Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_politologia.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Теми індивідуальних завдань

  1. Основні концепції держави.

  2. Порівняльний аналіз президентської і парламентської форм правління.

  3. Порівняльний аналіз основних моделей федерації.

  4. Інститут президентства у сучасному світі.

  5. Представницькі інститути влади: функції і прерогативи.

  6. Українська державність: сучасні проблеми і перспективи.

  7. Особливості становлення громадянського суспільства в Україні.

  8. Проблеми формування правової держави в Україні.

Семінар 5. ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ ТА ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ

1. Політичні партії: місце та роль у суспільно-політичному житті.

2. Партійні системи: історичні і політичні умови їх формування, типологія.

3. Громадські організації і соціальні рухи: їхня специфіка та типологія.

4. Громадські об’єднання України у процесі суспільної трансформації.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Білоус А.О. Політичні об’єднання України. – К., 1993.

2. Даль Р.А. Поліархія. Участь у політичному житті та опозиція. – Х., 2002.

3. Дюверже М. Партийная политика и группы давления //Социально-гуманитарные знания. – 2000. – №4..

4. Дюверже М. Политические партии. – М., 2000.

5. Пахарєв А.Д. Багатопартійність і партійна система – поняття не тотожні//Віче. – 2002. – №2.

6. Примуш М.В. Інституційні і партійні системи//Віче. – 2003. – №4.

7. Проблеми й перспективи співпраці громадських організацій та політичних партій. – К., 2002.

8. Структури громадської участі в Україні. — К., 2003.

10. Тезінг Й., Гофмайстер В. Політичні партії в демократичному суспільстві. – К., 1997.

11. Ткачук А.Ф. Законодавство для третього сектору: необхідність та перспектива змін. — К., 2002.

12. Уоллерстайн М. Избирательные системы, партии и политическая стабильность//Полис. – 1992. – №5-6.

Методичні рекомендації

1. Політична партія – це об’єднання громадян, яке представляє інтереси частини суспільства та прагне реалізувати їх у своїй діяльності шляхом здобуття та використання політичної влади. Проаналізуйте інституційний, функціональний, соціально-класовий, комунікаційний та інші підходи до аналізу партійної діяльності.

Розкрийте функції партій у суспільному житті (боротьба за владу, представництво інтересів, розробка програмних установок, стратегії розвитку країни, формування громадської думки, політична соціалізація громадян, виховання кадрів для органів державної влади тощо), охарактеризуйте основні напрями партійної діяльності (організаційний, теоретичний, ідеологічний, пропагандистський тощо). Наведіть класифікацію партій за різними критеріями (соціальною базою, організаційною структурою, ідеологією, ставленням до політичних перетворень, розташуванням у політичному спектрі, ставленням до державної влади тощо).

Проаналізуйте сучасні тенденції розвитку партій, співвідношення партійних еліт та партійних мас. Рекомендується використовувати при цьому праці Р. Міхельса, А. Богданова та ін. Дайте оцінку явищам професіоналізації партійного апарату, сформулюйте шляхи подолання партійного бюрократизму.

У другій половині ХХ ст. дедалі більше політичних партій позиціонують себе як народні, тобто такі, які віддзеркалюють інтереси не окремих соціальних верств, а всього народу. Наведіть приклади таких партій. Спираючись, зокрема, на працю Й. Тезінга та В. Гофмайстера, з’ясуйте, які суспільні реалії зумовили появу народних партій.

2. Партійна система – організаційна структура, що утворюється з сукупності політичних партій, їх взаємовідносин, стосунків з органами державної влади, умов діяльності партій, базових цінностей політичної культури суспільства, ідеологічних доктрин, форм і методів політичної діяльності.

Особливу увагу зверніть на те, що поняття партійної системи акумулює відносини як між політичними партіями та органами державної влади, так і між самими партіями, оскільки тип партійної системи зумовлений не лише положеннями конституції та законів, а й характером розвитку партій, їх готовністю до виконання владних функцій.

Наведіть найбільш відому у світі типологію партійних систем (однопартійні, двопартійні, багатопартійні, системи обмеженого плюралізму, поляризованого плюралізму, атомізовані тощо), охарактеризуйте кожен з типів партійної системи, наведіть приклади країн, для яких властиві ці типи.

М. Дюверже та М. Уоллерстайн твердили про наявний зв’язок між типом партійної системи, з одного боку, та формою правління, політичним режимом і виборчою системою, з іншого. Проаналізуйте характер такого зв’язку, наведіть приклади країн, а також з’ясуйте, яким чином тип партійної системи впливає на діяльність органів державної влади.

Дайте оцінку сучасним світовим тенденціям розвитку партійних систем, властивим для держав перехідного типу і для країн з усталеними традиціями діяльності партій, політиці міжпартійних союзів, визначте мету створення та функції політичних блоків та політичних коаліцій.

3. Громадські організації – об’єднання, створені з метою реалізації громадянських прав, інтересів людини, які сприяють участі індивідів в управлінні громадськими та державними справами. Розкрийте функції громадських організацій. Зверніть увагу на критерії відмінності громадської організації від політичної партії. Наведіть класифікацію громадських організацій за різними критеріями (метою діяльності, організаційною структурою, соціальною базою тощо), проаналізуйте особливості їх функціонування в умовах радикальних суспільних трансформацій, а також явища бюрократизації в середовищі громадських організацій.

Дайте визначення поняття «соціальний рух», проаналізуйте відмінності рухів від партій та громадських організацій, специфіку нових соціальних рухів, а також механізми взаємодії рухів з державою та політичними партіями.

4. Специфіка становлення партійної системи та громадянського суспільства в Україні визначається особливостями перехідного періоду від адміністративно-командної до демократичної, соціально орієнтованої держави. Проаналізуйте основні положення законодавства, що регламентують діяльність громадських об’єднань України (політичних партій та громадських організацій), особливості функціонування партійної системи України (кількісні та якісні параметри), стан розвитку інституційних форм громадянського суспільства, форми участі громадських організацій у демократичних перетвореннях.

Визначте тип партійної системи та тенденції її еволюції, завдання держави щодо стимулювання розвитку політичних партій та громадських організацій, роль самих партій щодо сприяння становленню громадянського суспільства, здійсніть класифікацію існуючих в Україні партій та громадських організацій.

На основі аналізу документів та особливостей діяльності партійних організацій визначте тип політичної партії, її ідеологічну орієнтацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]