Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
81-100.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
71.75 Кб
Скачать

93.Повноваження Суду і інстанції.

Статус Суддів Суду І Інстанції не відрізняється істотно від статусу членів Європейського Суду. Їх правове положення і функції є аналогічними до Суддів Європейського Суду. Вони теж користуються належними їм пільгами та недоторканістю. Як і Європейський Суд, СПІ є повністю незалежним органом від країн-членів та інших інституцій Співтовариств, а Судді СПІ не є в ньому представниками своїх країн.

Суд І Інстанції не має власної адміністративної структури і користується технічною та адміністративною базою Європейського Суду. СПІ має власну Канцелярію, а також, як і Європейський Суд, призначає Секретаря. Його повноваження скромніші, ніж повноваження Секретаря Європейського Суду.

Функції Суду І Інстанції

На перших порах Суд І Інстанції мав обмежені повноваження, але з плином часу сфера його компетенції була розширена. Юрисдикція СПІ охоплює виключно суперечливі справи. На даний час, СПІ може виносити рішення в наступних справах :

Спори між органами Співтовариств та їх функціонерами,

Спори між Європейською Комісією та підприємствами у сфері діяльності ЄСВіС,

Спори фізичних та юридичних осіб з органами Співтовариств з питань монополії та демпінгу,

Спори про відшкодування на підставі мінімальної відповідальності за шкоду, завдану фізичним або юридичним особам діяльністю органів чи функціонерів Співтовариств,

Після оголошення вироку СПІ існує двомісячний термін, упродовж якого можна звернутися до Європейського Суду.

94. Рахункова палата єс.

Рахункова палата ЄС (або Суд аудиторів) – це спеціалізований фінансовий орган Європейського Союзу, який покликаний допомагати Європарламенту та іншим установам ЄС у здійсненні контролю за правильним та ефективним використанням фінансових ресурсів Європейського Союзу.

Рахункова палата складається з 15 членів, які призначаються одноголосним рішенням Ради ЄС. Кандидати на посади членів Рахункової палати висуваються кожною державою-членом ЄС. Перед тим як прийняти рішення про призначення членів Рахункової палати Рада ЄС має одержати відповідний висновок Європарламенту щодо кандидатур на посади членів Рахункової палати. Строк повноважень членів Рахункової палати становить 6 років. Члени Рахункової палати можуть переобиратися на новий строк.

При здійсненні своїх повноважень члени Рахункової палати повинні бути незалежними, неупередженими та здійснювати свої функції виключно в інтересах Європейського Союзу. На час виконання ними своїх обов’язків вони не вправі займатися будь-якою оплачуваною чи неоплачуваною діяльністю.

Підставами для дострокового припинення повноважень члена Рахункової палати є:

а) закінчення терміну повноважень;

б) смерть;

в) добровільна відставка;

г) примусова відставка.

Вакансія, що з'явилася в результаті дострокового припинення повноважень члена Рахункової палати, заповнюється на залишок терміну перебування члена на посаді.

До членів Рахункової палати застосовуються також положення Протоколу про привілеї та імунітет службовців Європейського Співтовариства, які застосовуються до суддів Суду ЄС.

Зі свого складу члени Рахункової палати обирають її голову. Голова Рахункової палати обирається строком на три роки з правом повторного переобрання. Голова скликає та веде засідання Рахункової палати, здійснює головування на ньому, а також забезпечує належну організацію діяльності Рахункової палати.

Функції та повноваження:

В процесі своєї діяльності Рахункова палата перевіряє звіти про всі доходи і видатки Європейського Співтовариства. Вона також розглядає звіти про всі доходи і видатки всіх органів, створених Співтовариством за умови, якщо статутний документ відповідного органу не виключає такого розгляду.

Рахункова палата надає Європейському Парламенту і Раді гарантійний документ щодо правильності ведення рахунків та законності і правильності всіх операцій.

Рахункова палата стежить за правильним управлінням фінансовими ресурсами Європейського Союзу, а також здійснює контроль за законністю та повнотою всіх доходів та витрат.

В процесі здійснення своїх функцій Рахункова палата проводить перевірки. Перевірка базується на бухгалтерській звітності та, за необхідності, проводиться без попередження в інститутах Співтовариства, в приміщеннях будь-якого органу, який здійснює управління доходами чи видатками за дорученням Співтовариства, та в державах-членах, включаючи приміщення будь-якої фізичної чи юридичної особи, яка отримує платежі з бюджету ЄС. В державах-членах аудиторська перевірка здійснюється у співпраці з національними аудиторськими органами або, якщо останні не мають необхідних повноважень, з компетентними національними установами. Рахункова палата та національні аудиторські органи держав-членів співпрацюють у дусі довіри, в той же час зберігаючи свою незалежність. Ці органи чи установи інформують Рахункову палату про свій намір брати участь в перевірці.

Після закінчення кожного фінансового року Рахункова палата готує щорічний звіт.

Вона приймає свої щорічні звіти, спеціальні звіти та висновки більшістю голосів своїх членів. Крім цього, Рахункова палата допомагає Європейському Парламенту і Раді ЄС у здійсненні ними своїх повноважень щодо контролю за виконанням бюджету Європейського Союзу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]