Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Твердість води Запитання та задачі

  1. Походження твердості води, її вплив на властивості води. Класифікація природних вод за твердістю. Навести одиниці виміру твердості води.

  2. Описати методи усунення тимчасової (карбонатної) твердості води.

  3. Навести методи усунення постійної твердості води.

  4. Скільки соди Na2CO3 треба для того, щоб пом’якшити 1 м3 води загальною твердістю 6,8 мг-екв?

  5. При кип’ятінні 10 л води утворилося 5,5 г осаду карбонату кальцію. Якою була тимчасова (карбонатна) твердість води?

Проведення дослідів

Дослід 1. Приготування твердої води

У колбу наливають 20-30 мл вапняної води, стільки ж - дистильованої і додають 5-6 мл насиченого розчину сульфату кальцію. За допомогою апарату Кіппа в розчин пропускають вуглекислий газ. Осад, що утворився при подальшому пропусканні вуглекислого газу, повністю розчиняється. Записати рівняння реакцій.

Одержану тверду воду залишають для нас­тупних дослідів.

Дослід 2. Видалення солей твердості

Наливають у чотири пробірки по 4-5 мл води, одержаної в пер­шому досліді. Воду в одній пробірці нагрівають до кипіння. Чому ви­никло помутніння? Яка твердість усувається кип’ятінням? Складають рів­няння реакції. В решту пробірок додають: в першу - розчин соди, в дру­гу - вапняну воду і в третю - розчин фосфату натрію. Що відбувається в пробірках? Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 3. Визначення тимчасової (карбонатної) твердості води

В основі методу лежить реакція між соляною кислотою і гідрокарбонатами: Ca(HCO3)2 + 2HCl = CaCl2 + 2H2O + 2CO2

Тимчасова твердість дорівнює кількості соляної кислоти в одини­цях мілімолярної концентрації еквівалента (мг-екв), що витрачена на титрування 1 л води.

Наливають в дві колби по 100 мл досліджуваної води і додають по 2-3 краплі метилоранжу. Воду в одній колбі залишають для контролю, а в другу колбу з бюретки краплинами додають розчин соляної кислоти з моляр­ною концентрацією 0,1 моль/л, до тих пір поки від однієї краплини кислоти забарв­лення з жовтого не перейде в жовтогаряче (порівняйте із забарвленням води в контрольній колбі). Титрування проводять 2-3 рази; для розрахун­ків необхідно взяти середній результат. Оскільки реакції протікають між еквівалентними кількостями речовин, то відповідно до закону екві­валентів у взятому об’ємі води міститься така кількість гідрокарбона­тів кальцію й магнію в одиницях мілімолярної концентрації еквівалента (мг-екв), скільки HCl місти­ться в об’ємі соляної кислоти, що був витрачений на титрування. Формула для визначення твердості води, мг-екв/л:

,

де Жтим - карбонатна (тимчасова) твердість води;

МHCl - молярна кон­центрація розчину соляної кислоти;

VHCl – об’єм розчину HCl, використаний на титрування води (середнє значення з трьох вимірів);

VH2Oоб’єм води, взя­тої для титрування.

Дослід 4. Якісне визначення іонів Ca2+ у воді

Беруть три однакові пробірки, в одну наливають 5 мл води, отриманої в досліді 1, в другу - 5 мл води з водогону, у третю – 5 мл дистильо­ваної води. У кожну пробірку додають по 1 мг розчину NH4OH і по 2-3 мл розчину оксалату амонію (NH4)2C2O4. Порівнюють вміст пробірок. Де утворився осад? Записують рівняння реакцій.

Дослід 5. Якісне визначення іонів SO42- у воді

В одну пробірку наливають 5 мл води, отриманої в досліді 1, в другу - 5 мл з водогону і в третю - 5 мл дистильованої води. В кож­ну пробірку додають по 2-3 мл розчину хлориду барію. Де утворився осад? Записують рівняння реакцій.

Дослід 6. Дія мила на м’яку та тверду воду

Наливають в одну пробірку 5-6 мл води з водогону, а в дру­гу - такий же об’єм дистильованої води. Додають в кожну пробірку піпеткою по 0,5 мл мильного розчину, збовтують вміст пробірок до зникнення піни. Після цього додають знову по 0,5 мл мильного розчину і знову збовтують. Так повторюють доти, доки не утвориться стійка піна. Яка кіль­кість мильного розчину пішла на утворення стійкої піни в кожній про­бірці? Чому?

Лабораторна робота №11