Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
71_ю-._.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

Розроблена методика формалізованої підготовки огляду спрямована на підвищення його якості з одночасною знижкою часу і працевитрат.

Основними методами підготовки огляду за даною методикою є формалізований аналіз і синтез. Сутність їх пов’язана з використанням укладачем огляду заданих формальних правил, що регламентують і алгоритмізують виконання процесів аналізу і синтезу інформації.

Структура огляду як самостійного документа

Обов’язковими елементами огляду є: обкладинка, титульна сторінка, зміст, вступ, основна частина, висновки, список літератури.

Запропонована методика може використовуватися при складанні огляду за тематикою будь-якого профілю.

Факультативними елементами огляду можуть бути допоміжні покажчики, додатки, реферат або анотація.

Обкладинка огляду має вміщувати такі відомості: найменування установи (організації, учбового закладу), назву теми огляду, назву міста та рік виконання.

Зразок обкладинки наведено у додатку 1.

Титульна сторінка огляду має вміщувати такі відомості: найменування установи (організації, учбового закладу), назву виду огляду (реферативний або аналітичний); відомості про укладачів огляду; найменування місця і рік виконання.

Зразок титульної сторінки наведено у додатку 2.

Зміст вміщує перелік усіх структурних елементів огляду з наведенням номерів сторінок, з яких починається їх місце розташування в тексті.

Зразок змісту наведено у додатку 3.

Вступ характеризує актуальність і соціальну значущість теми, що розглядається, стан її опрацьованості у світовій теорії і практиці, мету і завдання огляду, найменування об’єкта і предмета теми огляду. Обґрунтування вибору використаних документальних джерел інформації, компо-зиційні особливості огляду і основний семантичний зміст його розділів.

Основна частина огляду розкриває зміст його теми у відповідності до складеного плану. Розділи, підрозділи, пункти і підпункти основної частини мають представляти собою закінчені у змістовому відношенні фрагменти огляду.

Заключна частина вміщує висновки, що розкривають значущість розглянутих питань для теорії і практики; пропозиції і рекомендації.

229