Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
26.11 Кб
Скачать

Страхування від утрат прибутку

Найбільш поширеним видом страхування фінансових ри­зиків є страхування від утрат прибутку (доходів). Це страхування є формою страхового захисту майнових інтересів суб'єктів підприємницької діяльності від утрат майбутньої фінансової ко­ристі. Випадкова втрата очікуваних прибутків може настати пере­дусім з причин випадкового спаду або зупинки виробничого про­цесу. До збитків у цьому випадку відносять втрату прибутку, постійні витрати підприємства, витрати, пов'язані з доведенням обсягів діяльності до показників виробничої програми. Крім того, якщо уповільнення або припинення виробничого процесу наста­ло внаслідок непередбачуваного випадку, то обсяг збитків зростає за рахунок витрат, які здійснені з метою протистояння наслідкам цього випадку.

Страхування від втрат прибутку є комплементарним до ба­гатьох видів страхування. Найпоширенішою базою для приєднан­ня є страхування від ризиків вогню, стихійних лих та інших ви­падковостей, що призводять до втрати майна, зупинки виробни­чого процесу.

Страхова сума визначається в розмірі брутто-прибутку, який дорівнює сумі ""Власне прибутку та постійних витрат підприємства. Обсяг збитку залежить не стільки від розміру зни­щень, скільки від перерви виробничої діяльності (терміну відшкодування, протягом якого накопичуються негативні ре­зультати).

Страховий тариф враховує ймовірність настання таких ризиків: 1) базового ризику (пошкодження або знищення май­нових засобів); 2) ризику сповільнення або зупинки виробничо­го процесу. Крім того, при розрахунку тарифу враховується сезонність виробництва, термін відшкодування, характер конку­ренції в даній галузі, частка власної участі у фінансовому ризи­ку втрати прибутку. Наприклад, 5 днів, а з 6 дня - збитки покри­ває страховик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]