Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

2. Договір купівлі продажу, комісії

Договір купівлі-продажу - це договір, за яким одна продажу сторона (продавець) зобов'язується передати річ (товар) у власність іншій стороні (покупцю), а покупець зобов'язується прийняти цей товар і сплатити за нього певну суму грошей (ціну).

Предметом договору купівлі-продажу є формулювання цілей і завдань, які кожна з сторін має намір досягти, укладаючи договір. За умовою договору товаром можуть виступати будь-які речі, якщо вони не вилучені з обігу чи не обмежені в ньому.

Договір може бути укладений на купівлю-продаж не тільки товару, який є в наявності у продавця на момент укладання договору, але також і товару, який буде створено чи придбано продавцем у майбутньому, якщо інше не встановлено чинним законодавством чи не випливає з характеру товару. Умови договору купівлі-продажу вважаються узгодженими, а договір укладеним, якщо він дозволяє визначити найменування і кількість товару.

Якщо товар має складні технічні характеристики, до договору включаються спеціальні розділи. При цьому в тексті договору робиться застереження, що такі додатки є невід'ємною частиною даного договору.

Кількість товару, яка підлягає передачі покупцю, передбачається договором купівлі-продажу у відповідних одиницях виміру чи у грошовому виразі,

В договорі між сторонами обов'язково повинні бути узгоджені наступи! пункти щодо кількості товарів: одиниця виміру кількості товару; загальна кількість товару; можлива похибка у вазі товару (звичайно, це застосовується при навантаженні навалом сипучих вантажів); груповий асортимент товару, що

поставляється.

У випадку, якщо продавець передав, в порушення умов договору, покупцю меншу кількість товару або товар іншого асортименту, покупець має право, або вимагати передачу кількості товару, якої не вистачає, або відмовитись від переданого товару і від його оплати, а якщо товар оплачено, - вимагати повернення сплаченої грошової суми, якщо інше не передбачено договором.

Якщо ж продавець передав покупцю товар в кількості, яка перевищує вказану в договорі, покупець зобов'язаний повідомити про це продавця у встановленому порядку. При відсутності зацікавленості продавця у здійсненні будь-яких дій з відповідною частиною товару протягом допустимого строку після отримання повідомлення покупця, покупець має право прийняти весь додатковий товар і оплатити його за ціною, визначеною для товару, прийнятого відповідно до договору, якщо інша ціна та інші умови не передбачені угодою сторін.

Кожна з сторін договору купівлі-продажу бере на себе ряд зобов'язань, що також повинно чітко розмежовуватись (таб.1).

Таблиця 1. Зобов'язання сторін договору купівлі-продажу

Продавець

Покупець

Зобов'язаний:

1) передати покупцю товар, вказаний у договорі купівлі-продажу

1) прийняти товар

2) одночасно з передачею товарів передати покупцю власність на нього, а також документа, що до нього відносяться (технічний паспорт, сертифікат якості, інструкцію по експлуатації та інші документ, передбачені законом, іншими правовими актами чи самим договором), якщо інше не обумовлено сторонами. Якщо з договору не випливає зобов'язання продавця по доставці і передачі товару до місця знаходження покупця, зобов'язання продавця вважається виконаним у момент передачі товару перевізнику чи організації зв'язку для доставки покупцю

2) провести оплату товару (винятки складають випадки, коли покупець має право вимагати заміни товару або відмовитися від виконання договору купівлі-продажу)

Договір комісії — це договір, за яким одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням іншої сторони (комітента) за винагороду здійснити одну або декілька угод від свого імені, але за рахунок комітента. Він укладається для здійснення торговельної діяльності торговельними підприємствами у випадку відсутності своїх власних місць реалізації товару, а також за умови жорсткої конкуренції.

Предметом договору с визначення порядку дії кожної із сторін при здійсненні комісійних операцій. В укладених в оптовій торгівлі договорах комісії в якості предмету виступає:

- реалізація комісіонером товару комітента;

- закупівля комісіонером товару для комітента.

Неодмінним атрибутом договору комісії є умова про те, що товар на весь період дії договору залишається у власності комітента.

Комісіонер зобов'язаний виконати взяте на себе доручення на найбільш вигідних для комітента умовах відповідно до вказівок комітента, а в разі відсутності в договорі комісії таких вказівок - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зазвичай висуваються.

У випадку, коли комісіонер здійснив угоду на умовах більш вигідних, ніж ті, що ,були вказані комітентом, додаткова вигода ділиться між комітентом і комісіонером порівну. Договором може бути передбачений інший поділ додаткової вигоди.

Комісіонер, який продав товар за ціною нижчою, ніж було узгоджено з комітентом, зобов'язаний відшкодувати останньому різницю, якщо не • доведе, що в нього не було можливості продати майно за узгодженою ціною і продаж за нижчою ціною попередив ще більші збитки.

Комісіонер відповідає перед комітентом за втрату, недостачу або

пошкодження товару.

Якщо договором комісії не передбачено інше, комісіонер має право утримувати суми належні йому за договором комісії, з усіх сум, що надійшли

за рахунок комітента.

Договором може бути передбачено обов'язок комісіонера щодо надання комітенту звіту про виконання своїх зобов'язань.

Основні обов'язки комітента наступні:

- прийняти від комісіонера всі виконані зобов'язання, що обумовлюються договором комісії;

- оглянута майно, придбане для нього комісіонером, і без зволікання повідомити останнього про виявлені в цьому майні недоліки;

- звільнити комісіонера від обов'язків, прийнятих ним на себе перед третього особою з виконання комісійного доручення;

- сплатити комісіонеру винагороду, вказану в договорі;

- якщо договором розмір винагороди або порядок його сплати не передбачений і не може бути визначений, виходячи з умов договору,

винагорода сплачується після виконання договору комісії в розмірі, який за

порівняних обставинах зазвичай стягується за аналогічні товари, робота або

послуги;

- відшкодувати комісіонеру витрачені ним на виконання комісійного доручення суми. Комісіонер не має права на відшкодування витрат за зберігання майна комітента, що знаходиться в нього, якщо в законі або договорі комісії не встановлено інше.

Комітент має право в будь-який час відмовитися від _виконання договору комісії, скасувавши дане комісіонеру доручення. В цьому випадку комісіонер має право вимагати відшкодування збитків, викликаних скасуванням доручення.

- Якщо інше не передбачено договором комісії, комісіонер має право з метою виконання цього договору укласти договір субкомісії, за яким комісіонер набуває щодо субкомісіонера прав і обов'язків комітента, з іншою особою, залишаючись відповідальним за дії субкомісіонера перед комітентом .

Договір комісії припиняється внаслідок:

- відмови комітента від виконання договору (пріоритетне право на розірвання договору без зазначення причин належить комітенту як власнику товару, за умови розрахунку з комісіонером за вже здійснені останнім дії по виконанню доручення комітента);

- відмови комісіонера від виконання договору у випадках, передбачених законом або договором;

- смерті комісіонера, визнання його недієздатним, обмежено дієздатним або зниклим без вісти;

- визнання приватного підприємця, що є комісіонером, банкрутом (в цьому випадку його права і обов'язки по угодах, укладених ним для комітента для виконання вказівок останнього, переходять до комітента).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]