Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_politologia.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

1. Приступаючи до вивчення політології, слід чітко визначити об’єкт і предмет її дослідження. В навчальній і навчально-методичній літературі існують різні підходи до визначення предмету і об’єкту політології. Одні автори розглядають об’єкт і предмет як такі, що співпадають, інші говорять про те, що вони різні. В зв’язку з цим, існують різні визначення предмету цієї науки.

З’ясуйте і розкрийте найпоширеніші визначення предмету і об’єкту дослідження політології.

Покажіть, як змінювалось їх бачення і розуміння в процесі зміни об’єктивної реальності світу політики. Розкрийте тенденції і напрями розвитку політології як науки, політичний процес, що пов’язаний з формуванням, функціонуванням, ствердженням і розвитком політичної влади.

З урахуванням історії і сучасного стану політології розгляньте деякі основні підходи до розуміння предмету політичної науки з точки зору політологічних шкіл.

Специфіка розуміння предмету політології частково зумовлена особливостями методів вивчення світу політики.

Методи науки – це засоби отримання нового знання. Зверніть увагу на те, що в дослідженні світу політики політологія широко використовує як традиційні, так і сучасні методи: історичний, діалектичний, порівняльний, структурно-функціональний, а також сукупність соціологічних методів, математичного модулювання, методи теорії тощо.

Розкрийте суть методів, при цьому використайте відповідні словники для з’ясування і розуміння нових термінів і понять.

Теоретичне і практичне значення політології визначають її функції. Політологія є багатофункціональна наука.

Дайте характеристику основних функцій політології: пізнавальна, методологічна, світоглядна, прогностично-управлінська, функція соціалізації, аксеологічна, інструментальна. Зверніть увагу, що в реальному житті ці функції реалізовуються, як правило, у взаємозв’язку.

Закони та закономірності науки ( політології) є об’єктивно існуючі суттєві і необхідні зв’язки між явищами в процесі формування, ствердження, функціонування і розвитку політичної влади. Як і всі закони суспільного розвитку, ці закони діють об’єктивно. Зверніть увагу, що закони політології порівняно з іншими законами суспільного розвитку, значною мірою реалізуються через діяльність людей, яка має виражений інтерес.

Систему законів політології утворюють різні групи об’єктивно існуючих зв’язків, які характеризують відносини, дії між народами, націями, класами, соціальними групами, індивідами з питання формування, ствердження, функціонування і розвитку політичної влади. В систему законів політології входять такі закони, які характеризують відображення цих відносин, дії їх в різних політичних системах.

Виділяють три групи законів: 1) загальні; 2) особливі; 3) одиничні. Дайте їм характеристику.

Як кожна наука, політологія має свою систему категорій. Категорії політології, це найбільш загальні поняття, які відображають різні сторони її предмету. Вони є важливим інструментарієм пізнання політичного світу. Їх можна поділити на декілька видів: 1)загальні, 2) особливі, 3) одиничні. Дайте характеристику цим категоріям.

Вивчаючи третє питання, з’ясуйте сутність політики як суспільного явища, причини її виникнення. Зверніть увагу на багатогранність і багатоаспектність явища політики і, у зв’язку цим, на різноманітність визначень цього поняття. Вивчіть, проаналізуйте і порівняйте найпоширеніші визначення політики, які даються у політологічній літературі.

З’ясуйте, які чинники впливають на політику, дайте характеристику суб’єктів і об’єктів політики: індивід, соціальні прошарки, групи, класи, нації.

Політика складне суспільне явище. В ній не може бути постійних суб’єктів і об’єктів. Суб’єкти і об’єкти політики можна визначити лише в конкретних взаємозв’язках .

Соціальні спільноти в конкретних взаємозв’язках виступають як об’єкти політики. Відповідно всі люди, спільноти можуть виступати як суб’єкти і об’єкти політики.

Суб’єкти і об’єкти політики можна визначити лише в конкретних взаємозв’язках, причому ці взаємозв’язки необхідно розглядати з позиції дії певного класу, соціального прошарку, певної групи, особистості.

Дайте характеристику суб’єктам політики: народ, класи, соціальні прошарки і групи та інші суб’єкти.

Дайте аналіз основних функцій політики залежно від напрямків діяльності суб’єктів:

– керівництво та управління суспільством;

– інституціонування відносин у суспільстві;

– визначення загальних цілей та завдань суспільства;

– забезпечення суспільства діючим принципом розподільчої справедливості;

– гарантування внутрішньої і зовнішньої безпеки всіх груп суспільства;

– залучення громадян до участі в політичному житті.;

– формування ціннісних орієнтацій, соціального розвитку.

Оскільки політика здійснюється у всіх сферах життєдіяльності. вона проявляється в різних видах.

Використовуючи різні критерії виділіть види політики. Такими критеріями вважаються: сфери суспільного життя, суб’єкти і об’єкти політики та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]