Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_ProektAnaliz_KNi3_STD.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.11 Mб
Скачать

16.4. Оцінна впливу проекту на економіку країни

Методичним підходом до такої оцінки є: готовність населення (окремих споживачів) платити за поліпшення життя; можливість скорочення витрат на задоволення суспільних потреб у результаті проекту.

До економічних наслідків проекту належать:

зниження цін на окремі товари і послуги завдяки новим каналам

збуту, вдосконалення технології виробництва;

ліквідація дефіциту окремих товарів;

оптимізація структури споживання.

Зовнішнім впливом на проект може бути зниження витрат на експлуатацію транспорту після реконструкції магістралей. Зниження витрат — це, як правило, зниження цін на послуги або підвищення віддачі від проекту на величину приросту споживчого надлишку. Це різниця між

максимальною ціною і реальною величиною ціни за одиницю продукції, яку необхідно заплатити фактично.

Економіст при оцінці проекту визначає всі побічні ефекти, які його супроводжують. Тобто усі вигоди і витрати, які зумовлюють проект та які не мають безпосереднього впливу на проект, не включаються до його фінансового аналізу. Методологія економічної оцінки проекту дає змогу скористатися багатим методичним арсеналом та інструментарієм, щоб визначити доцільність реалізації проекту з погляду загального добробуту. Аналітик, який готує економічний аналіз, виступає в ролі експерта ефективності макроекономічної політики держави, висновки та оцінки його становлять інтерес для пошуку нових вигод суспільства у рамках національного розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]