Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
15.06 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

ІНСТИТУТ ДИЗАЙНУ ТА РЕКЛАМИ

КАФЕДРА ДИЗАЙНУ ОДЯГУ

„Пояснювальну записку затверджено”

на засіданні кафедри дизайну одягу

протокол № .

від „ ” року.

Завідувач кафедри дизайну одягу

Проф. Гардабхадзе И.А.

______________

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

До бакалаврської кваліфікаційної роботи на тему «проектування колекції жіночого ошатного одягу на основі корсетних форм костюма епохи бароко»

Виконала: студентка 4-го курсу, групи ДХМ(о)138к, спеціалізації «Дизайн одягу»

Ожерельєва Ольга Вікторівна

Керівник бакалаврської кваліфікаційної роботи:

Проф. Білякович Л.М. _______

Консультанти:

Проф. Пенчук О.П. _______

Проф. Білякович Л.М. _______

Викл. Кисельова К.О. _______

Викл. Дементович Т.В. _______

Київ-2012

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

ІНСТИТУТ ДИЗАЙНУ ТА РЕКЛАМИ

КАФЕДРА ДИЗАЙНУ ОДЯГУ

„Тему затверджено”

на засіданні кафедри дизайну одягу

протокол № 3 .

від „ 21 ” вересня 2011 року.

Завідувач кафедри дизайну одягу

Проф. Гардабхадзе И.А.

______________

Завдання на розробку дизайн-проекту на здобуття кваліфікації бакалавра Тема дизайн-проекту «проектування колекції жіночого ошатного одягу на основі корсетних форм костюма епохи бароко»

Вихідні дані до проекту:

Актуальність вибору теми бакалаврського проекту: темою та джерелом натхнення стала епоха Бароко, яка цікава своїми пишними, помпезними формами, фактурністю, виразною орнаментикою, декоруванням та насиченими кольорами. На основі матеріалу цього історичного періоду виникають різноманітні цікаві ідеї для побудови колекції сучасного одягу. Взявши за основу корсетні форми та силуетні лінії автор модернізувала костюм епохи Бароко в сучасну колекцію жіночих суконь, яка є оригінальною, елегантною, витонченою та актуальною в наш час.

  1. Мета проектування: використати навички та знання набуті в процесі

навчання.

2. Завдання для проектування:

- здійснити аналіз: літературних джерел, експозиційних матеріалів

музейних фондів, сучасних виставок мистецтва,інтернет-

інформації щодо показів Haute Couture та prêt-à-porter по

світовим столицям моди (Париж, Мілан, Нью-Йорк, Лондон)

за темою роботи;

- виконати проектно-композиційний, конструкторській та технологічний

розділи;

- підготувати експозиційно-ілюстративний матеріал до захисту

бакалаврської кваліфікаційної роботи (замальовки джерела 10-15,

фотоілюстративний матеріал 15, колажі 5, репродукції тощо);

- Розробити ескізний проект одного блоку колекції жіночого одяг у художній

системі «Сімейство» (10-15 ескізів) та виконати у матеріалі 3 моделі.

Завдання видав:

Керівник бакалаврської

кваліфікаційної роботи:

Проф. Білякович Л.М. ______________

Завдання прийняла до виконання

Студентка групи ДХМо138к

Ожерельєва Ольга Вікторівна ______________

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………..........

1 Аналіз творчого джерела та визначення вихідних даних для

формування колекції……………………………………………….................

1.1 Характер та дослідження творчого джерела…………………………

1.2 Аналіз трендових пропозицій на сезон весна-літо 2012 року……….

1.3 Характеристика трендового асортименту костюмно-платтяних

матеріалів на сезон весна-літо 2012…………………………………...

    1. Характеристика перспективної кольорової гами на 2012 рік…………

    2. Вихідні дані для формування колекції…………………………………

  1. Проектно – композиційний розділ…………………………………………..

    1. Тип колекції та її структура…………………………………………..

    2. Композиційні принципи побудови колекції………………………….

      1. Принцип формоутворення……………………………………

2.2.2 Базова форма………………………………………………….

2.2.3 Стильове рішення…………………………………………….

2.2.4 Композиційний центр…………………………………………

      1. Колористичне оформлення колекції……………………….

    1. Тканини та матеріали колекції………………………………………

    2. Аксесуари та доповнення…………………………………………….

    3. Асортиментний склад та опис моделей колекції…………………...

  1. Конструкторський розділ…………………………………………………...

  2. Технологічний розділ……………………………………………………….

  3. Висновки……………………………………………………………………..

  4. Список використаної літератури………………………………………….

