Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR_ELEKTR_OK_UKR_1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

4.3.1 Rs-тригер з інверсними входами

На рисунку 4.1 зображений RS-триггер з інверсними входами.

Початковому стану входів тригера в режимі зберігання інформації відповідають рівні логічної одиниці. Для перемикання тригера в одиничний стан необхідно короткочасно з'єднати вхід S тригера з нульовою шиною стенду. При цьому вхід R тригера повинен мати потенціал логічної одиниці. Для перемикання тригера в нульовий стан необхідно короткочасно з'єднати вхід R з нульовою шиною стенду. При цьому вхід S тригера повинен мати потенціал логічної одиниці.

Стан, при якому на обидва входи такого тригера подається рівень логічного нуля є забороненим. При такій комбінації входів на обох виходах тригера з'явиться рівень логічної одиниці (виходи перестають бути взаємно інверсними).

Таблиця 4.1 є таблицею станів тригера з інверсними входами.

Таблиця 4.1 – Таблиця станів RS-триггера з інверсними входами

Вхідні аргументи

Виходи

S

R

0

0

X

X

З

З

0

1

Х

Х

1

0

1

0

Х

Х

0

1

1

1

1

0

1

0

1

1

0

1

0

1

Примітка: Х – будь-який стан (логічний 0 або логічна 1); З – заборонений стан.

4.3.2 Rs-тригер з прямими входами

На рисунку 4.2 зображений RS-триггер з прямими входами. Стан входів в режимі зберігання - рівні логічного нуля. Керуючі інформаційні сигнали повинні мати рівень логічної одиниці. В основному робота даного тригера подібна до роботи RS-триггера з інверсними входами.

Таблиця 4.2 є таблицею станів тригера з прямими входами.

Таблиця 4.2 – Таблиця станів RS-триггера з прямими входами

Вхідні аргументи

Виходи

S

R

1

1

X

X

З

З

0

1

Х

Х

0

1

1

0

Х

Х

1

0

0

0

1

0

1

0

0

0

0

1

0

1

4.3.3 Тактований rs-тригер з прямими входами

На рисунку 4.3 зображена схема тактованого RS-триггера з прямими входами. Інформація в такий тригер заноситься шляхом подачі рівнів логічної одиниці на один з входів S або R і подальшого перемикання сигналу на тактуючому вході С в «одиницю». Іншими словами, занесення інформації в тригер відбувається синхронно з сигналом на тактуючому вході, тому такі тригери ще називають синхронними. При рівні логічного нуля на вході С тригер зберігає попередню інформацію і стан входів S і R на його роботу не впливає.

4.3.4 Потенційний d-тригер

На рисунку 4.4 зображена схема потенційного D-тригера. Інформація, подана на вхід D (логічний нуль або логічна одиниця), буде записана в тригер після подачі рівня (потенціалу) логічної одиниці на вхід С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]