Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
роздатковий психологія управління.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
358.91 Кб
Скачать

Особистісний опитувальник “стилі життя” ("сж") чеслава матусевича (адаптація л.І.Марісової)

Тест-опитувальник вибору моральних цінностей, призначений для вивчення стилю життя, кожен з яких описаний через п’ять основних цінностей, які у більшості випадків виступають мотивами поведінки.

Інструкція: Після уважного прочитання текстів, що описують ці стилі життя, і ознайомлення з протокольним листом, заповніть його в чотири етапи. На першому етапі Ви повинні з 20 запропонованих стилів життя вибрати лише один стиль, який найбільше, на Вашу думку, подібний до Вашого власного; у відповідному пункті протоколу (дев'ятому) проставити його номер і коротко відповісти на запитання, запропоновані в цьому пункті. Якщо серед 20 описів стилів життя Ви не змогли знайти стиль, що Вам підходить, можна, згідно з даним зразком, дописати свій власний, 21-й, за такою схемою: назву можна вигадати будь-яку, але почати краще так: "Люди, що дотримуються цього стилю життя, характеризуються такими рисами: а) найбільше цінують (спокій, владу, розваги і т.д.); б) більш за все прагнуть до (творчості, накопичення речей і т.д.); в) ставляться до людей ...; г) у них домінують мотиви діяльності (показати себе, добробут людей і т.д.); д) найбільш характерними особливостями поведінки цих людей є ...”

На другому етапі роботи з опитувальником виберіть з 20 описів п'ять стилів життя, які більше чи менше схожі з тим, який Ви вже обрали чи описали, і проранжуйте їх: номером “1” потрібно позначити той стиль, який більш за все схожий із обраним чи описаним Вами, а номером "5" – той, який менш за все подібний до нього, номерами “2”, “3”, "4 позначити різні ступені схожості – від більш близьких до менш близьких.

На третьому етапі роботи з тест-опитувальником просимо оцінити кожен із запропонованих Вам стилів життя за такою шкалою: Мені цей стиль дуже подобається -5. Мені цей стиль загалом подобається – 4. Мені цей стиль байдужий -.3 Мені цей стиль загалом не подобається .-2. Мені цей стиль зовсім не подобається – 1.

На четвертому етапі роботи з тест-опитувальником у десяту графу протоколу впишіть букви, що позначають ті окремі елементи кожного зі стилів життя, які Вам подобаються незалежно від стиля в цілому та інших його елементів.

  1. 1. Люди, які будуть жити за цим принципом:

  1. цінують у першу чергу покій і життєві зручності, уникають життєвих збурень, стороняться ситуацій, в яких потрібно за щось боротися, уникають всіляких сильних хвилювань та емоцій;

  2. прагнуть до того, щоб затишно і зручно влаштуватись у тихій квартирі, придбати технічні засоби, що полегшують повсякденне життя, однак не хочуть заводити автомашину та інше обладнання, що спричиняє зайвий клопіт, вимагає багато турботи і зусиль;

  3. надають перевагу в житті перевіреним шляхом і не полюбляють пошуку нових, нерозвіданих (наприклад, пошуку нових способів організації виробництва, нових методів роботи в офісі, нових способів розваги і т.д.), прагнуть без напружень користуватися надійними, традиційними моделями поведінки у всіх можливих ситуаціях;

  4. не люблять вихвалятися тим, що мають, одягаються скромно, не хочуть привертати до себе увагу і цікавість, викликати заздрість, близько контактують лише з вузьким колом друзів;

  5. цінують невеликі задоволення повсякденного життя, турбуються про те, щоб вчасно привітати когось із днем народження, святами, привезти з мандрівки невеличкий сувенір.