Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR_ELEKTR_OK_UKR_1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

4.3.5 Тригери на мікросхемах середнього ступеня інтеграції

На лицьовій панелі стенду зображені мікросхеми DD6÷DD9 (К155  ТМ2), що представляють собою динамічні D-тригери. Інформація в такі тригери заноситься шляхом подачі сигналів на вхід D з подальшою подачею тактуючого імпульсу на вхід С. Запис інформація в такі тригери здійснюється по передньому фронту тактуючого імпульсу. Умовне позначення динамічного D ‑ тригера приведено на рисунку 4.5а). Похилий зростаючий штрих в позначенні входу С вказує на те, що дія проводиться наростающим фронтом.

Входи R і S такого тригера є пріоритетними, тобто при подачі сигналів скидання R або установки S, сигнали на входах С і D не впливають на роботу тригера. Таким чином, D-триггер можна використовувати як інверсний RS-тригер (входи С і D залишаються неактивованими).

З'єднавши інверсний вихід D-триггера з його D-входом отримаємо Т‑ тригер, щотактуєтьсяза входом С (див. рисунок4.5б). Умовне позначеннятакого тригераприведенена рисунку4.5в. Як видно з цьогорисунка, тактовийвхідТ-тригера можепозначатисятакожсимволом Т.

Особливість Т-тригера полягає в тому, що з надходженням чергового імпульсу на вхід С (або в іншому позначенні Т) він змінює свій стан на протилежний. Отже, надходження на тактовий вхід кожних двох імпульсів викликає на виході Т-тригера створення одного імпульса. Таким чином, можна сказати, що такий тригер ділить вхідний сигнал за частотою на два або рахує вхідні імпульси з коефіцієнтом, який рівний двом. Діаграма роботи Т-тригера приведена на рисунку 4.6.

У зв'язку з цим Т-тригери складають основу лічильників та дільників і називаються лічильними тригерами.

4.4 Завдання, порядок виконання роботи і проведення досліджень

4.4.1 Підготовка до роботи

4.4.1.1 Вивчити роботу тригерів на логічних елементах (RS-триггер з інверсними входами, RS-триггер з прямими входами, тактований RS-триггер, потенційний D-триггер). Користуючись довідником з інтегральних мікросхем [16], проставити номери виводів мікросхем на складених схемах тригерів.

Зобразити часові діаграми роботи тригерів і скласти відповідні ним таблиці станів.

4.4.1.2 Дослідити роботу тригерів на мікросхемах середнього ступеня інтеграції (D-триггер, рахунковий тригер на основі D тригера, R-S тригер на основі D-триггера).

Користуючись довідником [16], накреслити їх схеми, умовні позначення і таблиці станів.

Зобразити часові діаграми роботи тригерів відповідно до таблиць станів.

4.4.2 Проведення досліджень

4.4.2.1 Зібрати по черзі схеми тригерів на логічних елементах (RS-триггер з інверсними входами, RS -триггер з прямими входами, тактований RS-триггер, потенційний D-триггер). Подати на їх входи відповідні керуючі та інформаційні сигнали. За наслідками досліджень замалювати отримані часові діаграми і порівняти їх з раніше складеними при підготовці до роботи.

4.4.2.2 Зібрати по черзі схеми тригерів на мікросхемах середнього ступеня інтеграції (D-триггер, рахунковий тригер на основі D-тригера, R-S тригер на основі D-триггера). Подати на входи тригерів відповідні керуючі та інформаційні сигнали. За наслідками досліджень замалювати отримані часові діаграми і порівняти їх з раніше складеними при підготовці до роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]