Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

metod_kult

.Pdf
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
662.5 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

для студентів усіх спеціальностей та форм навчання

Київ 2010

2

УДК 947

ББК 36.3 (2Ук)

Укладачі: Є.В.Перегуда, доцент В.Ф.Панібудьласка, професор А.В.Тороп, доцент В.П.Макогон, доцент П.О. Дьомкін, доцент

В.Ф. Деревінський, доцент С.В. Савойська, доцент С.В. Стеценко, доцент В.В. Бабич, асистент Т.В. Шевельова, асистент

П.П. Оксюковський, доцент Рецензенти: Цюцюра С.В., доктор технічних наук, професор

Предун К.М., кандидат технічних наук, доцент Відповідальний за випуск Є.В.Перегуда, к.п.н., доцент

Затверджено на засіданні кафедри політичних наук, протокол №13 від 18.05.2010 р.

Видається в авторській редакції.

Методичні рекомендації до вивчення курсу „Історія української культури” для студентів усіх спеціальностей та форм навчання / За заг. ред. Є.В.Перегуди /Укладачі: В.Ф. Панібудьласка, Є.В.Перегуда, А.В.Тороп та ін. – К.: КНУБА, 2010. І-90 – 46 с.

Пропоновані вказівки спрямовані на вдосконалення навчальновиховного процесу, поглиблення вивчення студентами закономірностей історичного розвитку, оволодіння навичками пошуку джерел та літератури, відбору історичного матеріалу, аналізу подій і фактів, з`ясування основних тенденцій історичного процесу.

Містять зміст лекційної частини курсу, плани семінарських занять, тематику індивідуальних завдань та контрольних робіт, завдання для самостійної роботи студентів і модульного контролю, тестові завдання, перелік рекомендованих для відвідування музеїв, список рекомендованої літератури.

Для студентів усіх спеціальностей та форм навчання.

3

 

З М І С Т

 

Вступ .....................................................................................................

 

4

Розділ 1. Загальні методичні рекомендації до вивчення курсу

.......4

Розділ 2. Модульно-рейтингова система оцінки знань ....................

9

Розділ 3. Зміст лекційної частини курсу ...........................................

11

Розділ 4. Плани семінарських занять ................................................

20

Розділ 5. Тестові питання до модульного контролю .......................

35

Розділ 6.

Питання до підсумкового контролю .................................

55

Розділ 7.

Рекомендовані музеї м. Києва ............................................

58

Розділ 8.

Рекомендована література ..................................................

59

4

ВСТУП

Сучасне реформування сфери освіти передбачає гуманітаризацію навчального процесу на основі поглибленого вивчення культурного надбання людства.

Одне із головних завдань гуманітаризації – подолання диспропорції у співвідношенні професійної та гуманітарної підготовки майбутніх спеціалістів. Особлива роль у вирішенні цієї проблеми належить курсу «Історія української культури», який об’єднує в собі систему і безліч способів глибокого пізнання складних питань культурно-історичного процесу у світі і в Україні.

Зміст курсу включає розгляд загальних теоретичних проблем культури (теорію культури), історію культури та мистецтва України в контексті історії світової цивілізації, європейської культури і різнобарв’я напрямів у мистецтві, що формувалися понад півтора тисячоліття на нашому континенті. Особливе місце у цьому курсі посідає історія української національної культури: передумови її виникнення та етапи розвитку, особливості світогляду та менталітету українців, формування та поширення традицій народу, розвиток писемності, мистецтва, літератури.

При підготовці видання автори спиралися на сучасну концепцію історії України, використали багаторічний досвід колективу кафедри у викладанні суспільних наук, врахували пропозиції та вказівки МОН України щодо вдосконалення навчального процесу та організації самостійної роботи.

1. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

Мета та завдання курсу: ознайомити студентів з сучасними підходами до історії національної культури, особливостями історичного розвитку української культури, виявити її зв’язок з соціальними, політичними, цивілізаційними, побутовими, мистецькими явищами та процесами, навчити студентів вільно

5

оперувати сучасними концептами історичної культурології та широким фактологічним матеріалом.

Предмет навчальної дисципліни: історичний розвиток української культури в контексті історії світової цивілізації, передумови виникнення української національної культури та етапи розвитку, особливості світогляду та менталітету українців, формування та поширення традицій народу, розвиток писемності, мистецтва, літератури.

Вимоги до знань та вмінь.

Студент повинен знати:

загальні особливості ключових епох в історії культури, орієнтуватися у напрямах та течіях мистецтва (архітектурі, живопису, скульптурі, музиці, літературі, театральному мистецтві);

цивілізаційні витоки та детермінанти української культури;

сутність українських національно-культурних проектів;

світоглядні особливості української культури та їх зв’язок з національним характером;

основні етапи формування художніх стилів в українській культурі.

