Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дуженко диплом.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Аналіз маркетингової та фінансово – економічної діяльності пп «грант»

2.1 Загальна характеристика підприємства

Найменування підприємства: ПП «Грант».

Дата заснування: 02 січня 1995 року..

Форма власності: Приватна власність.

Місцезнаходження підприємства: 37000 Полтавська область м. Пирятин 151км.+800 автошляху Київ Харьков Довжанський

Товариство відноситься до категорії малих підприємств і користується відповідними пільгами, встановленими законодавством.

Товариство є юридичною особою. Діяльність підприємства регулюється Господарським Кодексом, статутом, а також іншими нормативними документами і законодавчими актами.

Товариство має самостійний баланс, відокремлене майно і грошові засоби, в т. ч. валютні, укладає договори з юридичними і фізичними особами, приймає на себе зобов'язання і несе по них відповідальність, має право набувати, вивласнювати і обмінювати майно, виступати орендарем і орендодавцем, бути позивачем і відповідачем в суді, арбітражному і третейському судах, вчиняти будь-які інші дії в відповідності з чинним законодавством України.

Товариство має печатку і штампи, фірмові бланки зі своїм найменуванням.

Філії і представництва діють від його імені на підставі положень про них, що затверджуються зібранням учасників, а дочірні підприємства – на основі зібрання статутів, що затверджуються. Товариство відповідає по своїм зобов'язанням всім, що належить йому майном і грошовими засобами. Відповідальність товариства обмежена сумою його активів.

Метою створення підприємства є здійснення підприємницької діяльності, яка направлена на виробництво високоякісної продукції і послуг, конкурентноспроможних на ринку України та інших країн, отримання прибутку від цієї діяльності.

Предметом діяльності ПП «Грант» є:

  • Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах без переваги продовольчого асортименту;

  • Інші види оптової торгівлі.

Для забезпечення початку діяльності товариства за рахунок долевих вкладів учасників був утворений статутної фонд в розмірі 37500000 (Тридцять сім мільйонів п’ятсот тисяч гривень). Розміри внесків учасників визначені установчим договором.

Резервний (страховий) фонд створюється шляхом щорічних відрахувань 5% від чистого прибутку до досягнення фондом розміру 25% статутного фонду.

Товариство має право змінювати розмір статутного фонду в встановленому законом порядку. Порядок формування і розподілу фондів підприємства визначається Уставом.

Товариство в встановленому чинним законодавством порядку веде бухгалтерський і статистичний облік своєї діяльності.

Прибуток, що залишається у підприємства після оплати податків і інших обов'язкових платежів, надходить в його повне розпорядження.

Органами управління товариства є:

  1. Зібрання учасників

  2. Дирекція

  3. Ревізійна комісія

Товариство самостійно визначає порядок найму і звільнення робітників, форми і системи оплати праці, розпорядок робітничого дня, встановлює порядок надання вихідних днів і відпусток.

Фірма, що вивчається має організаційну структуру, побудовану на основі функціонально спеціалізованих відділів (Рис. 2.1)

Генеральний

директор

Секретар -референт

Виконавчий директор

Секретар

Керівник комерційного відділу

Головний бухгалтер

Менеджери з продажу

Завідуючий магазином

Продавці

Рис. 2.1 – Організаційна структура ПП “Грант”

Із-за малої чисельності робітників, функції цих відділів значно ширше, наприклад свої функції вони суміщають також з функціями планування, просування товару і т. ін.

Формування системи планування дасть можливість організації отримати ряд переваг. Стратегічний план дозволяє фірмі реалізувати свою індивідуальність як в очах власних робітників так і з точки зору навколишнього середовища. Досягнення поставлених їм цілей об'єднує усіх робітників і різноманітні функціональні структури фірми, підкреслює значимість їхніх зусиль. План координує їхню діяльність, дозволяє оптимально розподілити ресурси по видам діяльності.

В штаті підприємства 13 робітників, які мають фіксовану заробітну плату. Склад, структура та штатний розклад підприємства визначається Зборами Учасників. Ставки штатних співробітників фірми “Грант” наведені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Штатний розклад ПП «Грант»

№ п/п

Найменування структурних підрозділів, посад, професій

Кількість одиниць

Затверджений посадовий оклад, грн.

Керівництво

Генеральний директор

1

2450,00

Виконавчий директор

1

1500,00

Бухгалтері

Головний бухгалтер

1

1420,00

Бухгалтер

1

1200,00

Провідний спеціаліст з фінансових питань

1

1200,00

Комерційний відділ

Керівник комерційного відділу

1

1000,00

Провідний менеджер

1

800,00

Менеджер з продажу

1

800,00

Помічник менеджера з продажу

1

800,00

Магазин

Старший продавець

1

800,00

Продавець

1

800,00

Секретар-референт

1

900,00

Секретар

1

800,00

Дана організаційна структура ПП “Грант” є достатньо оптимальною для виконання спеціалізованих функцій, що складають основу ланцюжка цінностей цієї компанії. Однак не всі функції, що повинні виконуватися компанією для успішного функціонування, охоплені даною організаційною структурою. Як вже було згадане вище, немає функціональних підрозділів, що виконають функції планування, маркетингу і просування товару, не використовуються налагоджені методики планування, відсутність бізнес-планування. Не можна недооцінювати значимість цих функцій, але із-за невеликого розміру підприємства і порівняно невеликих оборотів тяжко виділити ці функції в окремі структурні підрозділи, але це змушує учасників вузькоспеціалізованих підрозділів не тільки зосереджуватися на виконанні своїх обов'язків, але і виконувати функції планування і маркетингу водночас зі своїми прямими обов'язками.