Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дуженко диплом.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

134

ЗМІСТ

ВСТУП

4

РОЗДІЛ 1. Теоретичні аспекти маркетингового менеджменту підприємств

7

1.1 Сучасні концепції маркетингового менеджменту

7

1.2 Маркетинговий аналіз і аудит діяльності підприємства

9

1.3 Процес управління маркетингом

16

1.4 Особливості маркетингового менеджменту послуг

26

1.5 Правове регулювання маркетингової діяльності в сучасних умовах

29

Висновки до розділу 1.

32

РОЗДІЛ 2. Аналіз маркетингової та фінансово – економічної діяльності ПП «Грант»

34

2.1 Загальна характеристика підприємства

34

2.2 Аналіз конкурентного середовища підприємства

38

2.3 Аналіз стратегічного маркетингу підприємства

42

    1. Аналіз фінансового стану ПП «Грант»

55

Висновки до розділу 2.

75

РОЗДІЛ 3. Розробка заходів щодо удосконалення маркетингового менеджменту ПП «Грант»

77

3.1 Удосконалення планування організації маркетингової діяльності на підприємстві

77

3.2 Розробка плану маркетингових заходів як один з напрямків удосконалення маркетингового менеджменту

85

3.3 Розробка веб-сайту фірми та визначення економічної ефективності впроваджених заходів

91

Висновки до розділу 3.

99

РОЗДІЛ 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях в ПП «Грант»

101

4.1 Система управління охороною праці в ПП «Грант»

101

4.2 Аналіз небезпечних та шкідливих факторів умов праці ПП«Грант»

105

4.3 Безпека у надзвичайних ситуаціях у ПП «Грант»

109

Висновки до розділу 4.

116

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

118

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

121

ДОДАТКИ

126

ВСТУП

Швидкий і незворотній розвиток ринкових відносин, зміна інституційної структури народного господарства України створили нове економічне середовище. Зростання потреби ділових людей в швидкій адаптації до нових умов привело до необхідності розвитку знання практики ринку.

У міру переходу до нормальних ринкових відносин в управлінських структурах України , в державних, кооперативних і приватних підприємствах, у тому числі і у формі товариств з колективною формою власності, неминуче формуватиметься новий для нас, але добре відомий в світі маркетинговий підхід до вирішення проблем управління виробництвом і реалізації товарів і послуг на користь споживача [22].

Темою даної роботи є удосконалення маркетингового менеджменту підприємства. Актуальність теми, обраної автором цієї роботи, для українських підприємств важко переоцінити. Маркетинг – це виживання фірми в конкурентному середовищі [25]. Без нього підприємство не може існувати, навіть якщо його керівництво припускає, що маркетингом не займається. Маркетинг як концепція управління розробкою, виробництвом і реалізацією затребуваних суспільством товарів і послуг несе в собі системний підхід до вирішення проблем отримання максимального ефекту для виробника і споживача від продажу результатів праці з мінімальними комерційними ризиками.

Керівники підприємств вимушені ухвалювати господарські рішення в умовах невизначеності наслідків таких рішень, причому деколи не стільки із-за недосконалості господарського механізму і суперечності законодавства, регулюючого функціонування цього механізму, скільки через нестачу економічних, комерційних знань і практичного досвіду роботи в нових умовах.

Маркетинг як глобальна функція управління підприємством в умовах ринку дає підприємцеві, будь-якому господарському керівникові ряд перевірених живою практикою рецептів виходу на позитивні комерційні результати господарської діяльності в ринкових нішах з обмеженими ризиками [34].Це, перш за все, певна послідовність проведення аналітичної роботи; вихід на найбільш сприятливі сегменти ринку, формування на користь підприємства змінних чинників зовнішнього середовища, у тому числі і поведінки споживачів, придушення легальними методами діяльності конкурентів.

Метою даної роботи є теоретичне обґрунтування і методологічні розробки основних принципів і практичних етапів удосконалення маркетингового менеджменту на підприємстві.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити ряд задач:

  • розглянути теоретичні аспекти маркетингового менеджменту підприємства та особливості маркетингу у сфері послуг;

  • проаналізувати нормативно-правову базу, що регулює відносини при здійсненні маркетингової діяльності;

  • надати загальну характеристику та проаналізувати сучасний стан маркетингової діяльності підприємства;

  • розробити напрямки удосконалення маркетингового менеджменту на підприємстві.

Предметом дослідження є особливості механізму управління маркетингом на підприємстві.

Об'єктом вивчення даної роботи є ПП «Грант», яке спеціалізується на оптовій та роздрібній торгівлі канцелярськими товарами та комп’ютерними аксесуарами.

Методами дослідження підприємства виступають наступні:

- аналіз техніко-економічних показників діяльності і складових елементів макро- і мікро середовища підприємства;

- аналітико-синтетичний метод дослідження сильних і слабких сторін діяльності – SWOT-аналіз.

В четвертій частині дипломної роботи розглянуто система управління охороною праці на підприємстві. Також проаналізовано небезпечні та шкідливі умови праці та безпека у надзвичайних ситуаціях підприємства ПП «Грант».

Основними теоретичними і методологічними джерелами при написанні даної роботи були українські й іноземні видання, присвячені маркетингу і управлінню маркетинговою діяльністю на підприємстві. Практична частина роботи побудована на даних бухгалтерської і статистичної звітності підприємства, маркетингових досліджень і експертних опитувань співробітників компанії, клієнтів і фахівців ринку.

