Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

Тема 3.2: Облік операцій з повернення товарів.

План: 1. Порядок повернення товарів на підприємствах оптової торгівлі. Гарантійні заходи.

2. Повернення товару на підприємства роздрібної торгівлі фізичними особами.

3. Повернення товару на підприємства торгівлі юридичними особами.

4. Порядок заміни бракованого товару та гарантійні заміни.

Література:1.ст. 207-217; 4.ст. 438-453

У випадку виявлення недоліків чи фальсифікації товару протягом гарантійного або інших строків,встановлених відповідно до діючого законодавства, покупець має право за власним бажанням вимагати від підприємства торгівлі його заміни або відшкодування.

Здійснення того чи іншого заходу щодо виконання гарантійних зобов’язань залежить від того, які права споживача визначено в договорі та передбачено чинним законодавством. Вимоги споживача, які він може пред’явити продавцю на свій вибір наведено в табл.1.

Таблиця 1. Вимоги, що пред’являються споживачами продавцям

з/п

Вимоги споживача

Гарантійні зобов’язання продавця

1

2

3

1

Б безкоштовне усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем або третьою особою

При пред’явлені споживачем вимоги про безкоштовне усунення недоліків товару вони повинні бути усунені протягом 14 днів або за згодою сторін в інший термін.

На вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) аналогічний товар незалежно від моделі. Для цього виробник разом з продавцем зобов’язані на договірній основі передбачити обмінний фонд товарів. Перелік товарів, щодо яких створюється обмінний фонд, визначено в законодавчих документах. До нього увійшли: телевізори, магнітоли, магнітофони, радіоприймачі, холодильники, морозильні камери, пральні машини, в’язальні машини, електропраски, електроміксери, електросоковижималки

2

Заміна на аналогічний товар належної якості

За наявності товару вимога споживача про його заміну виконується негайно, а при необхідності перевірити якість – протягом 14 днів або за домовленістю сторін. Якщо товар відсутній, вимога споживача про заміну підлягає задоволенню у двомісячний термін з часу відповідної заяви.

При заміні товару з недоліками на аналогічний товар належної якості, ціна на який змінилася, вартість не перераховується

3

Зменшення на відповідну величину купівельної ціни

При цьому покупцю повертаються кошти

4

Заміна на такий же товар іншої моделі

При цьому купівельна ціна відповідно перераховується. При заміні товару з недоліками на такий же товар іншої моделі вартість перераховується з цін, що діяли на момент обміну

5

Розірвання договору і відшкодування завданих збитка

При розірванні договору розрахунки зі споживачем у разі підвищення ціни на товар провадяться виходячи з його вартості на момент пред’явлення відповідної вимоги. А у разі зниження ціни – виходячи з вартості товару на момент купівлі

Якщо ж покупець придбав продовольчі товари невідповідної якості, продавець зобов’язаний замінити їх на якісні або повернути сплачені покупцем гроші. За умови, що вказані недоліки виявлені в межах строку придатності і придбаного товару.

При цьому необхідно враховувати, що окремі товари належної якості не підлягають обміну (поверненню). Серед них продовольчі товари: світлочутливі товари; парфюмерно-косметичні вироби; піряно-пухові вироби; мякі, гумові, надувні дитячі іграшки; зубні щітки; апарати для гоління; розчіски; гребінці та щітки масажні; рукавички; ювелірні вироби з дорогоцінних металів; з бурштину; тканини; килимові вироби метражні; білизна натільна, постільна; панчішно-шкарпеткові вироби; товари в аерозольній упаковці; друковані видання; лінійний та листковий металопрокат; трубна продукція; пиломатеріали; нарізані або розкроєні за розмірами плитні матеріали і скло; визначений покупцем (замовником); некондиційні товари тощо.

У випадку, коли покупець не задоволений якістю придбаного товару, можливі наступні варіанти взаємовідносин продавця і покупця, які впливають на вартість товару (табл.2).

варі-анту

Можливі варіанти взаємовідносин

Встановлення ціни

1

Заміна товару з недоліками (або бракованого товару) на аналогічний товар відповідної якості, ціна на який не змінилася

Перерахунок вартості не здійснюється

2

Заміна товару з недоліками на такий же товар іншої моделі

Перерахунок товару здійснюється виходячи з цін, які діють на момент обміну

3

Розірвання договору (повернення грошей)

Розрахунки зі споживачем у випадку підвищення ціни на товар здійснюється виходячи з ціни його вартості на момент представлення такої вимоги, а у випадку зниження ціни – виходячи з вартості товару на момент купівлі

Вимоги споживача розглядаються лише після предявлення ним квитанції,товарного чи касового чеку або іншого письмового документу, що засвідчує факт купівлі, а відносно товарів, на які встановлено гарантійні строки, - технологічного паспорту чи іншого документу, що його замінює.

