Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

Тема 1.7: Складання облікових регістів і звітності в бухгалтерському обліку.

План:

1.Сутність облікових регістрів та їх види.

2. Форми облікових регістрів.

3. Техніка облікових реєстрацій.

Література: 2. ст. 281-292; 6. ст. 179-187; 10. ст. 128-137

1. Усі господарські операції, які відображаються в первинних документах, підлягають групуванню й відображенню в певному порядку в облікових регістрах.

Регістр ( від лат. – записування ) в бухгалтерському обліку розуміють різні види таблиць, в які записують дані з первинних документів.

Облікові регістри – носії інформації спеціальної форми, призначені для реєстрації, групування та узагальнення господарських операцій, оформлених відповідними первинними документами. Записи господарських операцій у регістрах називаються обліковою реєстрацією.

Інформацію, що міститься в облікових регістрах, використовують для оперативного управління, економічного аналізу господарської діяльності підприємства і складання звітності.

2. Облікові регістри класифікуються за такими ознаками:

За зовнішнім виглядом облікові регістри поділяються на книги, картки, окремі листки. В бухгалтерських книгах окремі листки міцно переплетені, сторінки книги до початку запосів обов’язково нумеруються.

Основною перевагою ведення обліку у книгах є надійність зберігання облікових записів (використовуються на тих ділянках обліку, де потрібен посилений контроль за зберіганням облікових записів.

Зручнішими для обліку є картки і окремі листки. Окремі листки від карток відрізняються тим, що виготовляються з менш цупкого паперу, більшого формату і зберігаються в папках, з яких легко виймаються для облікових записів.

За характером записів регістри поділяються на хронологічні (господарські операції записують в календарній послідовності їх здійснення й оформлення), систематичні ( призначені для групування однорідних за економічним змістом господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку) і комбіновані (хронологічні і систематичні записи ведуться одночасно).

За обсягом змісту записів облікові регістри поділяються на регістри синтетичного, аналітичного обліку і комбіновані .

Регістри синтетичного обліку призначення для відображення економічно однорідних господарських засобів на синтетичних рахунках у грошовому вимірнику, з зазначенням дати, номера і суми бухгалтерського запису, як правило, без пояснювального тексту.

Реєстри аналітичного обліку призначені для відображення господарських операцій на окремих аналітичних рахунках, що деталізують зміст показників відповідного синтетичного рахунка.

Комбіновані облікові регістри призначені для одночасного здійснення синтетичного й аналітичного обліку.

За формою облікові регістри поділяються на двосторонні, односторонні, багатогранні, шахові.

3. Порядок запису господарських операцій в облікових регістрах регламентується Положенням про документальне забезпечення описів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 р. № 88.

Відповідно до цього Положення записи в облікових регістрах роблять:

  • на підставі належно оформлених і опрацьованих документів;

  • чорнилом темного кольору чи пастою;

  • у міру надходження документів до місця опрацьовування;

  • не пізніше строку, який забезпечував би своєчасну виплату заробітної плати, складання звітності і розрахунків.

Записи господарських операцій в облікових регістрах повинні бути чіткими і зрозумілими. Підчистки і не застережені виправлення, пропуски рядків і приписки між рядками не дозволяються.

Порядок ведення облікових регістрів працівниками бухгалтерії і обчислювальних установок визначає головний бухгалтер. Він встановлює обов’язки кожного працівника і відповідальність за їх виконання.

Записи в облікових регістрах можуть бути простими (їх виконують тільки в одному примірнику) та копійованими (їх застосовують тоді, коли потрібна копія, наприклад у касовій книзі).

Порядок відображення господарських операцій в облікових регістрах залежить від форми бухгалтерського обліку, що застосовується на підприємстві.

Основні напрями вдосконалення облікової інформації:

  • поєднання в одному обліковому регістрі хронологічного та систематичного обліків;

  • застосування позиційного (лінійного) і шахового записів в облікових регістрах;

  • застосування систем нагромаджувальних і групувальних документів для одержання узагальнених показників за групою однорідних документів і скорочення їх подальшої реєстрації;

  • якнайширше застосування сучасної обчислювальної техніки для опрацювання облікової інформації.

Самостійна робота студентів № 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]