Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Проведення дослідів

Дослід 1. Визначення реакції середовища в розчинах солей

Наливають в 5 пробірок по 3-4 мл розчину солей карбонату натрію, сульфату алюмінію, хлориду натрію, силікату та ацетату натрію. В кожну пробірку додають по 2-3 краплі метилоранжу. Пояснюють зміну забарвлення індика­тора. Записують рівняння реакцій гідролізу в молекулярному та іонному виді.

Дослід 2. Вплив розбавлення розчину на ступінь гідролізу солі

А. У пробірку наливають 1 мл концентрованого розчину нітрату вісмуту і розбавляють в 4-5 разів дистильованою водою. Спостерігають випадання осаду. Додають 1-2 мл азотної кислоти. Що сталося з оса­дом? Написати рівняння гідролізу в молекулярному та іонному виді.

Б. У пробірку наливають 1 мл розчину хлориду сурми і в 2-3 рази розбавляють дистильованою водою. До одержаного осаду додають краплинами соляну кислоту до повного його розчинення. Додають воду до утворення осаду.

Записують рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 3. Вплив температури на гідроліз

У пробірку наливають 3 мл розчину ацетату барію, додають кілька капель фенолфталеїну. Вміст пробірки нагрівають до кипіння, спостерігають зміну кольору індикатора й роблять висновок про вплив нагріван­ня на гідроліз. Складають рівняння гідролізу аце­тату барію в молекулярному та іонному виді.

Лабораторна робота №7

Ряд напруг металів Запитання та задачі

  1. Дати визначення нормальному електродному потенціалу?

  2. Користуючись таблицею нормальних електродних потенціалів, написати, де можливо, рівняння реакцій:

Zn(NO3)2 + Pb = Pb(NO3)2 + Ag =

AlCl3 + Mg = H2SO4 (розв.) + Ni =

AgNO3 + Cu = HCl + Cu =

FeSO4 + Zn = Na2SO4 + Al =

  1. Визначити значення електродних потенціалів:

a) Ag/AgNO3 C = 0,001 моль/л,

б) Cu/CuSO4 С = 0,0001 моль/л.

  1. Пояснити принцип дії гальванічного елемента.

  2. Скласти схему двох гальванічних елементів, де в першому випадку мідь була б катодом, а в другому – анодом. Назвати позитивний і негативний полюси.

  3. Обчислити ЕРС концентраційного гальванічного елемента, складеного з двох мідних електродів, занурених у розчин з концентраціями 1 та 0,001 моль/л.

Проведення дослідів

Дослід 1. У п’ять пробірок наливають по 2-3 мл розчину соляної кислоти і кладуть в кожну із пробірок по шматочку магнію, алюмінію, цинку, за­ліза та міді. Спостерігають за виділенням водню в пробірках. Склада­ють рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 2. Наливають у пробірку 2-3 мл розчину сульфату міді і занурюють у нього шматочок очищеного залізного дроту. Спостерігають за процесом, що проходить. Складають рівняння реакції в молекулярному та іонному виді.

Дослід 3. Наливають у пробірку 2 мл нітрату свинцю і кладуть у розчин шматочок цинку. Спостерігають за зміною поверхні цинку. Складають рівняння реакції.

Дослід 4. У порцелянову чашку наливають трохи нітрату срібла й кладуть зачищену наждаком мідну монету. Спостерігають за зміною поверхні монети. Складають рівняння реакції в молекулярному та іонному виді.

Дослід 5. Беруть два однакових шматочки цинку, один з них обміднюють, зануривши на 2-3 хвилини в 1-2 мл розчину мідного купоросу. У дві пробірки наливають по 2 мл розбавленої соляної кислоти і кладуть в одну шматочок обмідненого цинку, а в другу - шматочок звичайного цинку. В якій з пробірок виділення водню проходить більш інтенсивно? Складають рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Лабораторна робота №8