Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
71_ю-._.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

земплярах видань і читацьких квитках.

Підтримка повних текстів, графічних даних та інших зовнішніх об’єктів (включаючи ресурси Internet).

Засоби для перекладу користувальних інтерфейсів на інші мови.

Широкий набір сервісних засобів, котрі забезпечують наочність користувальних інтерфейсів, спрямовують процес вводу, виключають помилки і дублювання інформації.

Широкі можливості для адаптації до послуг роботи конкретної бібліотеки.

Відкритість.

У системі функціонують п’ять типів автоматизованих робочих місць (АРМ): Комплектатор, Каталогізатор, Читач, Книговидача, Адміністратор [54]. Розглянемо їх функції.

АРМ Комплектатор здійснює:

Попередній опис і оформлення документів замовлення на книги та інші неперіодичні видання.

Відстеження виконаних замовлень, контроль невиконаних або недовиконаних замовлень.

Реєстрацію надходження літератури, введення первинних даних для книги сумарного обліку (КСО) з послідуючим її автоматизованим поповненням на основі аналізу партії книг за різними аспектами (вид документа, мова тексту і т. п.).

Автоматизовану передачу опису отриманих книг на каталогізацію в БД Електронного каталога (ЕК).

Підписку періодичних видань для підрозділів бібліотеки (абонементні картки та листи замовлення).

Передачу опису періодичних видань в ЕК після отримання першого номера виписаного видання з послідуючою реєстрацією наступних надходжень в АРМ Каталогізатор.

Автоматичну підписку на підписний період зі зберіганням і накопичуванням даних про попередні підписні видання.

Списання літератури.

Типові вихідні форми.

АРМ Каталогізатор виконує такі функції:

Обробку і опис будь-яких видів видань, включаючи нетрадиційні, такі, як: АВМ, відеоматеріали, комп’ютерні файли і програми, картографічні матеріали, ноти і т. п.

Оригінальну технологію опису періодичних видань (газет і

36

журналів), котра забезпечує, з одного боку, наявність зведеного опису видань в цілому, включаючи відомості про надходження всіх його номерів (томів), і з іншого боку – наявність опису окремих номерів, котрі включають відомості про включені в нього статті.

Автоматизовану технологію лінгвістичної обробки (систематизація, предметизація) видань, котра включає апарат тематичної навігації по класифікатору ДРНТІ, алфавітно-предметному покажчику УДК/ББК, авторитетному файлу, предметних заголовків і тезаурусу.

Спеціальну технологію копіювання даних, котра включає необхідність повторного вводу при створенні аналогічних і по- в’язаних бібліографічних записів, зокрема, при обробці багатотомних (продовжуючих) видань і створенні аналітичних записів статей.

Систему формально-логічного контролю даних, як на рівні окремих бібліографічних елементів, так і на рівні опису в цілому, суттєво знижує вірогідність помилок в процесі введення.

Оригінальну технологію автоматичного згортання на дублетність, що виключає повторне введення опису видання в електронний каталог.

Вихідні форми – покажчики, інвентарні списки та ін.

Можливість отримання комплекту каталожних карток.

Широкий спектр пошукових засобів, призначений для пошуку документів (бібліографічних записів)

АРМ Адміністратор це робоче місце спеціаліста, який виконує системні операції над БД у ці-

лому, що направлені на підтримку їх в актуальному стані.

АРМ Книговидача здійснює:

Технологію формування та введення черги електронних замовлень на видачу літератури і фіксування їх виконання.

Оперативну інформацію про вільні екземпляри замовленої літератури, про видану літературу та читачів, які мають її на руках.

Технологію фіксування факту повернення літератури.

Облік всіх відомостей про видачу/повернення літератури в індивідуальних картках (документах) читачів.

Отримання статистичних відомостей про боржників.

Спеціальну технологію книговидачі на основі штрих-кодів екземплярів.

37

До АРМ Читач входить комфортний, дружній інтерфейс, розрахований на непідготовленого користувача, який здійснює:

Урахування різних рівнів підготовки користувача.

Широкий спектр пошукових засобів, що забезпечує швидкий (шляхом прямого доступу через словники) пошук в БД Електронного каталога за всіма основними елементами бібліографічного запису та їх сполученням.

Роботу з декількома БД, що складають Електронний каталог.

Безпаперову технологію формування замовлення на видачу літератури.

Розглянемо більш конкретно АРМ Каталогізатор та методику введення бібліографічних записів (БЗ) на документи.

АРМ Каталогізатор складається з функціональних підсистем:

Підсистема “ВВІД” – включає режими, що забезпечують поповнення та коригування даних у вибраній БД. При цьому забезпечується можливість як введення БЗ нових документів, так і корегування (зміни) документів, введених раніше (під документом розуміється один запис, що містить БЗ).

Крім того, надається можливість формувати нові документи шляхом копіювання “застарілих”, а також робити пакети введення документів, підготовлених у вигляді текстового файлу будь-якими зовнішніми засобами.

Так, наприклад:

1.Завантажуємо програму ИРБИС.

2.Обираємо АРМ Каталогізатор.

Компоненти інтерфейса, що реалізують функції введення даних, розміщені на робочій площині Ввід. Для переключення на площину Ввід (якщо встановлена інша) необхідно клацнути мишкою на закладці Ввід в нижній частині інтерфейсу.

Основною особливістю робочої площини Ввід є те, що вона, в свою чергу, має ще три підплощини. Таким чином, основним компонентом площини є перемикач із трьох закладок у верхній частині інтерфейсу, котрий слугує для переходу від однієї площини Вводу до іншої.

