Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нмп ППЗПЛДДО 2014 варіант 9.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

15. Для проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації необхідно:

а) зробити заяву у виконавчий комітет відповідної місцевої Ради;

б) отримати дозвіл від виконавчого комітету відповідної місцевої Ради;

в) зробити заяву у виконавчий комітет відповідної місцевої Ради не пізніш як за десять днів до намічуваної дати їх проведення;

г) відсутній обов’язок попередити виконавчий комітет відповідної місцевої Ради за десять днів до намічуваної дати їх проведення, якщо останні є мирними та такими, що само організовуються;

д) зробити заяву у виконавчий комітет відповідної місцевої Ради не пізніш як за п’ять днів до намічуваної дати їх проведення167.

Задачі з теми Задача № 1

31.12.2013 р. 14-и річний К. та 15-ти річний М. о 23:27, направляючись зі святкування дня Нового року від друзів додому, були зупинені патрулем ДПС для перевірки документів та з’ясування питань щодо причетності останніх до крадіжки мобільного телефону Самсунг Гелексі 3 у гр. С. На місці було проведено огляд та обшук особистих речей К. та М. Крадений телефон знайдено не було, проте, у К. було знайдено 1500,00 грн., а у М. пакетик з листками трав’яної рослини.

К. пояснив, що гроші йому подарувала бабуся. М. пояснив, що листки то є листками табаку.

Співробітники міліції доставили останніх до райвідділку та закрили останніх в кабінеті слідчого В.С. до з’ясування обставин.

О 3:15 ночі слідчим В.С. було проведено допит К. та М.

О 10:00 годині ранку батьки К. та М. були сповіщені про перебування останніх в райвідділку міліції.

О 10:15 годині К. та М. були передані батькам.

Батьки хлопців звернулися до суду з вимогою притягнути співробітників міліції до відповідальності та відшкодувати завдані їм моральні збитки, причинені неправомірними діями співробітників міліції.

Дайте правову кваліфікацію ситуації.

Чи було порушено права К. та М.? Як процедурно мали діяти співробітники міліції та слідчий відповідно до положень Конституції та КПК України?

Вирішіть судову справу з посиланням на норми національного законодавства та практику ЄСПЛ.

Відповіді аргументуйте.

Задача № 2

Магістри групи 8.34114-1 юридичного факультету Запорізького національного університету у складі 25 осіб з метою підтримати військових 55 артилерійської бригади, зібралися біля пам’ятника Т-34, що встановлений на площі Радянській на вшанування пам’яті танкістів танку командира Миколи Яценка 39-ї танкової бригади, які 14 жовтня 1943 року першими увійшли в м. Запоріжжя.

Магістрами було продекламовано вірші та виконано пісні патріотичного характеру. До пам’ятника було приєднано прапор України, а на танку зафарбовано зірки.

Співробітниками Жовтневого РВ УМВС України в Запорізькій області, які були викликані комуністом О. магістрам була висловлена вимога припинити мітинг, оскільки органи виконавчої влади про нього заздалегідь не були сповіщені. Трьох осіб, які встановили прапор, було доставлено до райвідділку у зв’язку з вандалізмом.

Оскільки група не була згодна з діями співробітників міліції, була виявлена непокора, яка виражалася в продовженні мирного зібрання та була розцінена як невиконання законних вимог співробітника міліції. Порушено кримінальну справу.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Дії осіб групи 8.34114-1 та осіб, що встановили прапор та замалювали зірку на танку (пам’ятнику) кваліфікуйте.

Дайте правову оцінку дій комуніста О.

Вирішіть справу з посиланням на національне законодавство та практику ЄСПЛ.

У якості адвоката здійсніть захист осіб, що встановили прапор.

P.S. Події є вигаданими і не мали місце у реальності.