Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
509.48 Кб
Скачать

Макроекономіка і ринки збуту

Ваша компанія працює на ринку з великою кількістю компаній-конкурентів, які виробляють і продають таку ж продукцію, як і Ваша, у тому ж самому географічному регіоні. Ваша компанія може виробляти і продавати три види продукції, які чітко не визначені, але представляють групу споживчих товарів щоденного попиту (FMCG).

Ваш ринок розділений на 2 географічні регіони традиційної роздрібної торгівлі: Європейський союз (євро-ринок) і НАФТА (доларовий ринок). У той же час у Вас є можливість працювати з споживачами цих регіонів і решти світу за допомогою інтернету. У всіх регіонах Ви вступаєте в пряму конкуренцію з іншими компаніями, які беруть участь у Змаганні. Крім того, на кожному локальному ринку збуту Вам доведеться конкурувати з групою невеликих регіональних компаній, які прагнуть відвоювати свою нішу на ринку. Діяльністю даних компаній керує комп'ютерна модель.

Під час роботи бізнес-симулятора організатори ніяк не втручаються у розвиток подій. Всі тенденції ринку, процентні ставки, пропозиція на ринку робочої сили і т.д., визначаються заздалегідь (в сценарії гри). У процесі Змагання і так достатньо непередбачуваних ефектів, викликаних стратегіями та рішеннями конкуруючих компаній.

Економічна модель

1.Обсяги збуту продукції в різних регіонах будуть залежати від кількості населення і соціальної структури ринку. (Див. Таблицю 1).

2.На всі ринки впливають однакові економічні цикли піднесення і спаду, але вони не на 100% відображають поточну економічну ситуацію чи вплив дій урядів різних країн світу.

3.Бізнес-симулятор також моделює динаміку щорічного сезонного попиту на продукцію всіх 3 типів на всіх ринках збуту. Пік сезонного попиту припадає на четвертий квартал кожного року.

4.В межах європейського ринку торгівля відбувається в євро, а на ринку країн НАФТА та в інтернеті - в доларах.

5.Всі рішення будуть розраховуватися в євро, включаючи рішення, пов'язані з ринком НАФТА та інтернет, навіть якщо кінцева операція відбувається в доларах. Отже, на торгівлю буде впливати валютний курс євро щодо долара.

6.Вам буде надана економічна статистика і спеціальні макроекономічні показники в Управлінських звітах, щоб допомогти Вам у визначенні тенденцій та економічних зрушень. Їх слід враховувати при прогнозуванні змін валютного курсу. Офіційна статистика європейського і американського ринків за останній квартал буде включати такі показники:

Валовий внутрішній продукт;

Рівень безробіття;

Зовнішньоторговельний баланс;

Річну облікову ставку Центрального Банку, що діє протягом наступного кварталу;

Валютний курс євро щодо долара на кінець попереднього кварталу, який буде діяти в наступному кварталі.

Також деякі з перерахованих вище параметрів будуть доступні по світовій економіці

вцілому.

7.Крім того, Вам будуть надані короткі витяги з політичної, економічної та комерційної інформації в щоквартальному «Діловому віснику». Ця інформація може бути використана Вами в прогнозуванні економічної ситуації на ринку.

8.Аналізуючи «Діловий вісник» необхідно пам'ятати, що коментарі в пресі не завжди заслуговують довіри, оскільки в більшості видань друкується те, що читачі хочуть прочитати.

9.Курс валюти визначається в доларах до євро, тобто ціна в євро за 1 долар. Якщо обмінний курс долара падає, Ви будете платити менше євро за 1 долар. У такій ситуації (ситуації зміцнення євро), Ви можете очікувати зменшення продажів на ринках НАФТА, внаслідок подорожчання Вашої продукції (за інших незмінних умов). Якщо обмінний курс долара росте, то виникає зворотний ефект.

10.Валютний курс, що встановився в кінці минулого кварталу, буде використовуватися в розрахунках і при операціях з валютою протягом всього наступного кварталу. Валютний курс, який використовувався протягом минулого кварталу, буде відображений у звіті за передостанній квартал.

11.Економічна статистика надається без урахування впливу сезонних чинників, тому всі економічні тенденції можуть бути використані в прогнозах без додаткових адаптацій.

Події в світі

12.Світові події різного роду можуть мати значний вплив на діяльність всіх компаній. Ці події, пов'язані з політичними переворотами, економічними та екологічними кризами, війнами, природними катаклізмами, такими як виверження вулканів, землетруси, епідемії

іт.д., можуть позначатися як на діяльності компаній, так і на ринкових процесах. Наприклад: спалах інфекційного захворювання, яке має глобальний характер, не може безпосередньо вплинути на ринок збуту Вашого продукту, але знизить виробничі можливості Вашої компанії, оскільки Ваші працівники не зможуть прийти на роботу через хворобу.

13.Спочатку зовнішні руйнування впливають на всі компанії однаково, але схильність до впливу може мінятися в залежності від того, наскільки конкретна компанія готова впоратися з ситуацією, що склалася. Наприклад: компанія, що має достатні запаси сировини і готової продукції на складах, зможе продовжувати виробляти і продавати продукцію, тоді як інша компанія з меншими складськими запасами буде мати проблеми.

Вплив світових подій на діяльність Вашої компанії буде зазначено в Управлінському звіті знаком «!» Крім тих випадків, коли впливу піддаються ринки і економіка в цілому.

14.Ці події можуть виникати раптово, не залишаючи часу для прийняття відповідного управлінського рішення. Однак найчастіше застережна інформація буде прослизати або в «Діловому віснику», або в даних статистики. Дуже важливо, щоб Ви читали та аналізували інформацію в «Діловому віснику», оскільки там можуть міститися важливі сигнали і дані (наприклад, про зміну цін на сировину), які будуть впливати на Ваші розрахунки в процесі планування діяльності компанії.

15.Топ-менеджмент компанії повинен враховувати, що іноді світові події не впливають безпосередньо на рівень попиту, але можуть мати непрямий ефект на поведінку споживача, що теж може призвести до зниження замовлень. Також важливо розуміти, що ймовірність таких подій зовсім не означає, що вони гарантовано відбудуться.

Соседние файлы в папке правила імітаційної гри з управління бізнесом і являє собою довідник з прийняття рішень.
  • #
    05.02.201682.94 Кб91 - УПРАВЛІНСЬКИЙ ЗВІТ (ЗРАЗОК).xls
  • #
    05.02.2016177.66 Кб62 - ПАРАМЕТРИ МОДЕЛІ 2010.xls
  • #
    05.02.2016152.06 Кб83 - ФОРМА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.xls
  • #
    05.02.201681 б4SUPPORT.txt
  • #
    05.02.2016509.48 Кб7ДОВІДНИК.pdf