Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИНАЛ- АЛИНА - ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
644.61 Кб
Скачать

2.2. Участь змі в організації соціальних процесів.

ЗМІ в суспільстві являє собою не тільки спосіб впливу на маси, а й засіб участі мас у соціальному управлінні. Це участь здійснюється на базі всебічного інформування мас про соціальне життя в цілому, про діяльність окремих соціальних інститутів, про життя окремих регіонів країни. Чим вище інформованість мас, тим вище компетентність думки, що виражається різними верствами суспільства, яке об'єднується за допомогою каналів масової інформації в загальний потік громадської думки.

Формування громадської думки та її вираження за допомогою друку, радіо і телебачення - дві взаємопов'язаних сторони в діяльності ЗМІ. Друк, радіо, телебачення забезпечувати громадській думці гласність, приєднують до нього свій авторитет, доводять до відома соціальних інститутів. ЗМІ надають всенародну трибуну для обміну індивідуальними і колективними думками, спільного пошуку рішень, контролю за їх реалізацією.

Самі друк, радіо і телебачення також знаходяться під впливом громадської думки, вираженого в редакційній пошті, читацьких конференціях, даних опитувань аудиторії. Аудиторія впливає на ЗМІ і через керівні органи країни.

Одна з проблем, пов'язана з аспектом діяльності ЗМІ - репрезентативність громадської думки в матеріалах преси, радіо і телебачення. Функціонування громадської думки здійснюється за допомогою різних каналів , насамперед ЗМІ при активній політиці цих коштів. Сьогодні органи масової інформації отримують тисячі і сотні тисяч листів . Таким чином , виникає два об'єкти конкретного соціологічного вивчення - лист і його автор. У центрі уваги завжди виявляються ті листи , які найкращим чином відображають сутність ЗМІ як способу участі всіх верств суспільства в управління.

Думка, виражена в листах - лише основа «матеріал» для функціонування громадської думки. Саме функціонування починається тоді, коли ці думки потрапляють в канали масової інформації, коли тим самим автори листів стають учасниками діяльності ЗМІ, виробниками масової інформації [4].

За останні тридцять років телебачення значно посилило свій вплив на свідомість людей, структуру повсякденного життя і поведінки, на світогляд людей. «Структура новин, що охоплює цілий день, в якомусь сенсі впливає на наше сприйняття навколишньої дійсності» [4].

Телебачення формує спосіб інтерпретації соціального світу, допомагаючи упорядкувати досвід нашого спілкування з ним. Установки, які явно чи приховано, присутні у всіх видах тілі продукції і в способах її поширення, можливо набагато більш важливі, чимось, що конкретно показується в програмах.

Отже, віражаючі і формуючі громадську думку, засоби масової інформації, з одного боку, акумулюють досвід и волю мільйонів, а з іншого - вплівають не тільки на свідомість, а й на вчинкі, групові дії людей. У демократичному суспільстві управління соціальними процесами передбачає вивчення і вплив самє на громадську думку. Змі стають важливим компонентом демократичних форм управління соціальнимі процесами.

У сучасних українських умовах звичні колись монополістичні форми пропаганди «зверху вниз» виявилися не тільки недієвими, але і викликають протест. Змінилася і роль ЗМІ як інструменту встановлення зв'язків з громадськістю. Зокрема, в останні роки з'явилися нові ЗМІ, часто альтернативні. Свої видання та ефірний час мають Президент і Уряд, парламент і профспілки, політичні партії та комерційні структури.

Загальновідомо, що в наш час ЗМІ справляють найбільш вагомий вплив на громадську свідомість. Здатність швидко й майже тотально охоплювати найбільш широкі аудиторії дає їм можливість трансформувати традиційну систему духовного виробництва.

Саме за допомогою мас-медіа серед різних категорій населення (читачів, слухачів, глядачів) пропагуються певні ціннісні установки, світоглядні стереотипи та моделі поведінки, внаслідок чого спільні смаки й форми «культурного споживання» поширюються як серед привілейованих, так і малозабезпечених категорій населення. З огляду на це, у змаганні за культуру мас-медіа перебувають практично поза конкуренцією.

Таким чином, сучасна людина не може ухилитися від впливу ЗМІ. Але вчених, який досліджує участь ЗМІ в організації соціальних процесів, турбує зростаючий рівень маніпулятивності суспільною свідомістю, який характеризує сучасні мас-медіа.

