Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR_ELEKTR_OK_UKR_1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

КАФЕДРА

АВТОМАТИЗОВАНИХ ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ СИСТЕМ

Методічні вказівки до лабораторних робіт

з курсу «Електроніка та мікропроцесорна техніка»

за тематикою «Цифрова електроніка»

(для студентів напрямку підготовки 0507

«Електромеханіка»

II-iiIкурсувсіх форм навчання)

Рекомендовано

на засіданні кафедри АЕМС

Протокол № від

Затверджено

на заседании методради ДонДТУ

Протокол № від

Алчевськ

ДонДТУ

2012

УДК 62-83

Методичні вказівки до лабораторного практикуму з курсу «Електроніка та мікропроцесорна техніка» за тематикою «Цифрова електроніка» для студентів напрямку підготовки 0507 «Електромеханіка» II - III курсу денної та заочної форм навчання. / Укл. В.П. Яблонь, В.М. Столяров. – Алчевськ: ДонДТУ, 2012. – 71 с.

Наведені теоретичні відомості та методика виконання лабораторних робіт на лабораторному стенді виконаному на мікросхемах ТТЛ структури малого та середнього ступеня інтеграції. Наведена методика побудови табличного та формульного опису цифрових та логічних елементів за результатами експерименту, а також створення часових діаграм для схем послідовного типу.

Укладачі: В.П. Яблонь, доц.

В.М. Столяров, доц.

Відповідальний за випуск О.І. Мотченко, проф.

Відповідальний редактор В.П. Яблонь, доц.

ЗМІСТ

1 Опис лабораторного стенду та методики його використання

Живлення стенду здійснюється від однофазної мережі змінної напруги 220 B з можливими відхиленнями від номінального значення від до + 22 В частоти 50 Гц. Кнопка "МЕРЕЖА" з фіксацією для включення мережевої напруги знаходиться у верхньому лівому куті лицьової панелі стенду. При включенні стенду поряд з кнопкою включення спалахує світлодіод. Для виключення стенду кнопку "МЕРЕЖА" слід вимкнути повторним натисненням.

Більшість логічних елементів і інтегральних схем зображених на лицьовій панелі стенду забезпечені світлодіодними елементами індикації, за допомогою яких можна судити про логічні вихідні рівні відповідних елементів і схем.

При включенні стенду тригерні елементи схем можуть довільно встановитися в будь-який з логічних станів "0" або "1" Тому при включенні стенду в мережу світлодіоди, що відображають вихідні рівні тригерів, спалахують в різних комбінаціях.

На всіх виходах елементів з індикацією, стану світлодіода, що світиться, відповідає високий рівень позитивної напруги (рівень логічної одиниці). Виняток становлять тільки мікросхеми DD2 і DD3 дешифраторів, у яких стану виводів при ввімкненій індикації, відповідає низький рівень напруги (рівень логічного нуля). Таке підключення елементів індикації викликане методичними міркуваннями, пов'язаними з наочністю функціонування вказаних мікросхем.

Стенд виконаний на мікросхемах ТТЛ структури. У зв'язку з цим, якщо на входи таких мікросхем не подані логічні сигнали (входи не сполучені провідниками з іншими елементами), то це рівносильно подачі на них напруги, що відповідає рівню логічної одиниці.

При з'єднанні входів мікросхем з шинами нульового потенціалу стенду слід спочатку штекер сполучного провідника з'єднати з нульовою шиною, а потім другий штекер провідника з'єднати з відповідним входом мікросхеми.

Генератор тактових імпульсів стенду (ГТІ) виробляє прямокутні імпульси. При натиснутій кнопці, розташованій в полі умовного позначення ГТІ частота проходження імпульсів генератора складає 1 Гц, при віджатій 100 Кгц.

Генератор одиночних імпульсів (ГОІ) при натисненні кнопки, розташованої в полі умовного позначення ГОІ виробляє перепад напруги з 0 в 1, при віджиманні - зворотний перепад з 1 в 0.

Елемент затримки (ЕЗ) при натиснутій кнопці, розташованій в полі умовного позначення ЕЗ, здійснює затримку вихідного сигналу ГТІ на 1 мкс. При віджатій кнопці здійснюється затримка вихідного сигналу ГОІ на 1 мкс.

У обох випадках форма вихідного сигналу не змінюється.

Для підключення осцилографа й зовнішнього генератора стенд укомплектований перехідними вставками, що дозволяють використовувати стандартні кабелі з штекерами діаметром 4 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]