Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
декоративно прикладне мистецтво ст египту.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
930.64 Кб
Скачать

Декоративно-прикладне мистецтво Єгипту.

У Єгипті створювалася безліч творів прикладного мистецтва. Художні ремесла єгипетські майстри довели до досконалості, створюючи справжні шедеври. Вони володіли різьбленням по дереву й кістки, знали різні види обробки металу, створювали ювелірні вироби із золота й срібла, прикрашені самоцвітами. Також вони вміли робити виробу зі скла, гірського кришталю, кольорового скла, кераміки й фаянсу. Виробу зі скла, єгиптяни прикрашали граверами з фігурами птахів і звірів, а також каліграфічними написами з побажаннями добра.

Більшу популярність одержали єгипетські тонкі прозорі тканини й лляні тканини, заткані шовком. На тканинах у Єгипті малювали барвисті візерунки зі стилізованими зображеннями тварин і птахів, а також візерунки з використанням орнаментальних смуг і кутастих кубічних арабських написів, квіток лотоса й пальм. Із бронзи єгипетські майстри робили посудини й курильниці у вигляді фігур тварин і птахів, прикрашені тонким карбованим малюнком. У більш пізніх роботах ремісники стали використовувати розпис золотом і кольоровими емалями.

Мистецтво Стародавнього Єгипту - живописскульптураархітектура і інші види мистецтва, які зародилися в Нільської долині близько 5000 років до н. е.. і проіснували до 300 року н. е..

1. Архітектура

Давньоєгипетська архітектура відрізняється умовністю і одноманітністю [1]. Це було пов'язано з тим, що видобуток каменю та його обробка перебувала в руках держави, методи роботи встановилися так міцно, що не мінялися протягом 3500 років. Ізольованість єгипетської цивілізації призвело до того, що в стародавній державі відсутня конкуренція в архітектурі, яка надала б сприятливий вплив на її розвиток, як, наприклад, в Європі. Ще одним важливим фактором була відсутність різноманітності будівельного матеріалу.

У Єгипті було мало архітектурних форм, характерних для цієї країни, це також пояснювалося обмеженістю будівельного матеріалу. Основними архітектурними формами були пірамідапілонколона і пандус.

Останній фактор, який відіграє велику роль у розвитку архітектури більшості країн, - це наявність доріг і їх якість. У Стародавньому Єгипті єдиною гарною дорогою був Ніл, він їй залишається і досі.

Єгипетське будівельне мистецтво досягло своєї досконалості в епоху фараона Хуфу. Після цього методи будівництва ніяк не поліпшувалися, хоча в архітектурі з'явилися нові форми, а якість будівництва, в широкому сенсі, незмінно погіршувався.

2. Скульптура

Скульптура Стародавнього Єгипту - одна з найбільш самобутніх і строго канонічно розроблених областей мистецтва Стародавнього Єгипту. Скульптура творилася й розвивалася, щоб представити староєгипетських богів, фараонів, царів і цариць у фізичній формі. Існувало також безліч зображень, як в могилах простих єгиптян, в основному з дерева, деякі з них збереглися. Статуї богів і фараонів ставилися на загальне смотреніе, як правило, на відкритих просторах і поза храмів.

Статуї, як правило, зберігають первісну форму кам'яної брили або шматка дерева, з якого вона висічена.

Існував дуже строгий канон  створення давньоєгипетської скульптури: колір тіла чоловіка мав бути темніше кольору тіла жінки, руки сидячої людини повинні були бути виключно на колінах; існували певні правила зображення єгипетських богів. Так бога Гора слід було зображати з головою сокола, бога мертвих Анубіса - з головою шакала. Всі скульптури створювалися за даним канону і проходження було настільки суворим, що майже за трьохтисячолітню історію існування Стародавнього Єгипту він не зазнав змін .

3. Живопис

Всі рельєфи в Давньому Єгипті яскраво розфарбовувалися, найменше зображень було в гробницях, храмах і палацах, там малюнки були тільки на поверхні. Кам'яна поверхня готувалася до фарбування - грубий шар бруду з більш м'яким шаром гіпсу зверху, потім вапняк - і фарба лягала рівніше. Будівельні пігменти були, як правило, мінеральними, щоб захистити зображення від сонячного світла. Склад фарби був неоднорідним - яєчна темпера, різноманітні в'язкі речовини і смоли. У кінцевому рахунку справжня фреска не виходила і не використовувалася. Замість цього використовувалася фарба на шарі висушеного пластиру, т. зв. "Фреска a secco". Зверху живопис покривалася шаром лаку або смоли, щоб зберегти зображення надовго. Невеликі зображення, виконані в такій техніці, добре збереглися, хоча на великих статуях практично не зустрічаються. Найчастіше, використовуючи подібні методи, розфарбовувалися маленькі статуї, особливо дерев'яні.

Безліч єгипетських картин збереглися завдяки сухому клімату Стародавнього Єгипту. Картини створювалися з наміром покращити життя покійному в потойбічному світі. Сцени, зображені на картині, представляли подорож у потойбічний світ і зустріч в потойбічному світі з божеством (суд Осіріса). Також часто зображувалася земне життя покійного, щоб допомогти йому займатися тим же у царстві мертвих.

У Новому Царстві разом з померлим стали ховати Книгу мертвих. Це вважалося важливим для загробного життя.

Основними кольорами були червоний, синій, чорний, золотий і зелений.