Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
509.48 Кб
Скачать

оплачується в доларах і конвертується у євро за курсом, зазначеним в управлінському звіті за останній квартал.

Управління персоналом

Відділ роботи з персоналом відповідає за забезпечення компанії достатньою кількістю працівників, які володіють необхідною мотивацією для ефективного виконання своїх функцій. Пошук працівників відбувається на конкурентному ринку праці, тобто люди можуть переходити з одної компанії в іншу в пошуках кращих умов. Пропозиція робочої сили на ринку праці може значно впливати на ефективність функціонування компанії. Управління людськими ресурсами передбачає постійний моніторинг ринку робочої сили, співпрацю з іншими відділами компанії для прогнозування необхідної кількості працівників на довгострокову та короткострокову перспективу.

125.Працівників компанії можна поділити на 4 групи:

Некваліфіковані оператори верстатів, які виготовляють деталі для продукції Вашої компанії;

Кваліфіковані складальники, які випускають готову продукцію з деталей;

Додаткові працівники – комірники, клерки, менеджмент нижчої ланки і так далі;

Менеджмент вищої ланки

126.В даній моделі додаткові співробітники працюють за замовленням кожного конкретного відділу, тому витрати на них також пов’язані з витратами відділу.

127.Робота зі складальниками передбачає 2 напрями: рекрутинг і мотивація.

128.Для реалізації виробничого плану потрібно набрати необхідну кількість складальників, щоб забезпечити можливе заплановане розширення виробництва, а також компенсувати втрату працівників, що звільнились чи перейшли в іншу компанію.

129.І кваліфіковані, і некваліфіковані працівники можуть залишити компанію через вихід на пенсію, хворобу чи перехід в іншу компанію, що запропонувала кращі умови праці. Основними причинами, за якими люди залишають компанію, є низький рівень заробітної плати, велика кількість понаднормових годин, звільнені колеги, низький рівень якості продукції, поганий менеджмент. Кваліфіковані працівники залишають Вашу компанію в кінці кварталу.

130.Таким чином, ключовими завданнями відділу з роботи з персоналом є задоволення потреб компанії в працівниках, а також забезпечення працівникам компанії найкращих умов праці.

Забезпечення персоналом.

Складальники.

131.Професіоналізм кваліфікованих працівників визначається досвідом роботи в компанії і кількістю тренінгів, тому їх рекрутинг не є найпростішим завданням.

132.Рішення про рекрутинг складальників (рядок Р) повинне враховувати позиції всіх функціональних відділів і потребує ретельного планування

133.Кваліфікованих складальників можна найняти на ринку праці, відібрати з наявного резерву некваліфікованої робочої сили компанії чи переманити з інших компаній. Рішення про найм персоналу не гарантує, що Ви отримаєте необхідну кількість нових працівників (Ви можете взагалі нікого не найняти), оскільки необхідний час на рекламу та інтерв'ювання працівників. Крім цього, ніхто з щойно найнятих працівників не почне свою діяльність раніше, ніж через квартал.

134.Успіх у наймі персоналу залежить від поточного рівня середньої заробітної плати (не базової ставки заробітної плати) співробітників, що вже у Вас працюють, якості Вашого товару та ефективності управління кадрами. Все це порівнюється аналогічними факторами в інших компаніях.

135.Також успішність рекрутингу персоналу залежить від численності не працевлаштованого населення на ринку праці. Якщо на ринку високий рівень безробіття, то знайти необхідну кількість працівників буде легше. Якщо рівень безробіття низький, то рекрутинг буде важчим, і успіх буде залежати від Вашої здатності переконувати людей перейти до Вас в компанію.

136.Витрати на рекрутинг (див. Таблиця 15) включають витрати на рекламу і інтерв'ювання, навіть у випадку, якщо рекрутинг не був успішним.

137.Альтернативою рекрутингу є навчання персоналу для підвищення кваліфікації до рівня складальників. Тренінги проводяться в корпоративному освітньому центрі компанії на заводі. Після прийняття рішення про навчання (рядок Р) щоквартально відбирається необхідна кількість працівників з числа некваліфікованої робочої сили, вони

закінчують курси і отримують здатність до

кваліфікованої

роботи за

один

квартал. Максимальна кількість персоналу, що

навчається на

один квартал

- 9

осіб. Вартість проведення тренінгів (див. Таблицю 15) включає компенсацію зарплати учням, навчальні матеріали та зарплату викладачів. Навчання персоналу є більш дорогим процесом, ніж рекрутинг. З іншого боку Ви гарантовано отримаєте необхідну Вам кількість кваліфікованих працівників, які будуть працювати на Вас як мінімум один квартал після закінчення навчання. Після цього вони отримують право змінити Вашу компанію на іншу з кращими умовами.

