Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skripai_Proekt.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.75 Mб
Скачать

5.12.2. Заходи з поліпшення сіножатей постійного користування

Заходи з поліпшення сіножатей постійного користування на наступний ревізійний період не проектується.

5.12.3. Проект використання ресурсів побічних користувань

Використання продуктів побічних користувань на наступний ревізійний період не прередбачається.

5.13. Використання лісового фонду для потреб мисливського господарства

В зв’язку з тим, що територія лісгоспу в якості мисливських угідь контролюється Зміївським і Чугуївським УТМР, лісовпорядкуванням проведення спеціальних біотехнічних заходів не проектується.

Мисливськовпорядні роботи на території лісгоспу були проведені в межах цих мисливських господарств у 1998 році.

Матеріали даних робіт враховувались при проведенні лісовпорядкування. В лісгоспі виявлено 81,4 га захисних реміз, які розташовані в межах відтворювальних ділянок.

Інші біотехнічні заходи повинні виконуватися, згідно матеріалу мисливського впорядкування, користувачами мисливських угідь.

Лісгосп повинен проводити контроль за дотриманням правил відстрілу мисливської фауни.

5.14. Підсочка лісу і ресурси другорядних лісових матеріалів

На наступний ревізійний період підсочка соснових насаджень не проектується.

5.15. Проект використання ресурсів побічних користувань

Заготівля другорядних лісових матеріалів на наступний ревізійний період не проектується.

5.16. Будівництво, пов’язане з лісогосподарською діяльністю

Виходячи із забезпеченості лісгоспу виробничим та житловим фондом і фінансовим станом лісгоспу на наступний ревізійний період будівництво нових об’єктів не планується.

Поточний і капітальний ремонт наявних виробничих і житлових будівель пропонується проводити по мірі необхідності.

Будівництво нових та капітальний ремонт вже існуючих лісогосподарських доріг також рекомендується проводити по мірі необхідності.

5.17. Екологічне обґрунтування лісокористування та інших запроектованих заходів

Розмір користування лісу і всі види господарських заходів лісовпорядкуванням запроектовані у відповідності з діючими в лісовому господарстві нормативними документами і не матимуть негативного впливу на навколишнє середовище. Вони забезпечать раціональне використання лісових ресурсів, підвищення продуктивності і якісний склад лісів, посилення їх захисних функцій.

У відповідності з чинними законодавчими актами з розрахунку головного користування виключено (табл. 5.1.1) 1498,4 га (19,0%) вкритих лісовою рослинністю земель, в т.ч. 322,8 га (70,5%) стиглих і перестійних насаджень.

Запроектований загальний щорічний розмір користування лісом від усіх видів рубок (табл. 5.4.1. і 5.4.2.) складає 12,967 тис. м3ліквідної деревини (14,191 тис. м3стовбурного запасу) або 117,6% від фактичного відпуску деревини на рік лісовпорядкування і 45,7% від середнього приросту насаджень. Питома вага від головного користування від загального відпуску лісу становить 38,6%

Прийнята розрахункова лісосіка по головному користуванню (табл. 5.1.3.) за способами рубок розподіляється таким чином (по стовбурному запасу): суцільнолісосічні рубки 5,55 тис. м3 (100%).

Способи рубок намічені у відповідності з правилами рубок. Використання тільки суцільнолісосічних рубок обумовлюється незадовільним ходом природного поновлення головних порід і рівнинним рельєфом.

В рубки догляду і санітарні рубки запроектовані всі насадження, які їх потребують за лісогосподарськими вимогами (табл. 5.2.1 і 5.2.3.).

Фонд лісовідновних рубок складає 4,5 га, загальний запас 1,170 тис.м3в насадженнях, що втрачають захисні функції та інші корисні властивості.

Проведення рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства, підвищить стійкість насаджень, покращить їх санітарний стан, збільшить загальну продуктивність.

Хімічні методи догляду в молодняках не передбачаються з метою запобігання забрудненню водних джерел, ґрунту, рослин і негативного впливу на тварин і птахів.

В ревізійному періоді проектом передбачається відновлення лісу на всіх не вкритих лісовою рослинністю землях і на зрубах ревізійного періоду(в обсязі 9 розрахункових лісосік) на площі 211,4 га (табл. 5.5.2), в тому числі лісові культури 201,7 га (95,4%), природне поновлення 9,7 га (4,6%). Вибір головних порід і схем змішування лісових культур зроблений з врахуванням типів лісорослинних умов, функціонального призначення лісів і стану навколишнього середовища (розділ 5.5.). Перевага надавалась змішаним типам лісових культур, як більш стійким до промислового забруднення повітря, хвороб і шкідників лісу та інших несприятливих умов.

Лісовпорядкуванням був виявлений фонд реконструкції в розмірі 36,0 га, але реконструктивні заходи на наступний ревізійний період не проектуються. Освоєння гідролісомеліоративного фонду (83,3 га) і агролісомеліоративного фонду (6,3 га) на наступний ревізійний період не проектується в зв’язку з тим, що всі ділянки, які відносяться до цих фондів, невеликі по площі і на значну відстань віддалені одна від другої.

Виконання запроектованих обсягів протипожежних заходів (табл. 5.9.2) і заходів з лісозахисту (табл. 5.10.) буде сприяти збереженню лісових насаджень і запобіганню втрат деревини і захисних властивостей лісу від пожеж, шкідників і хвороб.

Запроектовані заходи з благоустрою рекреаційних лісів (табл. 5.11.) забезпечать зниження негативних наслідків рекреаційних навантажень на ліс.

Побічне користування лісом на наступний ревізійний період не проектується.

Виконанням біотехнічних заходів і контролем за додержанням правил експлуатації мисливської фауни займаються Зміївський і Чугуївський УТМР.

В цілому виконання запроектованих лісовпорядкуванням заходів на ревізійний період приведе до позитивних змін в розподілі загальної площі за основними категоріями земель (табл. 5.18.1), в розподілі земель, вкритих лісовою рослинністю, за переважаючими породами (табл. 5.18.2), в підвищенні продуктивності лісів (табл. 5.18.3) і відповідно, до покращання екологічного стану.

Лісистість території лісгоспу залишиться на тому ж рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]