Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Галогени Запитання та задачі

  1. Як змінюється окислювальна активність галогенів і відновна активність їх негативно заряджених іонів із зростанням порядкового номера елемента? Чому?

  2. Якими методами можна виділити йод з йодиду калію? Скласти рівняння реакцій.

  3. Написати рівняння реакцій за допомогою яких можливі такі перетворення:

KI KBr KCl Cl2

Br2 NaBr  NaCl AgCl

  1. Записати формули кисневмісних кислот хлору і вказати ступінь окислення хлору в кожній з них. Яка з цих кислот має найбільш сильні окислювальні властивості?

  2. Скласти рівняння реакцій одержання хлору окисленням концентрованої соляної кислоти дихроматом калію й окисленням хлористоводневої кислоти перман­ганатом калію.

Проведення дослідів

Дослід 1. Одержання хлору

Пробірку з кількома кристаликами перманганату калію закріплюють вертикально в штативі. Штатив ставлять у витяжну шафу. З крапельниці додають кілька крапель концентрованої хлористоводневої кислоти. Що спостерігається? Звертають увагу на колір газу. Складають рівняння реакції. У верхню частину пробірки опускають смужку вологої забарвленої тканини. Що спостерігається?

Дослід 2. Витіснення одних галогенів іншими із сполук

А. У пробірку з розчином броміду натрію наливають хлорної води й добре збовтують. Краплю одержаного розчину наносять на іодокрохмальний індикаторний папірець. Чому папірець синіє? У пробірку додають бензол і збовтують. В який колір забарвлюється бензольний шар?

В. У дві пробірки наливають розчин йодиду калію й повільно додають в одну - хлорну воду, в другу - бромну. Що спостерігається? Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 3. Характерна реакція на іон Cl-

Наливають в одну пробірку трохи хлористоводневої кислоти, в другу - хло­риду натрію і в третю - хлориду кальцію. В кожну пробірку додають кіль­ка крапель нітрату срібла.

До одержаних осадів при­ливають азотну кислоту.

Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 4. Взаємодія хлору з водою

У дві пробірки вносять по кілька крапель хлорної води. В одну додають 2-3 краплі нітрату срібла, а в другу - краплю метилоранжу. Що спостерігається? Складають рівняння реакції взаємодії хлору з во­дою.

Лабораторна робота № 19

Хімія в’яжучих речовин Запитання та задачі

  1. До якого виду мінеральних в’яжучих речовин належать будівельний гіпс і повітряне вапно? Як їх добувають?

  2. У чому суть процесу твердіння будівельного гіпсу та повітряно­го вапна? Найбільш характерні галузі їх застосування.

  3. Які мінерали входять до складу портландцементного клінкеру. Записати рівняння реакцій взаємодії чотирьох основних мінералів портландцементного клінкеру з водою.

  4. Назвати основні види корозії бетону на основі портландцементу та методи захисту його від корозії.

Проведення дослідів

Дослід 1. Гашення вапна

У фарфорову чашку вносять 3-4 г негашеного вапна і дода­ють воду до утворення густої суспензії. Температуру контро­люють за допомогою термометра. Скласти рівняння реакцій.

Дослід 2. Визначення вмісту активних CaO і МgO у вапні

Ретельно розтирають у фарфоровій ступці негашене вапно. Зважують на технічних вагах 1 г порошку вапна, кладуть наважку в конічну колбу, додають туди 100 мг дистильованої води і 2-3 краплі фенол­фталеїну. Вміст колби титрують 1 н. розчином хлористоводневої кислоти до зник­нення рожевого забарвлення. Розраховують масову долю CaO і МgO у вап­ні (у перерахунку на СаО), %:

де V – об’єм хлористоводневої кислоти, витраченої на титрування, мл;

N - нормальність хлористоводневої кислоти;

0,028 - мілі-еквівалент оксиду кальцію;

g - наважка порошку, г.

Дослід 3. Приготування магнезіального цементу

У фарфоровій ступці перемішують 2,5 г кристалогідрату хлориду магнію (MgCl26H2O) та 1 г оксиду магнію до одержання однорідної суміші. Потім краплинами додають воду до утворення густої тістоподібної маси. Одержану масу шпателем переносять на скло. Через деякий час (приблизно 1 год.) магнезіальне в’яжуче твердне (тужавіє). Складають рівнян­ня реакцій.

Дослід 4. Розчинення гіпсу у воді

У колбу з дистильованою водою на 5-10 хв опускають 1-2 г напівводного гіпсу. Потім розчин фільтрують і на фільтрат діють розчином хлориду барію. Що спостерігається? Складають рівняння реакції.

Дослід 6. Взаємодія клінкерних мінералів портландцементу з водою

Наважку портландцементу масою 1-2 г вносять у пробірку, наливають воду, перемішують і додають 2-3 краплі фенолфталеїну. Складають рівняння реакції взаємодії клінкерних мінералів з водою. Пояснити причину появи малинового забарвлення розчину.