Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_politologia.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Теми індивідуальних завдань

1. Функціонування ідеології в тоталітарному та демократичному суспільстві.

2. Політична свідомість сучасного українського суспільства.

3. Психологія натовпу та раціональна політична поведінка.

4 .Основні ідеологічні теорії сучасності.

5. Функції політичної свідомості в сучасному українському суспільстві.

6. Основні чинники формування політичної культури.

7. Шляхи подолання тоталітарних тенденцій у розвитку політичної культури перехідних суспільств.

Семінар 9. ПОЛІТИЧНИЙ ПРОЦЕС

1. Сутність і структура політичного процесу.

2. Політична діяльність і політична поведінка громадян.

3. Політичні вибори і виборчі системи.

4. Конфлікти і кризи в суспільно-політичному житті.

5. Особливості політичної модернізації в Україні.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Абазов В.Є., Кремень В.Г. Політичні рішення: механізм прийняття. – К., 1995.

2. Здравомыслов А.Г. Социология конфликта. – М., 1995.

3. Білоус А.О. Пропорційні вибори в Україні: ілюзії чи реалії//Нова політика. – 2001. – №3.

4. Гоулд Ф. Стратегическое планирование избирательной кампании//Полис. – 1993. – №4.

5. Князев В.М. Соціальна технологія та управління політичними процесами в Україні. – К., 1996.

6. Мазур О. Виборча система України у пошуках оптимального варіанту//Нова політика. – 2000. – №3.

7. Рябов С.Г. Політичні вибори: Навчальний посібник. – К., 1998.

8. Хантингтон С. Политический порядок в изменяющихся обществах//Социально-политические науки. – 1991. – №9.

10. Політологія: Підручник / За ред. О.В.Бабкіної, В.П.Горбатенка. Вид. 2-е, перероб., доп. – К., 2002.

11. Політологія / А.Колодій, В.Марченко та ін. – К., 2000.

12. Політичні структури та процеси в сучасній Україні: Політологічний аналіз. /Ф.М.Рудич, В.Б.Безверхий, М.Т.Кириченко та ін. – К., 1995.

13. Мацієвський В. Теорія конфлікту. – К., 1998.

14. Ортега-и-Гассет Х. Восстание масс //Избр. труды. – М., 1997.

Методичні рекомендації

1. Політичний процес – сукупна діяльність соціальних суб’єктів (індивідів, спільностей, політичних партій, громадських організацій та суспільних рухів, органів державної влади та місцевого самоврядування тощо), яка спрямована на формування, функціонування, трансформацію політичної системи суспільства. Наведіть типологію суб’єктів, які задіяні у політичному процесі. Охарактеризуйте стадії політичного процесу (конституювання політичної системи; відтворення компонентів та ознак політичної системи; прийняття та виконання політико-управлінських рішень; контроль за функціонуванням напряму розвитку політичної системи) та проаналізуйте їх взаємообумовленість.

Наведіть загальну типологію політичних подій, з яких складається політичний процес (реформа, революція, вибори, конфлікти тощо).

Особливу увагу зверніть на комунікаційну теорію, згідно з якою політичний процес здійснюється через різноманітні комунікації, канали взаємодії політичних суб’єктів. Дайте визначення поняттю «політичні технології», продемонструйте їх спрямованість з’ясуйте чинники ефективності.

2. Проаналізуйте суб’єктивні та об’єктивні детермінанти політичної діяльності індивідів, ієрархію політичних інтересів (загальнолюдських, національних, групових, індивідуальних) та особливості їх взаємодії у процесі радикальних суспільних трансформацій.

Поясніть, в чому полягає відмінність політичної участі від політичного функціонування. З’ясуйте критерії політичної ідентифікації, проаналізуйте їх з точки зору інституціонального та утилітарно-прагматичного підходу. Наведіть та охарактеризуйте форми політичної участі від простішої до більш складних (звернення індивідів до органів влади, лобістська діяльність, спрямування політичних проектів та пропозицій до органів влади, участь у діяльності партій та організацій, передвиборна та виборна активність, надання консультативних послуг, участь у протестних рухах).

