Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_ProektAnaliz_KNi3_STD.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.11 Mб
Скачать

15.4. Класифікація фінансових потоків і відтоків

Фінансові потоки:

  • оплачений акціонерний капітал;

  • субсидії, безоплатні позички; довго- і середньострокові позички; повне погашення (повернення позичок);

  • короткострокові позички, банківський овердрафт; збільшення рахунків до оплати.

Фінансові відтоки:

виплачені дивіденди; викуп акцій;

• погашення акцій;

відсотки, сплачені по позичках, і інші витрати фінансування;

• відсотки, сплачені по короткострокових позичках і овердрафту, погашення по короткострокових позичках і овердрафту; зменшення рахунків до оплати.

При прогнозуванні майбутніх грошових потоків важливо дотримуватися правил, їхнє ігнорування може призвести до помилкових інвестиційних рішень:

  1. Варто розглядати тільки доходи й витрати, пов'язані з інвестиціями. Це випливає з оцінки ситуації «з проектом» і «без проекту».

  2. Амортизація розглядається як особливий елемент при розрахунку грошових потоків.

  3. Необхідно враховувати податки.

  4. При розгляді інвестиційних рішень, пов'язаних із додатковим оборотним капіталом, приріст обсягу необхідних оборотних коштів повинен бути включений у проектовані грошові потоки.

  5. Ліквідаційна вартість повинна бути включена в прогноз грошових потоків, тому що продаж чи покупка активу породжує грошові потоки, пов'язані з розглянутими капіталовкладеннями.

  6. У потоки коштів повинні включатися фактори, що впливають на життєздатність проекту.

  7. Безповоротні витрати чи витрати попередніх періодів не слід включати в прогноз грошових потоків.

15.5. Джерела фінансування проекту

Будь-який проект потребує джерел фінансування, тому одним із аспектів фінансового аналізу проекту є визначення можливостей альтернативних джерел.

Вони поділяються на такі види: власний капітал, нерозподілений прибуток, позиковий капітал, державні субсидії.

Власний капітал включає статутний фонд і фонди власних коштів: 1. Статутний фонд спершу формується як стартовий капітал, необхідний для створення підприємства. При цьому власники або учасники підприємства формують його з огляду на власні фінансові можливості і в розмірі, достатньому для виконання тієї діяльності, заради якої воно створюється. Якщо фірма реалізує проект, то це може бути пов'язано із збільшенням статутного фонду. В цьому випадку необхідна перереєстрація фірми як юридичної особи.

2. Фонди власних коштів (амортизаційний фонд, ремонтний фонд, фонд розвитку виробництва, резервний фонд, страхові резерви тощо) можуть формуватися без зміни статутного фонду. По суті вони є відкладеним прибутком, що формується і використовується за рішенням органів управління підприємства. Винятком є резервний фонд, вимоги до формування якого визначено законодавством. Нерозподілений прибуток як джерело фінансування відділяється від власного капіталу тільки тому, що ще не відомо, чи буде він приєднаний до нього.

Позиковий капітал характеризується тим, що має бути повернутий у певні строки. Позиковий капітал поділяється на банківські кредити, кошти від продажу облігацій підприємств і тимчасово залучені кошти (кредиторську заборгованість).

Державні субсидії теж можуть розглядатись як джерело фінансування проекту, якщо такі субсидії передбачено рішенням державних органів.

Основні принципи фінансування:

  • необхідність повернення фінансових коштів, що сприяє підтриманню постійної платоспроможності компанії;

  • забезпечення підвищених темпів зростання доходу та капіталу, що дозволяє забезпечити високу доходність проекту та ефективну діяльність компанії у довгостроковій перспективі (стратегічна мета);

  • мінімізація інвестиційних ризиків, яка сприяє зменшенню загального рівня ризиків за інвестиційним проектом та забезпечує над ним контроль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]