Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

Тема 3.9: Облік реалізації товарів у розстрочках

План:

  1. Документальне оформлення і порядок погашення розстрочки.

  2. Передача товару і перехід права власності.

  3. Порядок нарахування відсотків за розстрочку, зміна цін на товари.

Література: 1.ст. 111-119; 4.ст. 400-407

Фактичні витрати торговельного підприємства з відправки товарів покупцям (що підлягають відшкодуванню постачальниками) обліковуються на рахунку 93 "Витрати на збут".

. Відображення в бухгалтерському обліку операцій з торгівлі в розстрочку

Найбільш поширеним серед суб'єктів господарювання на сьогодні є продаж товарів в розстрочку, застосування якого пов'язане з додатковим залученням споживачів і оборотних коштів у вигляді відсотків за кредит.

Торгівля з розстрочкою платежу - це господарська операція, яка передбачає продаж резидентом або нерезидентом товарів фізичним або юридичним особам на умовах відстрочення кінцевого розрахунку на певний строк і під процент.

Торгівля в розстрочку передбачає передачу товарів в розпорядження покупця в момент здійснення першого внеску (завдатку) з передачею права власності на такі товари після кінцевого розрахунку.

Основні види торгівлі в розстрочку наведено в табл. 1

Таблиця 1, Основні види торгівлі в розстрочку

Умови продажу

Вид продажу

Розстрочка

Надання товарного кредиту

Розстрочка "навпаки "

1

2

3

4

Товар

В користування покупця переходить після першого платежу; у власність - після всіх виплат

В користування і у власність переходить після першого платежу

В користування і у власність переходить після всіх виплат

Перший платіж

Якщо товар коштує менше 50-ти неоподатковуваних мініму­мів доходів громадян - 25 % вартості товару. Якщо товар дорожчий - не менше 50 %

На розсуд продавця

Наступні платежі

Від 6-ти до 12 місяців. Для товарів вартістю більше 50-ти неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян - від 6-ти місяців до 2-х років

На розсуд продавця

Гарантії продав­цям

Поки всі кошти покупцем не виплачені, товар знаходиться у власності продавця

Проданий товар може передаватися під заставу продавцю до кінцевого розрахунку

100 %-ві до кінцевого розрахунку і кошти, і товар знаходяться в розпо­рядженні продавця

Недоліки

Певний ризик для продавця

Додаткова тяганина з документами, у випад­ку невиконання покуп­цем своїх зобов'язань повернути товар важче

Дуже невигідно покупцю - він безвід-сотково кредитує продавця

Продаж товарів в розстрочку може здійснюватись всіма суб'єктами господарювання державної, колективної та приватної форм власності, а також суб'єктами господарювання споживчої кооперації, якщо ця діяльність не суперечить їх установчим документам.

Продаж товарів в розстрочку фізичним особам, в тому числі громадянам - суб'єктам підприємницької діяльності, регламентується Правилами торгівлі в розстрочку. Підприємствам обмежень по торгівлі в розстрочку не встановлено.

Дозволяється продаж в розстрочку непродовольчих товарів. При цьому продавець самостійно визначає асортимент, враховуючи орієнтований перелік товарів вітчизняного та іноземного виробництва, які рекомендуються для продажу в розстрочку, зокрема:

  • побутова теле-, радіоапаратура;

  • електропобутові товари;

  • швейні машини;

  • музичні інструменти;

  • товари для новонароджених, дитячі коляски;

  • кіно-, фотоаппаратура;

  • осадові будиночки, стандартні будинки з комплектами деталей до них;

  • будівельні матеріали;

  • сантехніка;

  • тканина, одяг, взуття;

  • килимові вироби;

  • тюлегардинні вироби;

  • вироби з кришталю, фарфору, фаянсу;

  • хутряні вироби;

  • транспортні засоби;

  • технічні засоби і обладнання, що використовується в особистих і фермерських (селищних) господарствах;

  • газові плити;

  • персональні комп'ютери;

  • побутові прилади обліку споживання енергоресурсів.

Документальне оформлення і порядок

Отримувати товари в розстрочку (або в кредит) можуть фізичні особи, які мають постійний дохід і постійно проживають в населеному пункті, в якому знаходиться продавець. Якщо фізична особа постійно працює або навчається за межами населеного пункту, в якому постійно проживає, то отримати товар в розстрочку, за наявності згоди продавця, вона може за місцем роботи (навчання).

Документальне оформлення торгівлі в розстрочку залежить від способу погашення кредиту ( табл.2).

Спосіб погашення кредиту

Документування

Додаткові умови

Із заробітної плати ( стипендії) (за заявою покупця)утримується сума платежу за місцем роботи, навчання.

Складається договір купівлі-продажу в 3-х примірниках. Перший примірних залишається у продавця, другий – передається покупцю, третій – підприємству або установі, що видало довідку.