138. Кваліфіковані працівники також можуть бути звільнені шляхом прийняття відповідного рішення (рядок Р). Рішення про звільнення передбачає, що Ви попереджаєте про це на початку наступного кварталу, і працівники продовжують працювати до завершення кварталу. Звільнені працівники отримують грошову компенсацію (див.

Таблиця 15). Звільнення співробітників дає привід для занепокоєння працівників компанії, що залишилися, тому з’являється ймовірність, що деякі працівники можуть самостійно покинути компанію для пошуку роботи в іншій, більш стабільній компанії.

139.Причини, через які працівники йдуть в інші компанії, також створюють невдоволення серед кваліфікованих працівників, що залишились, і це призводить до виробничих безладів і страйків в складальних цехах. Профспілка офіційно попереджає Вас про страйк за один кв артал, вказуючи тривалість страйку в тижнях. Страйк проходить на початку наступного кварталу незалежно від будь-яких змін (підвищення заробітної плати і покращення умов праці. Страйк охоплює всіх Ваших кваліфікованих працівників. Некваліфіковані працівники не належать до цієї профспілки і продовжуються працювати, замість того, щоб боротися за підвищення зарплати, яке можуть отримати кваліфіковані працівники.

140.Під час страйку кількість годин, яка могла бути відпрацьована, зменшується на 49 годин на особу (35 основних годин, 7 годин в суботу при 50% додатковій ставці і 7 годин в неділю при 100% додатковій ставці).

141.Загальна кількість робочих годин може зменшитись через прогули і неявки на роботу. Це не є дуже страшно в випадку з некваліфікованими працівниками, але це сильно скоротить кількість робочих годин кваліфікованих працівників з причини хвороби, незадоволеності надто великою кількістю понаднормової роботи, або низької мотивації через незадовільну якість продукції і поганого управління.

142.Складальники можуть захворіти чи постраждати від нещасних випадків і не працювати досить багато часу. В цих випадках Ви виплачуєте їм звичайну заробітну плату,

аїх робоче місце займає тимчасовий кваліфікований працівник, найнятий кадровим агентством, якому необхідно сплачувати подвійну ставку заробітної плати. Витрати на таких тимчасових працівників можуть бути покриті страховою компанією.

Некваліфіковані оператори машин

143.Кожен верстат, що купується Вашою компанією, повинен обслуговуватись чотирма некваліфікованими операторами на зміну. Будь-яка зміна кількості верстатів чи кількості робочих змін передбачає зміну кількості працівників, необхідних для виготовлення деталей.

144.Так само, як і складальники, некваліфіковані оператори можуть залишати компанію, якщо вони відчувають, що умови праці на Вашому заводі гірші, ніж у інший компаній.

145.Оскільки на ринку праці практично завжди є вільні некваліфіковані працівники, то всі рішення щодо найму некваліфікованого персоналу приймаються на нижчому рівні управління компанії і не потребують уваги вищого керівництва. Навіть за необхідності

найму більшої кількості людей, начальний зміни зможе самостійно знайти їх на ринку праці на початку наступного кварталу.

146. Скорочення кількості верстатів чи робочих змін призводить до того, що в Вас з’являється надлишок некваліфікованої робочої сили. Договір з профспілкою передбачає, що лише половина цих працівників може бути звільнена на початку наступного кварталу. Іншим повинна бути надана робота на заводі, і їх зарплата має бути на рівні тих працівників, які все ще працюють на верстатах. Половину надлишкових працівників можна буде звільнити на початку кварталу, що йде після наступного, і так до тих пір, поки всі зайві працівники не будуть звільнені чи знову не зросте кількість машин чи змін, що дозволить їм повернутись знову до виробничої діяльності. Некваліфікованим працівникам, які були змушені піти, виплачується компенсація (див. Таблиця 15).

Оплата і умови праці

147.Крім того, що відділ з роботи з персоналом відслідковує достатню кількість працівників компанії, він також розпоряджається засобами для створення більш комфортних умов життя працівників. Незважаючи на те, що приймаються рішення про рівень заробітної плати, сфера використання працівників також має важливе значення для рівня заробітної плати. Оплата за понаднормову роботу і оплата за змінами може відрізнятись, але постійно відслідковується для зменшення витрат. Взаємодія відділів маркетингу і виробництва сильно впливає також на діяльність відділу з роботи з персоналом.