Це явище дуже поширене на Заході, в Україні і в розвинених країнах Азії. Варто відзначити, що основна роль маніпуляції свідомістю полягає не тільки в контролі громадської думки, а й у її інтеграції в суспільство, перш за все для того щоб направити суспільну свідомість в потрібне русло і дати установку на певні очікувані реакції на ті чи інші події.

Можна виділити кілька основних види маніпуляції:

Метод семантичного маніпулювання. Передбачає ретельний відбір і спеціальну компоновку понять, що викликають або позитивні, або негативні асоціації, що дозволяє впливати на сприйняття інформації. Оскільки метод заснований на певних асоціаціях, він дозволяє легко вплинути на людину в силу його звичок і переконань.

Коли приховати інформацію неможливо, часто використовується метод відволікання. Суспільство не терпить інформаційного вакууму, тому щоб відволікти аудиторію від однієї інформації, необхідно перемкнути її увагу на іншу, подану в максимально сенсаційне вигляді. Мета нової інформації - створити відволікаючу альтернативу і знизити актуальність попередньої інформації.

Один із прийомів навіювання, який використовується в сучасній журналісткою практиці - створення резонансу, суть якого полягає в тому, що використовується схильність аудиторії гостро реагувати на різні расові, національні, релігійні ситуації. ЗМІ маніпулює націоналістичними стереотипами і негативними установками для провокування певних дій.

Механізм створення «образу ворога» нерідко використовується для створення негативної громадської реакції, в основі механізму закладена ідея дегуманізації - ворог представляється несхожим на вас: він іншої національності, виду, розумових здібностей, крім того, він агресивний і нічого хорошого від нього чекати не можна. Малюються тільки негативні риси, відомості про позитивний приховуються.

Таким чином, новинами, передачами, фільмами можна маніпулювати людським думкою, уподобаннями, політичними поглядами за допомогою радіо і навіть шляхом подачі інформації в певному виді в друкованій продукції. Зокрема, вплив масової інформації на свідомість людей нерідко досягається за допомогою стереотипів, міфотворчості та іміджів.

Ще одним методом є формування стереотипів. Стереотипи ефективно керують усім процесом сприйняття інформації.

Стереотипи формуються під впливом двох факторів: несвідомої колективної переробки та індивідуальної соціокультурного середовища, а також, безумовно, при цілеспрямованому ідеологічному впливі за допомогою ЗМІ. За допомогою стереотипів легко маніпулювати свідомістю людини, оскільки стереотип тісно пов'язаний з життєдіяльністю суспільства в цілому і конкретних груп людей зокрема, наприклад, у свідомості жителів нашої країни збереглася як стереотип «філософія надії», орієнтація на ідеальні зразки.

ЗМІ привчають людину мислити стереотипами і знижують інтелектуальний рівень повідомлень так, що перетворилися на інструмент одуріння. Цьому послужив головний метод закріплення потрібних стереотипів у свідомості - повторення.

Ще одним методом ЗМІ є міфотворчість (грец. mythos-переказ, сказання) - у техніці навіювання підтримання міфів відіграє величезну роль. Міфи впроваджуються у свідомість, впливають на почуття і поведінку людей. Міфи дуже життєздатні, і їх життєвість пояснюється тим, що, спираючись на реальні факти і події, вони сприймаються як істина, догмат. Ще один метод, що дозволяє впливати на громадську думку - це імідж. Функції іміджу та стереотипу різні. Стереотип позначає образ, що відображає властивості і характеристики, принаймні почасти властиві об'єкту, імідж - це штучно сфабрикований образ.

ЗМІ впливає на всі аспекти життя суспільства, це відноситься і до культури. У подібних умовах роль ЗМІ у формуванні суспільної свідомості значно зростає. Всі демократичні конституції розвинених країн закріплюють поняття свободи, вбачаючи в ньому основу свободи друку опозиції, критики, інакомислення і прав меншості.