Студент повинен вміти:

охарактеризувати феномен “культура” та логіку культурно-історичного процесу;

ідентифікувати явища культури за їх історичною значущістю, національною приналежністю, стильовими особливостями та художньою вартістю;

аналізувати основні тенденції розвитку культури в їх історичній ретроспективі й перспективі.

Роль курсу у професійній підготовці та формуванні особи

спеціаліста. Знання основ культури допоможе студентам, майбутнім спеціалістам у:

формуванні уявлення про проблему буття людини в світі техніки, її вплив на соціокультурний розвиток суспільства;

6

об’єднанні технічного та гуманітарного стилів мислення;

визначенні соціокультурних орієнтирів у своїй професійно-навчальній діяльності;

розвитку власних здібностей та творчості;

формуванні особистої позиції щодо проблем розвитку науки, техніки та культури;

становленні професійно орієнтованої, духовно багатої повноцінної особи, здатної передати свої знання іншим.

Курс “Історія української культури” як складова частина циклу гуманітарних дисциплін, що вивчаються у вищому навчальному закладі, покликаний сприяти формуванню загальної культури студентів та впливати на розвиток їх світосприйняття та формування життєвих переконань.

Основними формами вивчення курсу „Історія української культури” є: лекції, семінарські заняття, самостійна робота студентів над джерелами та навчально-методичною літературою, відвідування музеїв, написання індивідуальних завдань (курсових робіт), виконання індивідуальних робіт, модульний контроль, складання іспиту.

Важливу роль у вивченні курсу належить лекції, що є провідною організаційною формою навчання, засобом спрямування спільної діяльності викладачів і студентів на досягнення цілей навчання. Під час лекцій визначається зміст і наукова спрямованість предмета, розглядаються найважливіші проблеми, прокладається шлях до самостійного вивчення джерел та історичної літератури.

Студент повинен уважно слухати та конспектувати лекційний курс в окремому зошиті. Не рекомендується записувати лекцію слово в слово. Необхідно збагнути зміст проблем, коротко занотувати сутність основних проблем, що розглядаються лектором, стисло відобразити в конспекті цікаві факти та хронологію подій, визначення і висновки, що лунали в лекції. Для швидкості запису бажано розробити та застосовувати особисту систему скорочень найбільш вживаних термінів та понять.

7

Семінар – це колективна форма аудиторних занять, активний метод перевірки знань, якому передує самостійне вивчення студентами різних історичних джерел і посібників. На семінарських заняттях студенти під керівництвом викладача шляхом творчого обміну думками у процесі товариської дискусії поглиблюють і узагальнюють знання, здобуті на лекціях і під час самостійної роботи, вчаться давати оцінку суспільним явищам, формувати власні погляди та активну життєву позицію, здобувають досвід усного виступу перед аудиторією.

Плани семінарських занять охоплюють 7 тем курсу «Історія української культури» та розраховані на 16 годин. Кожна тема розбита на окремі питання та підпитання, які є розгорнутим планом висвітлення певної проблеми. Плани семінарів не дублюють лекційного курсу, а розширюють і доповнюють його.

Перший виступ на семінарі по одному з питань, що розглядаються, зазвичай називають доповіддю. Доповідачу для виступу відводиться 10-12 хвилин, як правило, з трибуни, перед групою. Під час виступу доповідача всі студенти уважно слухають колегу, а потім бажаючі беруть участь у колективному обговоренні доповіді (з місця). Формами участі в обговоренні можуть бути зауваження, запитання, доповнення, аналіз доповіді та її розгорнута оцінка. Регламент участі в обговоренні доповіді – до 5 хвилин.

Готуючись до семінарів, студент обов’язково повинен ознайомитись з формулюванням теми, питаннями плану, а вже потім відбирати в літературі, що пропонується, той історичний матеріал, який висвітлює проблему. При цьому важливо використовувати не один найбільш поширений та вдало написаний підручник, а комплекс літератури, який включає підручник, збірники документів, наукові дослідження. Важливо також орієнтуватися на найновіші видання, написані у світлі сучасної концепції історії України. Така література широко та в достатній кількості представлена в читальному залі бібліотеки університету, а особливо в методичному кабінеті кафедри (ауд. № 432), де й бажано готуватися до наступного семінарського заняття. У процесі пошуку та відбору літератури для підготовки до

8

семінару студент може розширити оптимальний список літератури за рахунок найновіших наукових публікацій, що з`явилися після видання даних методичних рекомендацій.

Роботу із книгою умовно можна поділити на кілька етапів. Спочатку радимо уважно прочитати повну назву праці, переглянути зміст, з'ясувати структуру. Потім прочитайте вступ і заключну частину (висновки). У них можуть подаватися пояснення чи доповнення, які допоможуть краще зрозуміти зміст усієї праці. Після цього здійснюється опрацювання тексту, відбір історичного матеріалу для висвітлення питань, що вказані в плані семінару. На завершальному етапі результати роботи з літературою оформлюються в письмовому вигляді, у формі стислого конспекту.

