

Реферат студент виконує українською мовою. Роботи, виконані з порушенням встановлених вимог, не приймаються до оцінювання.

Структура роботи та зміст структурних частин

Робота повинна мати чітку структуру, що визначається її планом і змістом. Вона складається з титульної сторінки, змісту, переліку умовних позначень (за необхідності), вступу, основної частини, коротких висновків з пропозиціями, списку використаної літератури (щонайменше 10 джерел).

Реферат починається з титульної сторінки, за нею наводиться зміст роботи. У змісті вказують назви структурних частин, розділів (у разі необхідності — підрозділів, пунктів і підпунктів) і сторінки, на яких вони розміщені. Назви розділів не повинні повторювати назву роботи, а назви підрозділів — збігатися з назвами розділів.

Якщо в роботі використовуються скорочення, то їх перелік може бути поданий у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Список умовних скорочень друкують у дві колонки: ліворуч за абеткою

наводять використані скорочення, праворуч — їх пояснення.

У вступі необхідно обгрунтувати актуальність вибраної теми дослідження, її наукову та практичну значущість, мету та завдання наукового пошуку, методологію дослідження; охарактеризувати основні джерела. Вступ повинен містити короткий аналіз стану розробки вибраної проблеми, характеристику нормативно-правової бази, на основі якої проводиться дослідження, та чітке визначення об’єкта і предмета дослідження.

У вступі може викладатися наукова апробація досліджуваного питання (статті, тези доповідей на студентських наукових конференціях).

Текст роботи студент викладає самостійно згідно з планом, не дозволяється дослівне переписування правничої літератури та нормативно-правових актів.

В основній частині роботи необхідно описати дослідження з виокремленням того нового, що студент вносить до розробки вибраної теми. Висновки, судження студента повинні бути обгрунтовані. При викладі різних точок зору зі спірних питань необхідно висловити й обгрунтувати свою точку зору.

Для ілюстрації теоретичних положень необхідно використовувати приклади з судової практики, що наводяться в юридичній літературі.

Кожний розділ реферату передбачає висвітлення питання, зазначеного у назві розділу і формулювання коротких висновків.

У висновках необхідно наголосити на якісних показниках здобутих результатів, обгрунтувати їх достовірність, викласти рекомендації щодо їх використання. Висновки є узагальненими рекомендаціями і пропозиціями законодавчого, наукового, практичного характеру.

У списку використаних джерел наводяться нормативні акти, наукова та навчальна юридична література, що була використана в роботі і на яку є посилання у тексті роботи.

Реферати оцінюють за чотирибальною шкалою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»). При оцінюванні враховують теоретичну і практичну цінність роботи, послідовність викладу матеріалу, оформлення.