Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Сірка та її сполуки Запитання та задачі

  1. Написати електронні формули атома сірки в нормальному та збудженому стані.

  2. Назвати відомі вам модифікації сірки. Які з них є поліморфними? Яка з модифікацій сірки найбільш стійка в звичайних умовах?

  3. Які хімічні властивості виявляє сірка в окисно-відновних процесах? Навести приклади.

  4. Який характер хімічного зв’язку в сполуках H2S, Na2S, CS2?

  5. Скласти рівняння реакцій:

S + HNO3(конц) =

CuSO4 + H2S =

SO2 + H2O =

KMnO4 + H2S + H2SO4 =

Проведення дослідів

Дослід 1. Одержання оксиду сірки (ІV) та сірчистої кислоти

Збирають прилад, що складається з колби В’юрца, крапельної лійки й колби-приймача. В колбу В’юрца кладуть 8-10 г безводного сульфіту натрію. В крапельну лійку наливають 30%-й розчин сірчаної кислоти. Колбу-приймач на половину її об’єму заповнюють дистильованою водою. Відвідну трубку колби В’юрца опускають у колбу з водою. З крапельної лійки в колбу Вюрца краплинами додають сірчану кислоту. Сірчистий газ, потрапляючи в воду утворює розчин сірчистої кислоти. Цей розчин використовується в подальших дослідах (2, 3, 4).

Дослід 2. Відновні властивості сірчистої кислоти

У три пробірки вносять по 3-4 мл бромної води, пермангана­ту калію й біхромату калію (в останню додайте для підкислення трохи 2 н. розчину сірчаної кислоти). Потім у кожну пробірку доливають по 2-3 мл розчину сірчистої кислоти, одержаної в досліді 1. Поясніть зміну забарвлення розчину в кожній пробірці.

Потім в кожну пробірку наливають розчин хлориду барію до утворення білого осаду. Вміст пробірок збовтують і дають відстоятися.

Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 3. Окислювальні властивості сірчистої кислоти

До 2-3 мл розчину сірчистої кислоти, одержаної в досліді 1, доливають однаковий об’єм сірководневої води. Пояс­нюють причину помутніння розчину.

Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 4. Окислювальні властивості розбавленої сірчаної кислоти

У дві пробірки з розбавленою сірчаної кислотою вміщують в першу - шматочок цинку, в другу - трохи мідних ошурків. В якій пробірці буде протікати реакція? Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді і зробити висновок про те, що є окислювачем у реакції.

Дослід 5. Окислювальні властивості концентрованої сірчаної кислоти

У дві сухі пробірки вміщують шматочок вугілля (у першу) і сірки (у другу), потім доливають у кожну пробірку по 2-3 мл концентрованої сірчаної кислоти. Складають рівняння реакцій.

У суху пробірку вносять трохи мідних ошурків і наливають 1-2 мл концентрованої сірчаної кислоти. Пробірку закріплюють у штативі під кутом (дослід проводять у витяжній шафі). Отвір пробірки спрямовують у глибину витяж­ної шафи й обережно на слабкому вогні пальника нагрівають пробірку. Дають вмісту пробірки прохолону­ти, потім зливають темну рідину з осаду в склянку з холодною водою. До осаду, що залишився в пробірці, додають 3-4 мл дистильованої во­ди і збовтують. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 6. Одержання і властивості сульфідів металів

В 5 пробірок наливають 5-7 мл розчину солей цинку, марганцю, кадмію, свинцю й міді. В кожну пробірку додають 1-2 мл сульфіду амонію. Відмічають колір утворених осадів. Записують рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 7. Відновлювальні властивості тіосульфату натрію

До розчину тіосульфату натрію доливають трохи розчину крохмалю й додають краплинами йодну воду. Чому зникає забарвлення? Записують рівняння реакції між тіосульфатом натрію і йодидом з утворенням тетратіонату натрію Na2S4O6. Додають йодну воду до утворення стійкого синього забарвлення. Пояснити результати досліду. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Лабораторна робота №18