Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

3. Договір постачання, товарообмінні угоди

Оптовий продаж товарів оформлюється договором постачання, відповідно до якого постачальник, що здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати в обумовлений строк (строки) вироблені або закуплені ним товари покупцю для використання в підприємницькій діяльності чи в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім та іншим подібним використанням. Договір постачання має найбільше розповсюдження при оформленні угод між виробниками і посередниками.

Предмет договору повинен відповідати характеру відносин між

постачальником і замовником, визначати порядок і цілі партнерства.

В договорі постачання може бути обумовлена можливість передачі торгового обладнання для забезпечення зберігання продукції, що виражається в складанні окремого договору, який є невід'ємною частиною основного договору.

Ціна товару встановлюється постачальником і, як правило, може підлягати зміні в зв'язку із змінами витрат на виробництво, сировину, транспортування тощо в односторонньому порядку чи за погодженням.

Сторонами договору постачання є постачальник, який бере. на себе . зобов'язання по поставці товару, зазначеного в специфікації, у зазначений строк, та замовник, який зобов'язаний виконати всі необхідні дії, що забезпечують прийняття товарів, поставлених відповідно , до договору постачання.

Товари, що надійшли, повинні бути оглянуті в строк, визначений законом, іншими правовими актами або договором постачання, з обов'язковою перевіркою їх кількості та якості, відповідності товарів відомостям, вказаним в транспортних і супровідних документах. При виявленні невідповідності чи недоліків замовник зобов'язаний негайно письмово повідомити постачальника.

Замовник, якому поставлені товари неналежної якості або недоукомплектовані, має право пред'явити постачальнику відповідні вимоги, передбачені договором крім випадку, якщо постачальник, отримавши повідомлення про недоліки поставлених товарів, негайно замінив їх товарами належної якості або доукомплектував і замінив їх комплектними.

Якщо замовник відмовляється від переданого постачальником товару, він зобов'язаний негайно повідомити про це постачальника і забезпечити відповідне зберігання товару.

Постачальник має право вимагати від замовника відшкодування збитків, якщо причина полягає в неналежному виконанні договору покупцем.

Характеристика товарообмінних угод

з/п

Показники

Договір міни

Бартерний договір

1

Сторона

Переважно - юридичні особи однієї країни, в яких 1-а сторона є покупцем, 2-а - продавцем, або навпаки. Використовуються правила договору про купівлю-продаж, при цьому кожна з сторін визнається продавцем товару, який вона зобов'язується передати, і покупцем товару, який вона зобов'язується прийняти в обмін

Юридична особа даної країни або іноземний суб'єкт господарювання

2

Об'єкт

Товар

Товари, роботи, послуги або результати інтелектуальної діяльності (літературні, художні твори і наукові праці, виконавча діяльність артистів, фонограми і радіопередачі, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, знаки обслуговування, найменування фірм, комерційні

3

Предмет

Обмін одного товару на інший, при чому обмінювані товари можуть бути як рівноцінними, так і нерівноцінними

Обмін еквівалентних за вартістю товарів, робіт, послуг, результатів інтелектуальної

4

Розра-хунки

Допускаються в грошових або інших платіжних засобах при обміні нерівноцінних товарів. Якщо відповідно до договору міни обмінювані товари визнаються нерівноцінними, то сторона, що зобов'язана передати товар, ціна якого нижче ціни товару, який надається в обмін, повинна оплатити різницю в цінах безпосередньо до або після виконання його зобов'язання передати товар, якщо інший порядок оплати не передбачений договором

Не допускаються розрахунки в грошових або інших платіжних засобах. -Угоди, які передбачають використання грошових або інших платіжних засобів, не є бартерними. Якщо умови укладеної сторонами бартерної угоди змінюються на умови, що передбачають здійснення розрахунків в грошових або інших платіжних засобах, особи України повинні забезпечити повернення цих засобів в сумі, еквівалентній вартості експортованих товарів, робіт, послуг, результатів інтелектуальної діяльності на свої рахунки в уповноважених банках

5

Форма

Усна або письмова. Договір в письмовій формі може бути укладений шляхом складання одного документу, підписаного сторонами, а також шляхом обміну документами за допомогою зв’язку (поштового, телеграфного, телетайпного, телефонного, електронного), який дозволяє достовірно встановити, що документ надійшов від сторони по договору

Проста письмова шляхом укладання двостороннього договору зміни. Простої письмової форми зовнішньоекономічної угоди робить її недійсною. Оформлюється у вигляді одного документу. Два договори між юридичними особами, в одному з яких 1-а сторона є покупцем, 2-а продавцем, а в другому навпаки – 1-а - продавцем, 2-а – покупцем – не розглядаються законодавством як договір бартеру. Виняток складають бартерні угоди, які складаються з рахунок виконання міжнародних угод. В такому випадку допускається оформлення договору у вигляді декількох документів, які повинні містити в собі відомості, які дозволяють віднести договір до конкретно угоди, а також встановити взаємозв’язок цих документів в цілях визначення умов виконання бартерної угоди

Для договорів мін, предметом яких є обмін товару на право застосування промислового зразка, і обмін товару на право використання літературного твору законодавством визначений різний порядок документування, обліку і обчислення податків.

Особливістю предмету зовнішньоторговельних бартерних угод є те, що резиденти, які уклали чи від імені яких укладені бартерні угоди, зобов'язані в строки, встановлені законодавством України, для виконання поточних валютних операцій, забезпечити ввезення на митну територію України еквівалентних за вартістю товарів, робіт, послуг, результатів інтелектуальної діяльності з підтвердженням факту ввезення відповідними документами. Строки розраховуються митними органами України з дати перетину експортованих товарів митного кордону або з моменту виконання робіт, надання послуг і прав на результати інтелектуальної діяльності.

Перевищення встановлених строків і виконання іноземною юридичною особою зустрічного зобов'язання способом, який не передбачає ввезення на митну територію України товарів, робіт, послуг, результатів інтелектуальної діяльності, допускаються лише за умови отримання дозволу, який видасться Міністерством зовнішніх економічних зв'язків України.

При здійсненні бартерних угод експорт товарів, робіт, послуг, результатів інтелектуальної діяльності може бути виконаний тільки після оформлення паспорту бартерної угоди.

Обов'язкове ввезення товарів, або виконання робіт, послуг іноземними юридичними особами, як на території України так і за її межами робіт, послуг, результатів інтелектуальної діяльності, еквівалентних за вартістю експортованим товарам, або зарахування на рахунки в уповноважених банках валютної виручки від експорту товарів у встановленому порядку с вимогою митного режиму експорту товарів.

Особливістю даного договору є також зобов'язання резидентів при здійсненні бартерного договору надавати експортовані товари для проведення експертної оцінки кількості, якості і ціни.

Самостійна робота студентів № 8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]