Недооцінка впливу засобів масової інформації на людину і маніпуляція громадською свідомістю стають однією з головних причин виродження культурних цінностей людини і суспільства, мистецтва і науки, моральності і духовності, освіти і виховання підростаючого покоління. Засоби масової інформації стали настільки впливовими і значущими, що створюють єдиний інформаційний простір, що консолідує думки, почуття, бажання людей в єдине громадську думку. Відповідно стають первісним джерелом інформації, насамперед про навколишній світ. Особливо для молодшого покоління.

В умовах трансформації українського суспільства гостро постала проблема зміни не тільки економічної, політичної, соціальної сфер суспільства, а й сфери духовної, що багато в чому обумовлено діяльністю засобів масової інформації. Переважаючі в просторі ЗМІ інформаційні технології сьогодні створили особливу комунікативну середу, в рамках якої відбувається нівелювання традиційної української системи цінностей і формування нової системи за західним зразком.

Засоби масової інформації висвітлюють різні актуальні суспільні проблеми і тим самим впливають на думку і поведінку людей як у суспільстві, так і індивідуально. До технічного інструментарію ЗМІ останнім часом відносяться не тільки преса, радіо, телебачення, алейІнтернет.

Інтернет - найбільша глобальна комп'ютерна мережа, що з'явилася в 1986 році в США. Спочатку об'єднувала всього кілька наукових центрів та університетів, в даний час ця мережа охоплює десятки мільйонів комп'ютерів у всьому світі, надаючи своїм користувачам найрізноманітнішу інформацію - новини, ігри, музику, довідкову інформацію.

Інтернет та засоби масової інформації, зараз є нероздільним цілим. З розвитком глобальної мережі з'явилися інтернет - ЗМІ. Вони стали дуже швидко популярними, хоча їх аудиторія поки набагато менше, ніж «традиційних». Інтернет - породжена технологіями ЗМІ система пошуку та передачі інформації, безсумнівно, придбала абсолютний набір ступенів свободи. Це явище відкриває величезні можливості для творчості, навчання, моделювання та багатьох інших областей, а віртуальні технології, створені і застосовувані на основі розуміння явища віртуальної реальності, принесуть безперечну користь як окремо взятої людини, так і державній системі в цілому. Але інтернет, як і всі види ЗМІ має позитивні і негативні сторони.

Останнім часом все частіше чуються розмови про зростання впливу інтернету не тільки на розвитку культури, розуміння і творчості, але і на поведінку, свідомість, на психіку. Для багатьох представників підростаючого покоління, що розвивається, дітей інтернету, що виросли на мультиках і комп'ютерних іграх, відбувається підміна реально існуючої дійсності на віртуальну. Але інформація, на жаль не завжди позитивна. Все, що в момент роботи з інтеренет поглинає свідомість людини, записується на підкірку і стає практично своєї думкою. Надалі ця інформація може багато в чому вплинути на поведінку людини вдома, в товариств, на роботі.

Так само можна сказати, що нинішня політика практично всіх провідних держав і ЗМІ практично нероздільна. Громадяни дізнаються про всі політичні та державних рішеннях виключно зі ЗМІ. І змушені вірити, тому що іншого джерела просто немає. З іншого боку, в часи політичної активності, наприклад, вибори, ЗМІ намагаються направити галочку виборця в потрібний квадрат.

З іншого боку, глобальність і популярність ЗМІ має і позитивний вплив на світову громадськість - наприклад, всесвітня пропаганда проти СНІДу, багато хто, в тому числі знамениті і ділові люди підтримують цей рух і не тому, що зіткнулися з цим, а тому що бояться зіткнутися. Інформаційний потік дуже великий сьогодні може обрушитися на людину, його завдання розібратися, відфільтрувати непотрібну інформацію. Але в "потрібності" і "непотрібності", в правдивості і брехні в сьогоденні так важко розібратися, що багато хто воліє просто не робити цього, а покладатися на "громадську думку", при цьому не розуміючи, що це саме громадська думка - це вони самі.

Потрібно відзначити, що існує чітко сформульоване громадську думку щодо таких глобальних загальнолюдських проблем, як запобігання екологічної катастрофи, термоядерної, біологічної війни і т.д.

Можна зробити висновок про те, що вміло маніпулюючи суспільною свідомістю за допомогою різних ЗМІ можливо не тільки створити направляти розвиток культури, свідомості і поведінки суспільства, а й прищеплювати певну роль кожному соціальному класу і навіть кожній людині окремо.