Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Сполуки марганцю Запитання та завдання

  1. Показати валентні можливості атому марганцю за допомогою електронної формули? Навести приклади сполук марганцю з різними ступенями окислення.

  2. Скласти графічні формули оксидів марганцю. Які їх властивості, які похідні вони утворюють?

  3. Які властивості виявляє марганець в окислювально-відновних реакціях зі ступенем окислення 0, +2, +3, +4, +6, +7? Відповідь мотивуйте.

  4. Закінчити рівняння реакцій:

MnO2 + NaOH MnO2

MnO2 + HCl(p) = MnO2 + HCl(к) =

  1. Який об’єм кисню (н.у.) можна отримати при прожарюванні 10 г перманганату калію?

Проведення дослідів

Дослід 1. Властивості гідроксиду марганцю (II).

    1. У пробірці одержують гідроксид марганцю (ІІ), додаючи до розчину сульфату марганцю (ІІ) розчин лугу або аміаку. Осад, що утворився, разом з розчином розлити у дві пробірки. В одній спостерігаємо побуріння осаду на повітрі (можна перемішати скляною паличкою). У другу пробірку прилити 5-10 мл бромної води – що спостерігається.

Складіть рівняння реакцій.

    1. До осаду, що утворився за реакцією з бромною водою, прилити 1-2 мл сірчаної кислоти і розчин сульфату заліза (ІІ).Осад розчиняється. Скласти рівняння реакції відновлення марганцю (IV).

Дослід 2. Термічний розклад перманганату калію.

У суху пробірку помістити декілька кристалів перманганату калію (0,5 г), закріпити дерев’яним тримачем і обережно нагрівати, прогріваючи всю пробірку. Який газ виділяється (дія тліючої тріски)? Після закінчення виділення газу долити у охолоджену пробірку 2-3 мл води і збовтати. Яке забарвлення розчину і осаду? Складіть рівняння реакції.

Дослід 4. Окислювальні властивості перманганату калію.

4.1. У три пробірки внести по 1 мл розчину перманганату калію, в одну додають 2н розчин сірчаної кислоти, у другу – дистильовану воду, у третю – луг. В усі пробірки додати по кілька кристаликів сульфіту натрію або сульфату заліза (ІІ). Спостерігають зміну забарвлення розчинів. Складіть рівняння реакцій. В якому середовищі відбувається найповніше відновлення перманганату калію?

4.2. Змішати у пробірці 3 мл розчину перманганату калію з рівним об’ємом розчину сульфату марганцю (ІІ). Що спостерігається? Яке середовище необхідно для перебігу реакції (перевірити лакмусовим папірцем)? Скласти рівняння реакції відновлення перманганату до стану ступеню окислення марганцю +4.

Лабораторна робота №15

Залізо та його сполуки Запитання та завдання

  1. Написати рівняння реакцій взаємодії металічного заліза з концентрованими і розбавленими кислотами (хлористоводневою, сірчаною і азотною).

  2. Які оксиди і гідроксиди утворює залізо? Який хімічний характер у цих речовин? Назвати ці речовини.

  3. За допомогою рівнянь реакцій довести хімічний характер оксиду Fe (III).

  4. Скласти рівняння реакцій перетворення сполук Fe2+ у сполуки Fe3+ і навпаки.

  5. Як одержують сполуки заліза із ступенем окислення +6? Скласти рівняння реакцій.

Проведення дослідів

Дослід 1. Характерна реакція на іони Fe2+

До 2 мл свіже приготовленого розчину сульфату заліза (II) додають 1 мл розчину K3[Fe(CN)6] (червоної кров’яної солі). Спостерігається утворення осаду. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 2. Характерні реакції на іони Fe3+

А. До 2 мл розчину хлориду заліза (III) додають 1 мл розчину K4[Fe(CN)6] жовтої кров’яної солі. Спостерігають утворення осаду. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Б. До 2 мл розчину хлориду заліза (III) додають 1 мл роданіду калію KSCN чи амонію NH4SCN. Спостерігають утворення осаду. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 3. Взаємодія заліза з кислотами

А. У три пробірки наливають по 2 мл 2 н. розчинів кислот (соляної, сірчаної і азотної). У кожну пробірку кладуть трохи залізних ошурків. Спостерігають процеси, що проходять. За допомогою якісних реакцій на іони Fe2+ та Fe3+ визначають, які іони заліза утворилися в кожній пробірці. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Б. Досліди повторюють з концентрованими соляною, сірчаною і азотною кислотами. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 4. Одержання і властивості гідроксидів заліза (ІІ) і (ІІІ)

В пробірку наливають 5-7 мл FeSO4, а в другу FeCl3. В кожну пробірку додають 2 мл розчину лугу.

Утворені осади розділяємо на 3 пробірки кожний.

В одну додаємо надлишок лугу, в другу розчин соляної кислоти, а третю залишаємо для порівняння.

Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 5. Відновні властивості сполук заліза (ІІ)

В пробірку до розчину солі сульфату заліза (ІІ) додають трохи розчину сірчаної кислоти і краплинами розчин перманганату калію. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 6. Окислювальні властивості сполук заліза (ІІІ)

В пробірку до розчину хлориду заліза (ІІІ) приливають, трохи розчину йодиду калію. Що спостерігається? Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Лабораторна робота № 16