Наведіть типологію політичної поведінки, чинники її формування. Поясність зв’язок між пізнавальною та практичною діяльністю. Проаналізуйте явище абсентеїзму.

3. Проаналізуйте роль виборів у суспільно-політичному житті (засіб делегування влади, політичної комунікації, селекції політичного менеджменту, забезпечення «соціального ліфту» тощо), а також роль політичних суб’єктів (громадян, соціальних груп, партій, органів влади) у виборному процесі. Поясніть, в чому полягають принципи виборчого права (всезагальності, рівності, прямі та непрямі, вільне виборче право тощо).

Наведіть типологію виборів залежно від предмета обрання (президентські, парламентські, органів місцевого самоврядування), причини проведення (чергові, позачергові, додаткові).

Проаналізуйте основні процедури проведення виборів та порядок їх регламентації у сучасному законодавстві України.

Виборча система – сукупність правил, які забезпечують певний тип участі суспільства у формування органів влади, втілення волі суспільства. Охарактеризуйте основні виборчі системи (мажоритарну, пропорційну, змішану), наведіть приклади країн, де вони функціонують, складіть таблицю недоліків та переваг окремих систем, дайте власну оцінку існуючим варіантам розвитку виборчого законодавства України.

4. Політичний конфлікт – зіткнення політичних суб’єктів в їхньому прагненні реалізувати свої інтереси і цілі, пов’язані з боротьбою за завоювання політичної влади, її перерозподіл.

Проаналізуйте основні положення конфліктологічного підходу до аналізу політики, назвіть основних його носіїв в минулому та сучасності (К. Маркс, Л. Козер, К. Боулдінг, Р. Дарендорф, А. Здравомислов та ін.). Продемонструйте багатоаспектність поняття «політичний конфлікт» через різні його визначення, розкрийте функції конфліктів (негативні і позитивні), при цьому пам’ятаючи, що гармонією є не відсутність, а процес подолання суперечностей, через структуру конфлікту.

Характеризуючи боротьбу за владу, як ключову причину політичних конфліктів, за допомогою класифікації конфліктів (конфлікти цінностей, інтересів, ідентифікацій) продемонструйте, що ця боротьба проходить у різних сферах. Наведіть інші типології політичних конфліктів залежно від їх суб’єктів (міжкласові, міжпартійні, міжнаціональні, міжособистісні), ступеня їх усвідомлення та об’єктивації (уявні та реальні; дійсні, випадкові, приховані і фальшиві), рівня загострення (антагоністичні та неантагоністичні).

Проаналізуйте основні конфліктологічні процедури (узгоджувальна рада, політичні дебати, судові органи тощо), засоби подолання конфліктів (уникнення, відкладення, переговори, посередництво, арбітраж). Особливу увагу зверніть на етапність розвитку політичного конфлікту, від чого залежить задіяння засобів подолання.

Політична криза – фаза політичного процесу, яка характеризується порушенням політичної стабільності та неможливістю ефективного функціонування політичної системи. Наведіть типологію політичних криз залежно від сфери розгортання (криза всієї політичної системи, урядова, парламентська), причин (криза легітимності, криза участі) тощо.

  1. Дайте визначення поняття «модернізація», розкрийте прояви модернізації у політичному житті. Наведіть класифікацію процесів модернізації (природна та навздогінна), визначте тип модернізації в Україні. Характеризуючи процес політичної модернізації України, проаналізуйте стан відповідності політичних процесів на час проголошення незалежності інтересам динамічного розвитку країни. Дайте оцінку суб’єктивному виміру модернізаційних процесів в українській політиці з точки зору стану розвитку політичних суб’єктів (громадян, соціальних груп, політичної та державної еліти), а також проблемам, які виникають в ході прискореної модернізації в Україні, їх причин. Сформулюйте перспективи розв’язання проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]