Підплощина “База даних/МFN” -//- -//- -//- “Результат пошуку” -//- -//- -//- “Відмічено” (див. мал. 1).

Всі останні компоненти площини Ввід розміщені за межами

38

закладок підплощин, але їх зміст визначається встановленим контекстом роботи, тобто, яка підплощина необхідна в даний час. Всі ці компоненти підрозділяються на групи:

Основні управлінські компоненти, – котрі розміщені в правій верхній частині інтерфейсу та реалізують основні функції управління документами в цілому; зона “Робочого листа (РЛ) вводу” (включаючи меню РЛ), що розміщена в середній частині інтерфейсу і реалізує всі функції введення даних в поточний документ.

Додаткові управлінські документи – розміщені в нижній частині інтерфейсу і реалізують додаткові функції управління документами в цілому.

Інформаційна панель – служить для відображення інформації про БД, поточного документа або поточного поля вводу.

Робочий лист введення (РЛ) – є основним компонентом площини Ввід – представляє собою екранну форму, що служить для введення/корегування об’єкта БД. Він забезпечує необхідний набір елементів даних (полів), котрі розміщені у визначеній послідовності. В залежності від БД система пропонує набір різних сценаріїв уведення, тобто різні види РЛ. Так, наприклад, для БД Електронний каталог система пропонує набір РЛ, призначених для введення/корегування різних видів бібліографічного опису. Для вибору та установки визначеного робочого листа служить меню РЛ (в нижній частині інтерфейсу).

РЛ введення може складатися зі сторінок РЛ. Перехід від одної сторінки до іншої відбувається за допомогою закладок. Ім’я закладки (сторінки) відображає склад і призначення елементів даних, що згруповані на сторінці РЛ. Останньою або єдиною сторінкою кожного РЛ є сторінка під назвою додаткова, котра слугує для представлення елементів даних, що не передбачені в даному РЛ, тобто тих даних реального документа, котрим не вистачає місця на основних сторінках РЛ.

Кожна сторінка РЛ представлена у вигляді таблиці РЛ. Вона розташовується на кожній сторінці РЛ площини Ввід. Один рядок цієї форми слугує для введення одного поля документа і складається із частин:

-Назва елемента – тут вказується повне найменування відповідного елемента даних.

-№ – вказується номер повторного поля, в тому випадку, якщо дане поле повторюється (в разі представлення декількох екземплярів одного елемента даних, наприклад, індексів ДРНТІ). Якщо елемент

39

даних не повторюється, то в цій частині нічого не вказується.

- Значення – це область введення, де виконується введення та корегування відповідного поля; область поточного поля виділяється іншим кольором (див. мал. 1).

Нумерація наскрізного введення даних в РЛ введення здійснюється під управлінням Windows.

Додатково пропонуються ще клавішні команди – (ЕSС) – відновлення вихідного значення поля, тобто, відміна усіх дій корегування, виконаних після того, як дане поле стало поточним.

Мал. 1

Форма робочого листа вводу

Установка поточного поля може здійснюватись довільно за допомогою мишки. Для створення нового екземпляру поля, що повторюється, необхідно клацнути мишкою по номеру повторення цього екземпляра поля, після котрого слід створити новий. Нове повторення створюється лише в тому випадку, коли попереднє і послідуюче – заповнені.

При переході до іншого поля введення система може здійснити

40

його формально-логічний контроль (ЛФК). При знаходженні помилок – видається відповідне оповіщання. Для вводу полів система запропонує додаткові засоби, що спрощують процес введення і розширюють його можливості. Для цього є кнопка “Розширення засобів вводу” в області введення поточного поля.

Є такі розширення засобів вводу:

Ввід з використанням меню-довідника.

Ввід з використанням словника.

Ввід з використанням вкладеного РЛ.

Ввід з використанням багаторядкового вікна.

Спеціальне ввід з використанням Рубрикатора ДРНТІ.

Мал. 2

Заповнення полів на документ у формі РЛ

Як видно на мал. 2, в “таблиці РЛ вводу” за допомогою клавіатури заповнюються поля на БЗ документа. Якщо клацнути мишкою в кінці поля, де є помітка ... (три крапки), то відкривається вікно для вводу даних в підполя. Після закінчення вводу даних на кожне поле натискаємо кнопку Ввід і одночасно друкується каталожна картка на введений документ (див. мал. 2).

Компоненти інтерфейсу, що реалізують функції пошуку, розміщені на робочій площині Пошук. Для переключення на площину Пошук (якщо встановлена інша) необхідно клацнути мишкою по

41

закладці Пошук в нижній частині інтерфейсу (див. мал. 3). Компонента База даних призначена для вибору та установки БД

(розділу електронного каталога або тематичної БД), в котрій передбачається вести пошук.

Компонента База даних призначена для вибору елемента БЗ (ключові слова, автор, назва документа і т. п.) і відповідного словника, по якому передбачається провести пошук у визначеній БД.

Останні компоненти площини Пошук розташовані в трьох робочих областях:

Область Словник – призначена для роботи зі словником, що відповідає обраному виду пошуку, з метою відбору пошукових термінів для поточного запиту.

Область Поточний запит призначена для формування запиту на черговий запит.

Область Виконані запити – призначена для накопичування відомостей про виконані запити і використання їх в поточному запиті з метою уточнення або об’єднання (див. мал. 3).

Мал. 3

Форма пошуку інформації

Треба відмітити, що для ефективності пошуку система дає можливість використовувати логічні оператори пошуку: кон’юнкції (і),

42