Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Проведення дослідів

Дослід 1. Порівняння хімічної активності електролітів

В дві пробірки кладуть по однаковому шматочку цинку. В одну наливають 3 мл 2 н. розчину HCl, а в другу стільки ж 2 н. розчину CH3COOH. Обидві пробірки занурюють в склянку з гарячою водою. Визначити в якій пробірці швидкість виділення водню більша. Записати рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 2. Іонні реакції з утворенням осадів

А. У пробірки з розчинами сульфату натрію, сульфату цинку і розбавленої сірчаної кислоти наливають по 1 мл розчину хлориду барію. По­яснити реакції, що проходять, і скласти їх в молекулярному та іонному виді.

Б. В одній пробірці розчиняють кілька кристалів FeSO4, а в іншу пробірку наливають 2-3 мл розчину FeCl3. Потім в обидві пробірки до­дають по 1 мл розчину лугу. Чому утворилися осади різного кольору? За­писати рівняння реакцій в в молекулярному та іонному виді.

Дослід 3. Іонні реакції з утворенням слабкого електроліту

А. У пробірку наливають 2-3 мл концентрованого розчину CH3COONH4 потім додають розчин NaOH. Газ, що виділяється, визначають за запахом. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Б. У пробірку наливають 2-3 мл концентрованого розчину CH3COONH4 і додають 1 мл 10 н. розчину H2SO4. За запахом визначають утворення оц­тової кислоти. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

В. До 3 мл розчину карбонату натрію обережно додають 1 мл соляної кислоти. Який газ при цьому виділяється? Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонному виді.

Дослід 4. Вплив однойменного іона на ступінь дисоціації

слабких електролітів

А. У дві пробірки наливають по 2 мл розбавленої оцтової кислоти і додають по 2-3 краплі метилоранжу. Одну пробірку залишають для порівняння, а в другу кладуть кілька кристаликів ацетату натрію. Вміст пробірки перемішують та спостерігають зміну забарвлення індикато­ра.

Б. У дві пробірки наливають по 2 мл розчину гідроксиду амонію і додають по 2-3 краплі фенолфталеїну. Одну пробірку залишають для порівняння, а в другу кладуть кілька кристаликів хлориду амонію; вміст пробірки перемішують. Пояснити причину зміни забарвлення індикатора в другій пробірці.

Лабораторна робота №6

Гідроліз солей Запитання та задачі

  1. Що називається гідролізом солей?

  2. Які солі підлягають ступінчастому гідролізу. В яких випадках утворюються кислі солі, в яких - основні? Відповідь підтвердити рівняннями відповідних реакцій.

  3. Навести приклади реакцій гідролізу солей, у результаті яких утворюються розчини, які мають: pH7; pH7; pH=7.

  4. Написати рівняння гідролізу вказаних солей, за ступенями, в молекулярному та іонному виді: Ca(NO3)2, NiCl2, FeSO4, Al2(SO4)3. Визначити реакцію середовища розчинів вказаних солей і рН (7 ≤ рН ≤7).

  5. Яка з солей FeCl2 чи FeCl3 більшою мірою підлягає гідролізу? Скласти рівняння гідролізу названих солей в молекулярному та іонному виді.