Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
26.11 Кб
Скачать
  1. Страхування виданих та прийнятих гарантій ( поручительств)

Страхувальник при страхуванні виданих гарантій (по­ручительств) - дієздатний громадянин або юридична особа на забезпечення виконання зобов'язань якого поширюються ці га­рантії (поручительства) та який уклав із страховиком договір страхування.

Об'єктом страхування є майнові інтереси страхувальни­ка, що не суперечать чинному законодавству України і пов'язані зі збитками, завданими страхувальникові внаслідок неможливості виконання гарантом (поручителем) своїх зобов'язань в обсягах і в терміни, визначені гарантією (поручительством).

Страхування не поширюється на курсову різницю, штра­фи та інші непрямі збитки.

Договір страхування укладається на підставі письмової за­яви страхувальника за формою, встановленою страховиком. Для оформлення договору страхування страховик може вимагати до­даткові документи, що характеризують ступінь ризику.

Фінансовий ризик - це ймовірність виникнення непередбачених фінансових втрат (зниження очікуваного прибутку, доходу, втрата час­тини чи всього капіталу ) в ситуації невизначеності умов фінансової діяльності підприємства.

Основними видами фінансових ризиків підприємства є: ризик зниження фінансової стійкості, ризик неплатоспроможності, інвестиційний, процентний, валютний, депозитний, кредитним, податковий та ін. За джерелами виникнення всі види фінансових ризиків поділяють на дві основні групи: систематичні (ринкові ризики) та несистематичні (специфічні ризики).

До страхування фінансових ризиків належать:

  1. страхування від утрат прибутку;

  2. страхування на випадок зниження обумовленого рівня рентабельності;

  3. страхування ризику засновника;

  4. страхування біржових ризиків ;

  5. страхування коштів та (або) банківських металів, вкладе­них на депозитне зберігання;

  6. страхування відсотків від коштів та (або) банківських ме­талів, вкладених на депозитне зберігання;

  7. страхування інвестиційних ризиків.

Крім того, до фінансових ризиків підприємницької діяль­ності в багатьох правилах страхування українські страховики підносять страхування лізингових операцій та страхування збитків, пов'язаних з невиконанням контрагентом страхувальни­ка договірних зобов'язань.

Термін дії договору страхування встановлюється за домо­вленістю сторін від 1 місяця до 1 року. Термін дії договору стра­хування може також залежати від терміну депозитного зберіган­ня та терміну чинності угоди (договору, контракту), укладеної між страхувальником та його контрагентом.

Початком дії договору страхування вважається внесення страхового платежу (першого або чергового внеску):

  • при безготівковому розрахунку - день, наступний за днем надходження грошових коштів на банківський рахунок страховика;

  • при готівковому розрахунку - день, наступний за днем внесенню готівки до каси страховика.

При настанні страхового випадку страхувальник зобов'язаний негайно, але в будь-якому разі не пізніше 3 днів (не рахуючи вихідних та святкових днів), якщо інше не визначено договором страхування, письмово повідомити страхо­викові або його представникові про настання страхового випадку.

Страхове відшкодування виплачується страховиком згідно з договором страхування на підставі заяви страхувальника (вигодонабувача) та страхового акта (аварійного сертифіката), після отримання всіх необхідних документів, що підтверджують на­стання страхового випадку та визначають розмір завданого збит­ку. У разі настання страхового випадку конкретний розмір збитків установлюється страховиком на підставі документів, от­риманих від страхувальника, інших осіб, а також з урахуванням рішення суду (арбітражного суду), документів правоохоронних, податкових та інших органів, місцевих органів влади, висновків експертів. Остаточний розмір страхового відшкодування встанов­люється після відрахування зі збитків франшизи (якщо вона пе­редбачена в договорі страхування).

Рішення про виплату страхового відшкодування прий­мається протягом 20 днів із дня отримання всіх необхідних до­кументів, що підтверджують настання страхового випадку та розмір збитків, але не пізніше ЗО днів від моменту подання за­пни страхувальника на виплату страхового відшкодування. Страховик здійснює виплати страхових відшкодувань про­тягом 10 (десяти) календарних днів із дня прийняття рішення про виплату.

Рішення про відмову у виплаті страхового відшкодування страховик приймає у 20-денний термін із дня отримання всіх не­обхідних документів, але не пізніше ЗО днів від моменту подання заяви страхувальника на виплату страхового відшкодування та письмово повідомляє страхувальникові з обґрунтуванням причин відмови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]