У випадку розірвання трудового договору з підприємством або відрахування з навчального закладу покупця, за яким є заборгованість за товари, придбані в розстрочку, адміністрація підприємства зобов’язана у 5-денний термін відправити продавцю, з яким ведуться розрахунки за продані в розстрочку товари, третій примірник договору разом із довідкою про звільнення, а у випадку про переведення його на інше підприємство – зазначити нове місце роботи (навчання)

Готівкою через касу продавця або шляхом безготівкового перерахунку через банківські установи

Укладається договір у 2-х примірниках: один примірник передається продавцю, другий – покупцю. В договорі купівлі-продажу в обов’язковому порядку повинен бути передбачений термін оплати вартості товарів. Цей термін за розсудом продавця може коливатись в межах від 6 до 12 місяців.

Якщо вартість реалізованих в розстрочку товарів перевищує 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, то термін на який надається розстрочка, може становити від 6 до 24 місяців. Для транспортних засобів термін, за який здійснюється повна оплата вартості, може становити від 6 до 60 місяців.

Для укладання договору купівлі-продажу товарів в розстрочку покупець повинен пред'явити паспорт і довідку для придбання товару в розстрочку за спеціально встановленою формою. Довідка видається покупцю (особам, які перебувають з підприємством в трудових відносинах або навчаються в навчальних закладах не менше 3-х місяців і постійно отримують заробітну плату (стипендію) за місцем роботи (навчання)) адміністрацією підприємства, а непрацюючим пенсіонерам - органами, що призначають пенсію. Довідка не видається з наступних причин :

Довідка не видається

  • фізичним особам, у яких утримання за виконавчими документами складає 50 % заробітної плати (стипендії, І пенсії)

  • працівникам підприємств, з якими передбачається розірвання трудового договору за ініціативою власника І чи уповноваженого ним органу у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією підприємства або установи

  • з інших причин

Підприємства можуть видавати фізичним особам лише одну довідку. Наступна довідка може бути видана лише за умови повного розрахунку за товари, придбані в розстрочку по раніше отриманій довідці.

Бланки довідок повинні виготовлятись на замовлення підприємств, мати типографічну нумерацію та обліковуватись як бланки документів суворого обліку. Це означає, що на підприємстві керівником повинна бути призначена особа відповідальна за видачу, зберігання та облік бланків довідок.

У випадку, коли товар купується особами, що здійснюють виплати за виконавчими документами в розмірі не менше 50 % із заробітної плати (стипендії, пенсії), продавець повинен зменшити кредит, що надається таким покупцям. При цьому термін, на який надається кредит, повинен бути розрахований таким чином, щоб загальна сума щомісячних утримань за виконавчими документами і на погашення кредиту не перевищувала 50% відповідної місячної заробітної плати (стипендії, пенсії).

Передача товару і перехід права власності

Право власності - це врегульовані законом суспільні відносини відносно володіння, користування і розпорядження майном. Відповідно, для отримання права власності на майно необхідна наявність одночасно трьох прав: володіння, користування і розпорядження майном. Право власності у одержувача майна за договором виникає з моменту передачі товару, якщо інше не передбачено законом чи договором.

Необхідно звернути увагу на те, що товар, придбаний в розстрочку, передається покупцю саме в користування і розпорядження. Право ж власності на нього в повному обсязі переходить до покупця після остаточного розрахунку.

Товар передається в розпорядження покупця за умови сплати ним першого внеску, сума якого повинна бути обумовлена в договорі, що укладається між продавцем і покупцем, але в розмірі не менше 25 % вартості товару. Якщо вартість товару перевищує 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, сума першого внеску повинна бути не менше 50 % їх вартості. Передача транспортних засобів здійснюється за умови сплати покупцем першого внеску в розмірі не менше 25 % вартості. При цьому в момент передачі транспортного засобу підприємство-продавець робить в довідці-рахунку чи в акті приймання-передачі помітку "Розстрочка". На такі транспортні засоби не видається довіреність з правом відчуження і вони не знімаються з обліку в органах ДАІ до того моменту, поки покупцем не буде надано договір купівлі-продажу з поміткою підприємства-продавця про повний розрахунок за придбання транспортного засобу.

Порядок нарахування відсотків за розстрочкою, зміна цін на товари

Розрахунки за проданий в розстрочку товар проводяться один раз на місяць в строки, визначені договором. За своєю сутністю договір купівлі продажу товарів в розстрочку є кредитним договором, який передбачає нарахування відсотків за надання такого кредиту. Розмір відсотків продавець встановлює самостійно, однак він не повинен перевищувати діючих на момент продажу товарів річних ставок за фінансові кредити банку, що обслуговує підприємство-продавця. Якщо до моменту повного погашення кредитного договору змінюються ставки по банківських кредитах, то перерахунок відсотків для покупця не проводиться.

Розрахунок суми відсотків, які повинен сплатити покупець, проводиться один раз в момент укладання договору, і до повного погашення вартості придбаного товару розмір відсотків за кредитом залишається незмінним.

