Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
management_robzosh.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
206.42 Кб
Скачать

Тема 5.2. Управління групами, керівництво і лідерство

Мета: навчитися аналізувати ситуації, пов’язані з управлінням трудовими колективами.

Завдання: дати характеристику структури, етапів формування між особистих стосунків і накреслити підвищення ефективності діяльності трудового колективу.

Зміст і послідовність виконання завдання

Охарактеризувати структуру трудового колективу магазину “ Весна “ торгового дому “Агросервіс”, якщо в ньому працюють :

директор — Іванов С.П., 40 років, освіта вища;

товарознавець - Сидоренко М.Ї., 35 років, освіта вища;

головний бухгалтер - Климчук Г.М., 42 роки, освіта вища;

бухгалтер — Сергунькова Т.Л., 30 років, освіта середня спеціальна.

У магазині чотири відділи, у яких працюють по три продавці. Усі продавці - жінки, віком від 18 до 27 років. П’ять із них - кваліфіковані працівники, інші мають повну середню освіту.

У магазині є також два вантажники - чоловіки 37 і 45 років і прибиральниця — жінка 57 років.

Визначте, до якої категорії відносяться працівники магазину.

Виходячи з умов попередньої ситуації, вам необхідно призначити завідувачів відділень у магазині. Складіть перелік вимог, згідно з якими ви будете підбирати кандидатів на посади завідуючих відділами. Якими методами слід проводити оцінку якості кадрів ?

Проведіть аналіз вашої навчальної групи як колективу з погляду її структури, етапів формування колективу, міжособистісних стосунків. Укажіть шляхи підвищення ефективності діяльності вашої групи.

Методичні вказівки щодо виконання завдання

  1. Трудовий колектив має складну структуру. Розрізняють: адміністративно-виробничу структуру, що складається з органів управління і торговельно-виробничих підрозділів; соціальну структуру, що характеризується складом працівників колективу підприємства за кваліфікаційною, статево - віковою і культурно-технічною ознаками.

Характеристику запропонованого колективу потрібно оформити за цими ознаками в таблицю, що подано нижче.

Тип структури трудового колективу

Характеристика структури

Трудові ресурси складають три категорії працівників: управлінський персонал; торговельно-виробничий персонал; допоміжний персонал.

Для виконання другого завдання потрібно знати, що процес управління трудовими ресурсами включає планування, підбір і розміщення кадрів, профорієнтацію та адаптацію, навчання, оцінку трудової діяльності — підвищення або пониження і звільнення.

Для ефективного виконання своїх функціональних обов’язків усі працівники повинні відповідати певним вимогам, які об’єднуються за двома групами - ділові й моральні якості працівників.

У процесі підбору кандидатів на посади зав. відділами їх потрібно оцінити в розрізі цих якостей.

Перелік якостей доцільно оформити в таблицю, що подано нижче.

Ділові якості

Моральні якості

  1. Під час аналізу навчальної групи як колективу слід звернути увагу на її структуру, соціально-психологічні явища, що виникають у міжосо- бистісних стосунках, типи стосунків, що мають місце в групі, види формальних груп у колективі, кількість неформальних груп, причини вступу до них, чинники, що впливають на ефективність діяльності групи.