У придбання товарів на пересувних торгових точках покупцю можуть бути видані наступні документи, що засвідчують одержання грошей на товар:

  • Касовий чек реєстратора розрахункових операцій (РРО) – видається, якщо пересувна торгова точка (наприклад, причеп або торгова палатка) підключена до мережі електроживлення;

  • Розрахункова квитанція – при торгівлі на ринках, ярмарках( крім стаціонарних магазинів, кіосків та ін., розташованих на їх території та підключених до мережі електроживлення);

  • Будь-який інший документ про оплату – видається на вимогу покупця підприємцями,що сплачують єдиний та фіксований податки, а також суб’єктами підприємницької діяльності, які працюють за пільговим або спеціальним патентом (тобто без застосування РРО та розрахункових квитанцій).

В таблиці 3 узагальнено інформацію щодо взаємовідносин між продавцем і покупцем у випадках повернення товару.

Випадки повернення товару

Строки повернення товару

Компенсація за повернений товар

Документальне оформлення

1

2

3

4

Товар належної якості при виявлені недоліків протягом гарантійного строку або термінів придатності (продтовари)

Гарантійний строк або термін придатності

1) повернення грошових коштів або заміни купленого товару на аналогічний товар належної якості;

2) заміни на такий самий товар іншої моделі з відповідним перерахунком купівельної ціни;

3)розірвання договору і відшкодування понесених збитків;

4) відповідне зменшення його купівельної ціни;

5) безоплатне усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем або третьою особою

Заява про повернення грошових коштів, до якої додається касовий чек, квитанція, товарний чек, які підтверджують купівлю товару (надання послуги). На підставі цього складається акт про повернення товару продавцеві та грошових коштів покупцеві (рекомпенсація наданої послуги). До акту надається касовий чек на товар, який повернув споживач. Якщо в такому чеку є й інші товарні позиції, то касовий чек залишається у споживача

Товар належної якості при виявлені недоліків, якщо гарантійний строк не виявлено

Протягом 6-ти місяців

Товар належної якості, що підлягає обміну (поверненню), якщо він з будь-яких причин не влаштовує споживача (непродовольчий товар, якщо він не підійшов за формою, габаритом, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний за призначенням)

Протягом 14-ти днів без урахування продажу (якщо товар не був у вжитку і збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також наявні товарний або касовий чек чи інші документи, видані покупцю разом з проданим товаром)

1) повернення грошових коштів або заміна на аналогічний товар з необхідними споживачу характеристиками;

2) заміна на такий самий товар іншої моделі з відповідним перерахунком купівельної вартості

Графа, де зазначений повернений товар, закреслюється, а в акті показується номер, дата і час видачі касового чека. У випадку повернення товару, який був придатний в період виходу із ладу РРО або тимчасового відключення електроенергії, до акта додається товарний чек на повернений товар. У випадку, якщо виторг з РРО вже зданий до каси підприємства, то повернення грошей покупцеві проводиться з каси підприємства з оформленням видаткового касового ордера.

Документи, що підтверджують факт повернення готівки, зберігаються в бухгалтерії підприємства протягом одного року

Після контрольної закупки при проведенні оперативних перевірок податковими органами

Термін придатності

1) повернення грошових коштів за товари, які не втратили якості та придатності для подальшої реалізації;

2)якщо не можливо повернути товар (послугу), то витрати відносяться на рахунок ДПІ (ДПА)

Повертаються посадовою особою господарюючому суб’єкту на підставі акту операційної перевірки

Так як взаємовідносини покупця і продавця залежать від правильності оформлення документів, а також від інформованості покупця відносно його прав, то торговельному підприємству доцільно розмістити максимальний обсяг інформації про це в доступному для кожного покупця місці. В магазинах роздрібної торговельної мережі – це так званий «Куточок покупця». В ньому обов’язково повинні бути вказані адреси і номери телефонів органів, які забезпечують державний захист прав споживачів, та інша інформація для покупців. Крім того, торговельні підприємства зобов’язані розміщувати на видному місці в торговельному приміщенні асортиментний перелік товарів та іншої необхідної нормативно-технічної документації.

Оскільки претензії до якості товарів, які можуть спричинити появу вимог про повернення, - основний момент у взаємовідносинах продавця і покупця, то в «Куточку покупця» можна розмістити наступну інформацію (рис.1)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]