Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
декоративно прикладне мистецтво ст египту.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
930.64 Кб
Скачать

5. Література Стародавнього Єгипту

Поряд з архітектурними комплексами і предметами декоративно-прикладного мистецтва значне місце в мистецтві Стародавнього Єгипту займала також і література. Основними літературними жанрами були заупокійні тексти, гімни, любовні пісні, дидактичні твори та казки.

Першим зразком заупокійних текстів були так звані " Тексти пірамід ". Єгиптяни вірили, що написи, написані на стінах піраміди, забезпечать добробут і щасливе життя фараона в потойбічному світі. Перші записи були зроблені за велінням фараона V династії УНІС в XXII столітті до н. е.. на стінах його піраміди, що поклало початок традиції. Ієрогліфи фарбували в зелений колір. " Тексти пірамід "містили також легенди про Осіріса іІсіді, про боротьбу Ра зі змієм Апопом.

У Середньому царстві в зв'язку з демократизацією заупокійного культу тексти писали вже на кам'янихсаркофагах. Новий комплекс магічних текстів отримав назву " Текстів саркофагів ".

Нове царство було також новою епохою в розвитку заупокійної літератури. Способи досягнення загробних благ ще більш спростилися. Магічні тексти складали в скрипторіях і записували на папірусі, який виготовляли в спеціальних майстернях. Заупокійні тексти Нового царства отримали назву " Книги Мертвих ", чудовою особливістю якої були її численні ілюстрації.

Стародавні єгиптяни вельми дбали про те, яким повинен бути чоловік, щоб достойно пройти земний шлях. Мабуть, цим пояснюється виникнення дидактичної літератури, яка користувалася у єгиптян великою популярністю і отримала подальше поширення. Прославленим зразком такої літератури є "Повчання Аменемопе". Навіть при побіжному порівнянні єгипетських текстів з біблійними очевидно запозичення останніх.

Широке поширення під час XVIII династії (XVI - початок XIV столітті до н. Е..) Отримали любовні пісні.

У Єгипті з'явилися і перші казки, причому притчі, викладені в Євангеліях, за змістом перегукуються зі "Казками про верховних жерців Мемфіса ", де розповідається про надзвичайні пригоди старшого синаРамсеса II Сатні-Хемуасе, верховний жрець бога Птаха, і про його сина Са-Осіріса.

6. Театр Стародавнього Єгипту

У Стародавньому Єгипті зародився і театр як масове дійство. В основу театралізованих вистав лягли містерії Осіріса. Сюжет цих драматичних релігійних уявлень складали "пристрасті" Осіріса - епізоди його життя, його страдницька смерть. Акторами були жерці і навіть фараони.

Існували й інші містерії, присвячені, наприклад, Ісіді і Хору Бехдетскому. Містерії включали сцени знаходження Исидой тіла Осіріса, її плач по Осірісу, пожвавлення Осіріса, народження Гора, боротьбу Гора зСетом, воскресіння Осіріса.

Містерії були різні, але у всіх втілювалася тема боротьби добра зі злом і світла з мороком.

1.Архітектура

Піраміди в Гізі

Рамессеум.

2.Скульптура

Статуя Осіріса.ЛуврПариж.

Статуї Хатшепсут і Тутмоса III. Карнак.

3.Живопис

Живопис стародавнього Єгипту

4.1. Мистецтво Стародавнього Царства

Піраміда Хеопса

Сфінкс

4.3. Мистецтво Нового Царства

Амона-Ра в Карнаке

Луксорський храм

5. Література Стародавнього Єгипту

Сувої

Сувої

Книга Мертвих

6. Театр Стародавнього Єгипту

Римський театр