Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.01 Mб
Скачать

309.2. Платники податку несуть відповідальність відповідно до цього Кодексу за правильність обчислення, своєчасність подання податкових декларацій та сплати сум податку.

309.1. Якщо у звітному податковому році у платника ФСП частка сільськогосподарського товаровиробництва становить менше необхідних для підтвердження статусу платника ФСП 75 %, то з наступного року він сплачуватиме податки на загальних засадах.

309.2. Платники ФСП несуть відповідальність, відповідно до Податкового кодексу, за правильність обчислення, своєчасність подання податкових декларацій та сплати сум ФСП.

Глава 3. Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками

Даний збір віднесено до загальнодержавних зборів відповідно до статті 9.1.19 Податкового кодексу України.

Стаття 310. Платники збору

310.1. Платниками збору є оптовий постачальник електричної енергії та виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії, та теплової енергії (далі юридичні особи).

Коментована стаття визначає перелік платників збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію. Відповідно до діючого законодавства платниками цього збору є оптовий постачальник електричної енергії ДП «Енергоринок», та юридичні особи – виробники електричної енергії, що мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електроенергії, та виробники теплової енергії.

Стаття 311. Об’єкт оподаткування збором

311.1. Об’єктом оподаткування збором є:

а) для оптового постачальника електричної енергії вартість відпущеної електричної енергії без урахування податку на додану вартість;

б) для юридичних осіб вартість відпущеної електричної енергії, що продається поза оптовим ринком електричної енергії, зменшена на вартість електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії, а для гідроенергії виключно у частині виробленої малими гідроелектростанціями без урахування податку на додану вартість.

Коментована стаття визначає об’єкти обчислення збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію. Згідно з даною статтею до об’єктів, з яких стягується даний збір, відноситься вся вартість електроенергії, що відпускається у продаж оптовим постачальником електричної енергії, а для юридичних осіб – вартість виробленої та відпущеної електричної енергії, яка продається поза оптовим ринком електроенергії, та вартість теплової енергії, за винятком електроенергії, що кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії, а для гідроенергії – виключно у частині виробленої малими гідроелектростанціями. Юридичні особи – виробники електричної енергії на малих гідроелектростанціях спрямовують кошти у розмірі збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію на будівництво нових та реконструкцію і модернізацію діючих малих гідроелектростанцій. При визначенні суми, що є об’єктом оподаткування даним збором, сума податку на додану вартість не враховується.

Стаття 312. Ставки збору