Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
62.67 Кб
Скачать

1.2. Загальні риси творчості ф.Ліста

Дуже яскрава і багатогранна романтична особистість другої половини 19-го століття. Блискучий піаніст і композитор. Новатор. Музичний критик, який написав багато статей про музику (Письма странствующего бакалавра”, “Исследование музыки венгерских цыган”). Ліст-вчитель величезних розмірів. За життя він мав близько 300 студентів із різних країн. Даний час був безкорисливим за своєю природою, він присвятив більшу частину свого життя заохочення інших композиторів. Всього у листа близько 1200 штук творів. Близько половини з них є транскрипції і парафрази на теми інших композиторів. Він піддержував різні Національні школи композиторів: Шопена, Ґріґ, Сметану, Шумана, Берліоза, Вагнера, Бородіна, Римського-Корсакова. Ліст дуже любив кучкістів.

Ліст народився в Угорщині. Він є етнічним угорцем. Багато з його робіт, пов'язані з Угорщиною. Елементи народних пісень та танців увійшли до його роботи, збагаченим європейським досягненням, але є також елементи Угорського фольклору. Твори які пов'язані з Угорщиною: кантата “Угорщина”, симфонічна поема “Угорщина”, героїчний марш в угорському стилі, кілька зошитів національної угорської рапсодії а також 19 угорських рапсодій, "угорська коронаційна меса".

Ліст був пристрасним пропагандистом ідеї програмності в музиці. Він втілив зображення музичних творів Данте, Франческо Петрарка, Гете. Він передавав в музиці живопис Рафаеля ("Обручение"), скульптура Мікеланджело ("Мыслитель"). Ліст композитор - новатор. У зв'язку з програмністю він переосмислив класичні жанри і форми , і створив свій новий жанр симфонічна поема. Симфонічна поема – одночасно є симфонічним произвиденим , який поєднує в собі функції циклічних та інших формах, таких як сонатна форма. У Ліста 13 симфонічних поем.

Спосіб розвивати матеріал у них є моно тематичний (від інші теми розвиваються інші). Музика Ліста відрізняється особливою патетикою, припіднятістю, ораторським запалом, тому що він завжди намагався впливати на велику масу людей. Більшості його творів – це твори для фортепіано.

Приїзд Ліста до Росії та України.

Ференц Ліст приїздив до Російської Імперії три рази — у 1842, 1843 та 1847-1848 роках. Під час своєї подорожі 1847 року Ф. Ліст дав концерти у багатьох українських містах: у Києві (на сцені Актової зали Червоного корпусу Київського університету), Чернівцях, Єлисаветграді, Житомирі, Немирові, Бердичеві, Кременчуці, Львові, Одесі, Миколаєві.

Під час гастролей у Києві у лютому 1847 року Ференц Ліст познайомився з Кароліною Вітгенштейн, близька дружба з якою триватиме протягом усього його життя. Саме цій жінці композитор присвятить усі свої симфонічні поеми. Кароліна Вітгенштейн мала маєток на Поділлі у Воронівцях, у якому гостював Ференц Ліст. Саме тут на теми українських народних пісень «Ой, не ходи, Грицю» та «Віють вітри, віють буйні» він написав п'єси для фортепіано «Українська балада» і «Думка», які увійшли до створеного у 1847—1848 роках циклу «Колоски Воронівець».

Але Кароліна була заміжньою, і, крім того, істово сповідувала католицизм. Тому довелося домагатися розлучення й нового вінчання, що повинні були дозволити російський імператор і Папа Римський.

Веймарський період

«Веймарський період» Ліста тривав дванадцять років. У 1861 році композитор залишає Веймар. Надалі його життя проходило то в Римському монастирі, то в Будапешті, то знову у Веймарі. У цей період Ліст продовжує творити, хоча і не так інтенсивно, як у Веймарі. У цей час основою його творчості стають хорові твори духовного складу --ораторії, меси, псалми, реквієми. Однак самі значні з них були пов'язані з рідною країною: у цих творах розкривається образ Угорщини,звучали народні угорські мотиви. Такі, наприклад, ораторія «Легенда просвятої Єлизавети »,« Угорська коронаційна меса »,« Ракоці-марш »і інші. У 1865 році Лист приймає духовний сан абата.

Пізній період свого життя і творчості - з 1870 року – Лист практично весь час проводив на батьківщині, лише іноді виїжджав в Веймар, Пешт, Відень і деякі інші європейські міста. Тоді він практично нічого не складав, можливо, він сам усвідомлював, що пік його творчості вже позаду. У 1878 році Лист переїжджає до німецького міста Байрейт, де проживає останні роки життя.

Розділ ІІ. Основні засади симфонічної творчості Ф.Ліста

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]