Під час роботи на семінарських заняттях студенти повинні викладати свої думки конкретно, висвітлювати питання, спираючись на вивчений та законспектований матеріал і відповідний понятійний апарат, не просто перераховувати історичні події та факти, а вміти їх узагальнювати, намагатися знаходити закономірності та тенденції історичного розвитку, учитися аргументувати сказане, обов’язково робити висновки. Під час відповіді можна користуватись конспектом. Високу оцінку студент отримує, якщо він вільно володіє матеріалом, користуючись конспектом, висвітлює питання своїми словами, а не читає, не відриваючись від тексту. Тому потрібно намагатися адаптувати книжну мову до розмовної, уникати у доповідях чи доповненнях звичного зі школи стилю історичного оповідання, надмірної кількості епітетів та метафор, а до записів слід звертатися лише при цитуванні джерел чи статистичних даних.

Враховуючи специфіку курсу „Історія української культури”, варто при наведенні у виступах на семінарах певних теоретичних положень активно застосовувати наочні матеріали, зокрема репродукції, уривки писемних творів, музичні матеріали тощо.

Важливою складовою підготовки до семінарського заняття є

самостійна робота студента з історичними джерелами та літературою. Зміст і спрямованість цієї роботи визначається на лекціях. Самостійна навчальна робота не лише формує у студентів

9

навички та вміння самостійного здобування знань, що важливо для здійснення неперервної освіти протягом усієї подальшої трудової діяльності, а й має важливе виховне значення, оскільки формує самостійність як рису характеру, що відіграє істотну роль у структурі особистості сучасного спеціаліста вищої кваліфікації. Обов’язковою складовою самостійної роботи студентів є: конспектування передбачених до кожного семінарського заняття основних історичних джерел та наукової літератури.

Окремим видом роботи є відвідування музеїв, які містять експозиції з історії української культури. Відвідування може бути не лише плановим та у складі групи (за ініціативою викладача або академічної групи), а й індивідуальним (за ініціативою окремих студентів). Перелік рекомендованих музеїв наводиться у розділі 7 даних методичних вказівок. За підсумками відвідування студенти виконують індивідуальну роботу, яка віддзеркалює особливості історії тих сфер та елементів культури, які є предметом експозиції. Дана робота може бути зарахована як виконання індивідуального завдання або як доповідь на семінарському занятті (залежно від рівня опанування матеріалів). Студенти за власною ініціативою можуть здійснити відвідування музеїв, які не входять до переліку рекомендованих (зокрема, в інших містах України), та, за погодженням з викладачем, виконати індивідуальну роботу за підсумками відвідування.

2. МОДУЛЬНО-РЕЙТИНГОВА СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ

Вивчення курсу «Історія української культури» здійснюється за модульно-рейтинговою системою організації навчального процесу, базується на поетапному вивченні навчальної дисципліни та рейтинговому оцінюванні якості засвоєння студентами знань. Курс «Історія української культури» складається з одного модуля. Рейтингова система оцінки знань студентів враховує: виступи з доповідями та доповнення на семінарських заняттях, конспекти

10

лекцій, семінарів та історичних джерел, написання та захист індивідуального завдання (курсової роботи), виконання індивідуальних робіт, результати модульного контролю та іспиту. У КНУБА при оцінюванні знань студентів використовується національна (чотирьохбальна) числова шкала оцінювання (5,4,3,2), приведена у відповідність до Європейської шкали оцінювання ЕСTS шляхом введення проміжних балів (див. табл. 1).

 

 

 

Таблиця 1

 

 

 

 

Національна

Рейтингова

 

Шкала ЕСТS

шкала, оцінка

шкала, оцінка

 

 

Оцінка

Визначення

 

 

 

 

 

 

 

ВІДМІННО – відмінне

5

4,75- 5,00

 

виконання лише з

(відмінно)

(відмінно)

А

незначною кількістю

 

 

 

помилок

 

 

 

 

 

 

 

ДУЖЕ ДОБРЕ – вище

 

4,25 – 4,74

В

середнього рівня з

4

(дуже добре)

 

кількома помилками

(добре)

 

 

 

 

 

ДОБРЕ – загалом

 

3,75 – 4,24

 

правильна робота з

 

(добре)

С

певною кількістю грубих

 

 

 

помилок

 

 

 

 

 

3,25 – 3,74

 

ЗАДОВІЛЬНО –

 

(задовільно)

 

непогано, але зі значною

 

 

D

кількістю недоліків

3

 

 

 

3,00 – 3,24

 

ДОСТАТНЬО –

(задовільно)

(достатньо)

Е

виконання задовольняє

 

 

 

мінімальні критерії

 

 

 

 

 

2

 

НЕЗАДОВІЛЬНО –

2

(незадовільно)

F

з можливістю повторного

(незадовільно)

 

 

складання

 

 

 

 

 

 

 

НЕЗАДОВІЛЬНО –

не допущений

не атестовано

Fx

з обов’язковим повторним

 

 

 

курсом

 

 

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]