Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
81-100.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
71.75 Кб
Скачать

91. Функції і повноваження Європейського Парламенту.

ЄП є колективним постійно діючим органом, що репрезентує інтереси громадян ЄС; тим він відрізняється від Ради, котра пре­дставляє інтереси держав-членів, та Комісії, що представляє інтереси виключ­но європейської інтеграції, але й репрезентує себе щодо інших міжнародних організацій. ЄП «складається з представників народів країн, що об'єднані у Співто­вариства» (ст. 189 ДЄСп). Євродепутатів обирають прямим загальним голосуванням терміном на 5 років.

ЄП перевіряє виключно формальну чинність виборів (ст. 11 Акту). Вибо­рчі спори належать до правомочності держав-членів.

Функції та повноваження ЄП:

  1. контролює інші органи Союзу (Комісію та Раду);

  2. разом із Радою розділяє прерогативу ухвалення загального бюджету Союзу;

  3. в сфері законодавчих повноважень має право вносити поправки до законопроектів;

  4. в сфері зовнішніх відносин, він надає свою згоду на укладання договорів про приєднання, асоціацію та співробітництво.

ЄП має постійні комітети (20) спеціальні комісії. ЄП голосує завжди на підставі їхніх доповідей. ЄП може також створити тимчасову комісію на вимо­гу У4 депутатів ЄП (ст. 193 ДЄСп). Парламент проводить засідання в Страсбурзі, додаткові засідання можуть скликатися в Брюселі.

92.Склад, організація, та порядок діяльності Суду єс.

Забезпечує єдине тлумачення та дотримання Угод про заснування співтовариств, його складають 15 суддів та Генеральних адвокатів, яких призначено терміном на 6 років за спільною згодою урядів держав-членів.

Судді обирають з свого числа голову Суду терміном на 3 роки. Суд засідає в повному складі або в 6 палатах, що налічують 3 чи 7 суддів.Судова процедура відбувається в два етапи: письмовий (документальне обґрунтування справи) та усний (відкриті слуханні).1998 року до Суду ЄС було приєднано Суд першої інстанції, який налічує 15 суддів, які обираються на тих же умовах, що і судді Суду. Європейський Суд засідає на пленарних засіданнях, які вважаються дійсними, якщо в них беруть участь 9 суддів. На вимогу сторін судового провадження засідання Європейського Суду може відбуватися в повному складі. Хоча, як правило, справи розглядаються у 3- чи 5- особових палатах.

Вироки виголошуються відкрито і набирають чинності з днем виголошення. Суд Першої Інстанції засідає так само в 3- чи 5- особових палатах, але може вести справу і в повному складі. Робочою мовою Європейського Суду і СПІ є французька, але сторони провадження можуть вибрати кожну з офіційних мов Співтовариств.

Функції Європейського Суду

Європейський Суд вирішує суперечності у справах, пов`язаних із функціонуванням Співтовариств. Його рішення може мати обов'язковий або факультативний характер. Суд охороняє право Співтовариств, а також слідкує за дотриманням обов`язків, які виникають з нього. Прикладами справ у цій сфері можуть бути: скарга про порушення країною-членом зобов`язань перед Співтовариствами, скарга на утвердження недійсності юридичного акту.

Другим дуже важливим повноваженням Суду є тлумачення права Співтовариств, а також оцінка відповідності юридично зобов'язальних актів вторинного права первинному праву (Договорам). Європейський Суд розглядає також скасування рішень Суду І Інстанції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]