Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Корозія металів Запитання та задачі

  1. У чому полягає суть хімічної та електрохімічної корозії?

  2. Які метали на повітрі вкриваються захисними плівками окси­дів?

  3. У контакті з яким із двох металів - міддю чи свинцем - залізо буде руйнуватися швидше? Чому?

  4. В чому полягає протекторний метод захисту металів від корозії?

  5. Як протікає у вологому повітрі корозія лудженого й оцинкованого заліза при порушенні покриття? Скласти електронні рівняння анодного й катодного процесів.

  6. У розчин соляної кислоти занурили звичайну цинкову пластинку й цинкову пластинку, частково покриту міддю. В якому випадку процес корозії цинку проходитиме інтенсивніше? Чому? Написати рівняння реакцій.

Проведення дослідів

Дослід 1. Корозія оцинкованого й лудженого заліза

в кислому середовищі

В дві пробірки наливають по 2-3 мл розбавленої сірчаної кислоти і додають по дві краплі розчину червоної кров’яної солі. Беруть дві залізні канцелярські скріпки, затискають в одну шматочок цинку, в другу - олова і занурюють їх у пробірки. Пробірку з парою олово-залізо трохи нагрівають. Що спостерігається? Креслять схеми гальванопар та пояснюють їх роботу за допомогою рівнянь. Роблять висновок про виникнення корозії заліза.

Дослід 2. Вплив на швидкість корозії контакту більш активного металу з менш активним

У пробірку наливають розбавлену соляну кислоту й занурюють шматочок цинку. Впевнившись у тому, що виділення водню проходить з невели­кою швидкістю, доторкаються до цинку мідним дротом. Дію повторюють декілька разів спостерігаючи, як змінюється швид­кість виділяння водню при контакті цинку з мідним дротом. Зверта­ють увагу на те, на якому з металів виділяється водень. Складають схему гальванопари, що утворилася при контакті міді з цинком. Записати рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді. Визначають вплив на швидкість корозії цинку в кислому середовищі менш активного металу.

Дослід 3. Роль захисної плівки в уповільненні корозії

Поверхню алюмінієвого дроту зачищають наждачним папером. Зачищений кінець дроту занурюють в розчин нітрату срібла. Через 1-2 хвилини дріт виймають, промивають водою, висушують фільтрувальним папером і залишають лежати на повітрі. Спостерігають утворення на по­верхні дроту білого пухкого порошку оксиду алюмінію. Чому взаємодія з сіллю срібла перешкоджає утворенню на металі захисної плівки оксиду?

Лабораторна робота №9

Сполуки магнію та кальцію Запитання та задачі

  1. Як змінюються властивості гідроксидів в ряду Be(OH)2 – Ba(OH)2?

  2. За допомогою яких хімічних реакцій можна здійснити перетворення:

CaCO3 CaO Ca(OH)2 CaCO3 Ca(HCO3)2 Ca3(РO4)2

MgCO3 MgO MgOHCl

  1. Скільки вапна можна одержати при випалюванні 1 т природного вапняку, в якому міститься 7% некарбонатних домішок?

  2. Скільки будівельного гіпсу можна добути з 500 кг природного гіпсового каменю, що містить 95% CaSO42H2O?

Проведення дослідів

Дослід 1. Взаємодія оксиду магнію з водою

В пробірку кладуть порошок оксиду магнію, додають 1-2 мл дистильованої води, вносять 2-3 краплі фенолфталеїну. Що спостерігається? Чи розчиняється гідроксид магнію у воді? Нагрівають вміст пробірки до кипіння і кип’ятять протягом 1-2 хвилин. Що спостерігається? Складіть рівняння реакцій.

Дослід 2. Одержання оксиду кальцію та взаємодія його з водою

В пробірку кладуть шматочок мармуру, додають воду й кілька крапель фенолфталеїну. Спостерігають зміни. Другий шматочок мармуру затискають залізними щипцями і прожарюють 10-15 хвилин на вогні. Після охолодження поміщають прожарений шматочок в пробірку, додають трохи води і 2-3 краплі фенолфталеїну. Що спостерігається? Складають рівняння реакцій.

Дослід 3. Порівняльна розчинність сульфатів магнію та кальцію у воді

У дві пробірки вносять сульфат магнію і сульфат кальцію, додають воду, збовтують. В якій пробірці сіль повністю розчинилась? Відбирають з пробірки з сульфатом кальцію 1-2 мл прозорого розчину, вносять в чисту пробірку і додають 1-2 мл розчину хлориду барію. Що спостерігається? Яка реакція проходить? Як змінюється розчинність у воді сульфатів ряду MgSO4 BaSO4?

Дослід 4. Порівняльна розчинність сульфату та карбонату кальцію у воді

Одержують сульфат кальцію, додаючи до 1-2 мл розчину хлориду кальцію 1-2 мл розчину сульфату натрію. Дають розчину відстоятися і піпеткою переносять частину прозорого розчину в чисту пробірку. В цей розчин додають 1-2 мл розчину карбонату натрію. Що спостерігається? Чому в розчині, після того як з нього випав осад сульфату кальцію, знову утворюється осад при додаванні карбонат-іонів? Складають рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 5. Дія кислот на карбонат кальцію

У три пробірки кладуть по шматочку мармуру й додають по І мл розчину кислоти з молярною концентрацією еквівалента 2 моль/л (2 н.): в першу - соляної, в другу - оцтової, в третю - сірчаної. За інтенсивні­стю виділення вуглекислого газу роблять висновок про швидкість реакції. Складають рівняння реакцій. В якій пробірці з часом реакція майже припиняється? Чим це пояснюється?

Лабораторна робота №10