148.Кваліфікованим складальникам виплачується основна погодинна ставка, рішення про яку Ви приймаєте на початку кожного кварталу (Лист рішень, рядок N). Ця основна ставка є предметом угоди з профспілкою, яка забороняє зменшувати заробітну плату. В той же час асоціація роботодавців прагне до зменшення ставки заробітної плати, тому щоквартальне підвищення ставки заробітної плати не може перевищувати 15% від найвищої ставки в минулому кварталі. Підвищення основної ставки заробітної плати здійснюється на початку наступного кварталу.

149.Ви можете змінити продуктивність цеху з виготовлення деталей, встановлюючи більше машин, чи розпродуючи машини (Рядок L), чи призначаючи іншу кількість змін (Рядок N). Ці зміни безпосередньо вплинуть на умови праці і оплату. При купівлі верстатів

в1 кварталі, вони будуть встановлені в другому кварталі і почнуть працювати в третьому. При продажі верстатів вони демонтуються на початку наступного кварталу, і після прийняття рішення одразу ж припиняють роботу.

150.Складальники і оператори верстатів отримують зарплату за основною ставкою (див. Таблиця 16). Додаткові години, відпрацьовані понаднормово по суботах,

оплачуються в розмірі плюс 50 % основної ставки, по неділях – в розмірі плюс 100% основної ставки. Рішення про понаднормову працю приймається на нижчому рівні управління компанією. Для реалізації виробничого плану спочатку використовуються всі основні години, потім понаднормова праця по суботах і після цього – по неділях відповідно до обмежень, що відображені в Таблиці 16. Після використання всіх можливих годин продукція вироблятись не буде, навіть якщо за Вашим виробничим планом необхідне подальше виробництво продукції. З цієї причини кількість кваліфікованих працівників потрібно визначати, спираючись на прогнози попиту і враховуючи позиції інших функціональних відділів.

151.Кваліфіковані складальники працюють лише в одну зміну, але вони можуть працювати понаднормово на умовах, що відображені в Таблиці 16. Не існує гарантованої мінімальної кількості годин для кваліфікованих працівників, але договір з профспілкою вимагає, щоб середній тижневий заробіток кваліфікованих працівників був не меншим, ніж некваліфікованих працівників, недостача оплати компенсується рівними платежами

152.Якщо Ви прийняли рішення про роботу в дві чи три зміни, то всі Ваші верстати повинні бути укомплектовані протягом всіх змін і ставки оплати для всіх некваліфікованих працівників підвищуються за рахунок винагороди за додаткову зміну (див. Таблиця 16). Для оплати праці некваліфікованих працівників використовується основна ставка, узгоджена з профспілкою. Основна ставка встановлюється пропорційно до ставки кваліфікованих працівників (див. Таблиця 17).

153.В Таблиці 16 встановлено максимально можливу кількість години роботи працівника, а також ставка заробітної плати. Оплата некваліфікованим працівникам здійснюється за кількістю відпрацьованих годин. Кожного кварталу встановлюється гарантована мінімальна кількість годин на людину (див. Таблиця 17). Некваліфікованим працівникам оплачується також час, коли верстати несправні чи перебувають у ремонті, але не оплачується час профілактичного обслуговування, яке здійснюється тоді, коли завод не працює.

154.Витрати на додаткових працівників Вашої компанії включені в витрати того відділу. Куди вони наймаються. До додаткових працівників належать канцелярські працівники, бухгалтери, закупівельними, комірники, дослідники та інші.

155.Ваша команда взяла на себе роль Правління компанії і може складатись з генерального директора, а також з директорів, що відповідають за Маркетинг, Виробництво. Управління Персоналом і Фінанси. Ви визначаєте Управлінський бюджет, який включає витрати на зовнішні послуги та експертизу, зарплату середньої та нижчої ланки управління тощо. Управлінський бюджет впливає на загальну якість управління, що

всвою чергу впливає на ефективність всіх напрямів діяльності компанії.

Соседние файлы в папке правила імітаційної гри з управління бізнесом і являє собою довідник з прийняття рішень.
  • #
    05.02.201682.94 Кб91 - УПРАВЛІНСЬКИЙ ЗВІТ (ЗРАЗОК).xls
  • #
    05.02.2016177.66 Кб62 - ПАРАМЕТРИ МОДЕЛІ 2010.xls
  • #
    05.02.2016152.06 Кб83 - ФОРМА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.xls
  • #
    05.02.201681 б4SUPPORT.txt
  • #
    05.02.2016509.48 Кб7ДОВІДНИК.pdf