ВСТУП

Процес створення сучасного одягу складається з декількох основних етапів: конструювання, моделювання та виготовлення виробу. Кожний з цих етапів досить трудомісткий, тісно пов’язаний один з одним і залежить від типу виробництва.

Швейна промисловість України постійно розвивається. Це пов’язвно з переходом підприємств на ринкові відносини, наданням економічної самостійності, розширенням зовнішніх економічних зв’язків, підвищенням конкуренції.

В сучасних умовах характер розвитку легкої промисловості в цілому і зокрема швейної галузі змінюється. Темпи її економічного зростання поєднуються з іншими факторами економіки і, насамперед, з якістю продукції, яка випускається та її реалізацією. Попит населення на продукцію швейної галузі досить великий та різноманітний. У зв’язку з кризовим станом країни населення поділилося на різні верстви більша частина збідніла, менша стала заможного достатку. Але незважаючи на різкий матеріальний стан потенціальних покупців; всі вони мають бажання придбати не тільки красивий модний та якісний одяг, але й одяг за доступними цінами [1].

Тому перед працівниками швейної галузі поставлені нелегкі завдання - виготовлення конкурентоспроможної продукції, яка б за своїми показниками відповідала кращим сучасним зразкам, модним тенденціям і повністю задовольняла потреби населення, розширення асортименту швейних виробів, підвищення ефективності виробництва вітчизняного одягу.

Одяг є невід’ємною частиною життя кожної людини, засобом самовизначення себе і своєї індивідуальності. Одяг відображає культурний розвиток людства, стиль, моду.

Мода є засобом поширення та функціонування культури, стилю, смаку. Вона задовольняє естетичні потреби людей. Виникла мода завдяки людині, яка постійно прагне до різноманіття і новизни з метою емоційної розрядки.

Стиль, в середині якого розвивається мода, являє собою структурну єдність образної системи та художнє відображення, які простежуються у всіх видах мистецтва [2].

Дизайн - це творча діяльність мета якого з одного боку задовольнити матеріальні та духовні потреби споживача, а з іншого дати можливість реалізувати нові художньо проектні ідеї та розробки художника модельєра – конструктора. Головне завдання дизайнера через масову культурно-естетичну комунікацію, через повсякденні речі формувати певний тип естетичного смаку.

Перед дизайнером одягу постає нелегка задача – безперервне створення нових моделей одягу з різноманітних матеріалів, які постійно повинні змінюватись і оновлюватись [3].

Костюм є виразником індивідуального характеристики власника, тобто по ньому ми з достатньою часткою ймовірності можемо визначити вік, стать, естетичний смак і навіть характер даної людини. З іншого - костюм сам є відображенням суспільного життя на даному історичному етапі і змінюється в залежності від зміни соціально - економічних умов епохи. Такі зміни позначаються на формах і пропорціях костюма, способі його носіння, застосування певних матеріалів і колірних поєднань, характер прикрас і завжди пов'язані з великими ідейними і суспільними зрушеннями [4, с.3].

Об’єкто бакалаврської роботи є колекція жіночого одягу, яка створена на основі історичного стилю бароко з використання корсетних форм цього періоду. Колекція побудована на основі теоретичних, аналітичних висновків, узагальнень, рекомендацій, які виявлені в результаті наукового дослідження.

Предметом вивчення цього періоду стали корсетні форми. Взявши за основу силуетні лінії автор модернізувала костюм епохи Бароко в сучасну колекцію жіночих суконь, яка є оригінальною елегантною витонченою та актуальною в наш час.

Метою роботи є культурно-історична трансформація стилістичних елементів давнини в образ сучасної моди, презентація колекції одягу.

Задачі що ставлять при виконанні бакалаврської кваліфікаційної роботи є культурологічна реконструкція . Збір та аналіз історичної інформації та трансформації її в сучасний образ використовуючи при цьому теоретичні матеріали за обраною темою у вигляді пояснювальної записки, графічну розробку ідей костюма, виконання моделей в макеті (об’ємно-пластична композиція), та в матеріалі.

Актуальність вибору теми бакалаврського проекту: темою та джерелом натхнення стала епоха Бароко, яка цікава своїми пишними, помпезними формами, фактурністю, виразною орнаментикою, декоруванням та насиченими кольорами. На основі матеріалу цього історичного періоду виникають різноманітні цікаві ідеї для побудови колекції сучасного одягу. Взявши за основу корсетні форми та силуетні лінії автор модернізувала костюм епохи Бароко в сучасну колекцію жіночих суконь, яка є оригінальною, елегантною, витонченою та актуальною в наш час.