Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
26.11 Кб
Скачать

Тема 8. Страхування кредитних та фінансових ризиків

Будь-яка кредитна угода будується на взаємовідносинах між двома

Кредитне страхування - це ком­плекс страхових послуг, які забезпечують страховий захист майнових інтересів кредиторів, пов'язаних з існуванням ризи­ку неповернення кредиту внаслідок неплатоспроможності позичальника.

Залежно від місця й причин виник­нення кредитного ризику виділяють такі види кредитного страху­вання:

  1. Страхування фінансових кредитів

Якщо страхування фінансового кредиту здійснюється креди­тором, то така послуга належить до майнового страхування і є опе­рацією делькредерного типу. Розглянемо умови такого страхування. Об'єктом такого страхування є майнові інтереси, пов'язані з ма­теріальними збитками, завданими страхувальнику внаслідок неви­конання позичальником своїх обов'язків, передбачених кредитним договором між позичальником і страхувальником. Страховими випадками є збитки страхувальника в резуль­таті невиконання (неналежного виконання) позичальником своїх обов'язків. Страхова сума визначається із суми кредиту (позики) та відсотків за користування кредитом, які наведено в кредитному договорі між страхувальником і позичальником.

  1. Страхування товарних кредитів

У процесі товарообігу досить часто виникає ситуація, коли покупець із різних причин не може відразу розплатитися з постачальником. У цьому випадку постає необхідність у відстрочці платежу - комерційному кредиті. За кордоном такий кредит називають також товарним, торговим або внутрішнім кредитом , адже, на відміну від експортних кредитів, предметом яких є надання відстрочки платежу іноземним фірмам, мова йде про кредити усередині країни. Об'єктом страхування є, як правило, весь товарообіг підприємства протягом року. Страхова сума встановлюється в межах його вартості.

  1. Страхування споживчих кредитів

Страхування споживчих кредитів здійснюється на випадок неплатоспроможності тих позичальників, які отримали банківські чи товарні кредити на споживчі потреби, тобто на поза виробничі потреби. Насамперед варто виділити страхування спо­живчого кредиту на придбання товарів тривалого використання. У даному випадку банк, надаючи кредит, вимагає страхування тих, хто одержує позичку. Часто під терміном "кредитне страху­вання" мають на увазі страхування на випадок смерті або втрати працездатності особою, яка оформила кредит. У випадку смерті застрахованого і непогашення основної суми і (або) відсотків, за­боргованість покривається за рахунок страхової суми.

  1. Страхування кредитів, виданих під заставу

У договорах страхування предмета застави існують певні особливості, які полягають у тому, що за такими договорами стра­хування не покриваються прямі чи непрямі збитки, які виникли внаслідок:

  • оброблення застрахованого майна вогнем, теплом або іншим термічним і хімічним впливом на нього у виробни­чих цілях (наприклад, для сушіння, зварювання, прання, копчення, смаження, гарячого оброблення та ін.);

  • впливу ядерної енергії в будь-якій формі, будь-якого роду військових дій, громадянської війни, народних завору­шень, страйків, знищення чи ушкодження майна за вимо­гою цивільної чи військової влади;

  • арешту, конфіскації, реквізиції;

  • навмисних дій страхувальника або його представників, а також протиправних дій третіх осіб;

— вад в об'єкті страхування, які були відомі та приховані страхувальником від страховика;

Страхова сума за договором страхування предмета застави не може перевищувати розміру вартості заставленого майна. Вартість майна, яке приймається на страхування, підтверд­жується балансом юридичної особи, рахунком-фактурою, довідкою інвентарного бюро, накладною та іншими бухгалтерсь­кими документами, а також експертною оцінкою фахівця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]