Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
management_robzosh.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
206.42 Кб
Скачать

Модель сучасного менеджера

  1. .Вимоги до особистості.

    1. Морально-психологічні якості: високі життєві ідеали, чесність і правдивість, справедливість та об’єктивність, розсудлива воля і мужність, упевненість у собі, розвинуте почуття обов’язку та відповідальності, інтелігентність, тактовність, толерантність, порядність і скромність, самокритичність, дружелюбність, чуйне ставлення до людей, гуманність.

    2. Ділові якості: висока ерудиція і професійна компетентність, схильність до організаційної роботи та лідерства в колективі, підприємливість, здатність діяти в умовах ризику, практичний розум, здоровий глузд, комунікабельність, заповзятливість, твердість, дисциплінованість, принциповість, відповідальність, аналітичність, працездатність, єдність слова і справи, старанність, організованість, зібраність, високий рівень загальної культури, вольові якості та цілеспрямованість, вимогливість, рішучість, наполегливість, витримка, самостійність.

  2. Менеджер володіє:

мистецтвом керівника, навиками роботи з людьми;

комплексним, системним підходом до роботи;

здатністю інтегрувати ідеї, трансформувати їх у практичні дії;

кмітливістю, творчим уявленням;

правильним стилем життя і роботи;

поширеними іноземними мовами.

  1. Менеджер вміє:

мислити масштабно, вирішувати стратегічні проблеми; діагностувати організаційну систему, інтерпретувати ситуацію і робити правильні висновки;

оперативно приймати і реалізовувати нестандартні рішення; спрацьовуватися із людьми та мобілізувати їх на високопродуктивну працю;

раціонально організовувати свою працю і працю підлеглих, забезпечувати високу трудову дисципліну;

об’єктивно підбирати, оцінювати і розставляти кадри; орієнтуватися в людях, розуміти їх характери, здібності й психологічний стан;

забезпечувати самоорганізацію трудового колективу, створювати сприятливий психологічний мікроклімат;

встановлювати ділові відносини з іншими керівниками;

володіти собою в будь-якій ситуації;

виступати, вести розмову, переговори (красномовність, виразність, переконливість, аргументованість, почуття гумору, акуратний зовнішній вигляд);

користуватися владою і наданими повноваженнями.

Вихідні дані

Вибір конкретної особи на посаду керівника повинен здійснюватися з урахуванням особливостей підприємства, для якого цей вибір проводиться.

Для навчальних цілей взято типове для умов Лісостепу України підприємство. За ним закріплено 3,5 тис.га сільськогосподарських угідь; чисельність працюючих - 350 чол., у тому числі 42 чол. зайняті в галузі управління.

Господарство спеціалізується на вирощуванні цукрових буряків і зерна. Тваринництво представлено молочним скотарством (800 корів).

Підприємство добре забезпечено технікою. На початок року тут налічувалося 60 тракторів і 42 вантажних автомобілі.

Господарство ефективне: рівень загальногосподарської рентабельності становить 10-20%. Однак господарство далеко не повністю реалізує свої можливості: низькі темпи зростання виробництва, практично не підвищується продуктивність праці, повільно вирішуються питання із створенням розвинутої соціальної інфраструктури. Однією з основних причин цього є недоліки в системі управління та організації управлінських процесів. Цілком логічно, що вони приписуються головній діючій особі- керівнику підприємства.

Керівник підприємства тривалий час успішно працював на посаді головного агронома, а потім - керівника господарства. Нині не в змозі перебудуватися і не приховує цього. Абсолютна більшість управлінських працівників вважає, що підприємству потрібний новий керівник. Таким чином, виникла ситуація, за якої підприємство має потребу в міцному керівникові.