Сучасний світ розвивається в стрімкому темпі, особливо в області науки, техніки і технології, і в умовах нинішньої конкуренції може вижити тільки таке підприємство, яке творчо застосовує концепцію маркетингу в своїй діяльності, постійно шукає в рамках цієї концепції нові способи адаптації та удосконалення до постійно змінних умов існування.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МАРКЕТИНГОВОГО

МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА

1.1 Сучасні концепції маркетингового менеджменту

Сьогодні термін «управління маркетингом» визначається як аналіз, планування, реалізація і контроль за виконанням програм, спрямованих на створення, підтримку і розширення вигідних відносин з цільовими покупцями для досягнення цілей організації [31]. Таким чином, маркетинговий менеджмент пов'язаний з регулюванням попиту, що, у свою чергу, пов'язаний з регулюванням відносин зі споживачами.

Більшість людей думає, що маркетинговий менеджмент – це пошук кількості споживачів, достатньої для даного рівня виробництва компанії. Але це занадто спрощений погляд. Наприклад, управління маркетингом у компанії, що має бажаний рівень попиту, також необхідне, як і в компанії, що має недостатній його рівень. Адже в будь-який момент попит може змінитися: наприклад, зникнути, стати недостатнім, нерегулярним чи надмірним. Маркетинговий менеджмент забезпечує відповідні методи роботи з цими різними станами попиту.

Управління попитом означає управління споживачами. Попит на продукцію компанії виходить від двох груп: нових клієнтів і постійних клієнтів. Теорія і практика традиційного маркетингу зосереджені на залученні нових клієнтів і продажу їм товарів і послуг. Сьогодні, однак, акценти змістилися. Крім використання стратегій, націлених на залучення нових клієнтів і здійснення з ними угод, компанії роблять усе можливе, щоб зберегти вже наявних клієнтів і підтримувати з ними постійні відносини. На зміну устояних поглядів наштовхують дані статистики. Залучити нового клієнта коштує в п'ять разів дорожче, ніж удержати вдоволеного клієнта.

Як було відзначено вище, маркетинговий менеджмент має за мету досягти бажаного рівня обміну з цільовими ринками [24]. Однак, дуже часто в процесі реалізації цієї задачі, інтереси компанії і клієнтів вступають у протиріччя. Виникаючий конфлікт розв'язується на базі наступних п'яти концепцій, керуючись якими, компанії ведуть маркетингову діяльність:

- концепція удосконалення виробництва;

- концепція удосконалення товару;

- концепція інтенсифікації комерційних зусиль;

- концепція маркетингового підходу;

- концепція соціально-етичного маркетингу.

Концепція удосконалення виробництва заснована на твердженні про те, що споживач віддає перевагу тим товарам, що достатньо поширені і доступні за ціною. Отже, управління маркетингом повинне бути спрямоване на удосконалення виробництва та підвищення ефективності розподілу. Дана концепція актуальна в двох випадках. Перший – коли попит на товар перевищує пропозицію. Тут керівництво повинне шукати засоби збільшення обсягів виробництва. Другий випадок – коли собівартість товару занадто висока і підвищення продуктивності праці дозволяє її знизити.

Інший важливий підхід, що часто використовують продавці, – це концепція удосконалення товару. Її суть у тім, що споживач віддасть перевагу товару, що представляє вищий рівень якості, максимальну продуктивність і нові можливості.

Отже, компанія повинна всю енергію направляти на безупинне удосконалення своєї продукції. Орієнтація на товар забезпечує постійне відновлення технологій, тому що менеджери переконані, що саме технологічна перевага лежить в основі успіху.

На жаль, концепція поліпшення товару обертається з часом «маркетинговою короткозорістю», що не дозволяє вчасно помітити новий спосіб задоволення потреб покупців.

Багато компаній використовують концепцію інтенсифікації комерційних зусиль. У її основі лежить уявлення про те, що споживачі не будуть купувати товар, вироблений даною компанією, якщо не зробити спеціальних заходів з просування товару на ринок і широкомасштабного продажу. Найчастіше ця концепція застосовується у відношенні так званих товарів пасивного попиту – тих, про покупку яких покупець навряд чи задумується.

Природно, маркетинг, заснований на стратегії агресивного продажу, зв'язаний з великим ризиком. Він націлений винятково на сам акт продажу, а не на створення тривалих вигідних відносин із клієнтами [29]. Більшість досліджень показує, що покупець не стане знову купувати товар, яким він залишився незадоволений. Задоволений покупець розповідає про товар, який йому сподобався, у середньому трьом своїм знайомим, а незадоволений ділиться розчаруванням у середньому з десятьма.

Концепція маркетингу припускає, що досягнення компанією своїх цілей залежить від визначення потреб і запитів цільових ринків, а також від більш ефективного порівняно з конкурентами задоволення споживачів.

Суть концепції соціально-етичного маркетингу можна виразити таким чином: спочатку компанія виявляє потреби й інтереси цільових ринків, а потім забезпечує клієнтам вищу споживчу цінність засобами, які підтримують чи навіть поліпшують благополуччя клієнтів і суспільства. Ця концепція сама передова з п'яти.