Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skripai_Proekt.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.75 Mб
Скачать

Розділ 1. Стисла характеристика території та лісорослинних умов

    1. Місцезнаходження і площа

Cкрипаївський учбово-дослідний лісгосп Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва (в подальшому лісгосп) розташований в центральній частині Харківської області на території Зміївського і частково Чугуївського адміністративних районів.

Поштова адреса: Харківська область,

Зміївський район, п/в Мохнач

с. Лісне

      1. Адміністративно-організаційна структура та загальна площа

Найменування лісництв, місцезнаходження контор

Адміністративний

район

Загальна площа,

га

1. Мохначанське лісництво

Зміївський район

4555,0

Чугуївський район

311,0

Разом по лісництву:

4866,0

2. Скрипаївське лісництво

Зміївський район

3716,0

Всього по лісгоспу

8582,0

Зовнішні межі лісгоспу, лісництв, адмінрайонів, місця розміщення контор, лісових кордонів показані на картах-схемах.

    1. Організація території. Обсяг і характер виконаних лісовпорядних робіт

Скрипаївський лісгосп був організований у 1956 році як учбово-експериментальна база Харківського сільськогосподарського інституту ім. В.В. Докучаєва за рахунок лісів Мохначанського і Скрипаївського лісництв, які були передані із Чугуїво-Бабчанського держлісгоспу.

Історія організації лісового господарства на території лісгоспу відома з першої половини ХІХ сторіччя. На той час ліси нинішнього Скрипаївського лісгоспу знаходились в управлінні військових поселень, а з 1862 року були передані під керівництво Міністерства Державного Майна і почали зватись “казенними лісами”, але не всі – урочища “Бор” і “Шелудьківські піски” відійшли до власного майна.

З 1917 року “казенні ліси” і власне майно були передані до складу Державного лісового фонду і знаходились під управлінням Наркомзема.

В 1936 році, після організації Головлісохорони, із лісових масивів, які були розташовані в районі лісгоспу, були організовані Мохначанський і Чугуїво-Бабчанський лісгоспи.

В 1956 році, шляхом декількох реорганізацій, які були проведені цим часом, був створений Скрипаївський учбово-дослідний лісгосп, до складу якого увійшли Скрипаївське і Мохначанське лісництва.

Перші планово-картографічні матеріали 2-ого лісового округу військових поселень, були складені в 1832 році, вони являли собою мапи лісництв, відділень, окремих лісових ділянок. Всі ці мапи мають тепер велике історичне значення. Потім на території казенних лісових дач були проведені лісовпорядні ревізії в 1878, 1889, 1899 і 1910 роках.

Наступні лісовпорядні роботи проводились в 1924 на території Мохначанського лісгоспу, в 1932 році – на території тільки Скрипаївського лісництва, а в 1939 році – тільки Мохначанського лісництва.

В 1946, 1958, 1978 роках лісовпорядкування на території лісгоспу проводилось по І розряду.

В архівах збереглися планово-картографічні і проектні матеріали цих робіт.

Попереднє лісовпорядкування було проведено в 1989 році Харківською лісовпорядною експедицією Українського лісовпорядного підприємства ВО “Ліспроект”. Роботи виконувалися відповідно до вимог Лісовпорядної інструкції 1986 року по І розряду.

Нинішнє лісовпорядкування проведено у відповідності з вимогами діючої Лісовпорядної інструкції 1986 року, рішеннями першої лісовпорядної наради і технічної наради за підсумками польових робіт (додатки 1, 2, 3) за методом класів віку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]