Сума кредиту, який надається покупцю при купівлі товарів в розстрочку, залежить від тривалості наданої розстрочки платежу:

- при розстрочці платежу на 6 місяців - сума кредиту не повинна перевищувати тримісячної суми заробітної плати;

- при розстрочці платежу на 12 місяців - сума кредиту не повинна перевищувати шестимісячної суми заробітної плати;

- при розстрочці платежу на 24 місяці - сума кредиту не повинна перевищувати дванадцятимісячної суми заробітної плати.

Продаж товарів в розстрочку і внесення чергових платежів здійснюється за цінами, які діють на день продажу. У випадку подальшої зміни цін на товари, продані в розстрочку, продавець не має права проводити будь-який перерахунок за укладеним договором, крім випадків повернення неякісного товару.

Оскільки на покупця поширюються всі правила споживача (гарантійні терміни обслуговування (ремонту) чи гарантійних замін і т.п.), він має право повернути неякісний товар, отримати за його повернення грошову компенсацію чи обміняти неякісний товар на аналогічний тієї чи іншої моделі. Лише у випадку заміни неякісного товару на такий же товар іншої моделі перерахунок вартості здійснюється виходячи з цін, діючих на момент обміну.

У випадку, якщо вартість товару перевищує граничний розмір кредиту, при отриманні товару різниця повинна бути оплачена покупцем за готівку або за безготівковим розрахунком через банківські установи.

За невчасне внесення чергових платежів за придбані з розстрочкою платежу товари з покупців на користь підприємства стягується пеня в розмірі, який обумовлений договором, але не більше 1/365 частини

встановленої річної відсоткової ставки за кредит від простроченої суми за кожний день затримки.

Відсотки за кредит розраховуються із застосуванням 1/12 річного розміру відсотків від фактичного кредиту, яким користувався покупець протягом місяця, за який сплачується черговий внесок.

Приклад 1

За договором купівлі-продажу роздрібне підприємство ТзОВ "Скат" продає товар в розстрочку на 6 місяців фізичній особі. Продажна ціна товару становить 1800 грн., в т.ч. ПДВ. Середній відсоток торговельної надбавки -О %. Процентна ставка за користування кредитом становить 55 % річних, перший внесок покупця складає 25 % від вартості товару.

  1. Сума першого внеску = 1800 грн. х 0,25 = 450 грн.

  2. Щомісячна сума платежу = (1800 - 450) : 6 = 225 грн.

  3. Місячна ставка відсотку = 55 % : 12 міс. = 4,58 %

  4. Розрахунок суми відсотків, які покупець щомісяця повинен сплачувати продавцю за користування кредитом, наведено в таблиці 3

Таблиця 3 Розрахунок щомісячної суми процентів до сплати

Періоди погашення кредиту

Місячна сума платежу, грн

225 00

Сума непога­шеної частини кредиту, грн.

Сума процентів за кредит, грн. (гр. 3 х 4,58 %)

Разом до сплати, грн. (гр. 2 + гр. 4)

2 місяць 3 місяць 4 місяць

225,00 225,00 225,00

1125,00 900,00 675,00

61,83 51,53 41,22 30,92

286,83 276,53 266,22

5 місяць 6 місяць

225,00 225,00

450,00 225,00

20,61 10,31

245,61 235,31

Журнал реєстрації господарських операцій ТзОВ "Скат"

п/п

on.

1

Зміст господарської операції

Кореспонден­ція рахунків

Сума грн.

Д-т

К-т

1 міс.

2 міс.

3 міс.

4 міс.

5 міс.

6

міс.

1

Сплачено перший внесок у розмірі 25 % від вартості товару

ЗОЇ

681

450

7

8

9

10

2

Передано товар покупцю згідно умов договору купівлі-продажу

287*

282

1800

3

Відображено суму

311

681

225

225

225

225

225

225

4

Відображено податкові

643

641

37,5

37,5

37,5

37,5

37,5

37,5

5

Нараховано відсотки за

377

719

61,83

51,53

41,22

30,92

20,61

10,31

6

Нараховано ПДВ на

719

641

103

8,59

6,87

5,15

3,44

1,72

7

Одержано відсотки від

311

377

61,83

51,53

41,22

30,92

20,61

10,31

8

Включено до складу фінансових результатів дохід від нарахованих

719

791

51,53

42,94

34,35

25,77

17,17

8,59

9

Відображено виручку від реалізації товару в

361

702

1800

10

Нараховано податкове

702

643

_

_

-

-

300

11

Списано торговельну надбавку на реалізовані

2£7

2І5

FM

12

Відображено собівартість

902

282

_

_

_

_

_

1440

13

Включено до складу фінансових результатів: - дохід від реалізації товару - собівартість реалізованого

702 791

791 902

-

-

-

-

-

1500 1440

14

Зменшено заборгованість покупця на суму першого внеску (25 % від вартості

681

361

1800

Примітка: 287 '— субрахунок "Товари у покупців

Самостійна робота студентів № 22

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]