Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strakhuvannya_kkr_vse.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

17. Таблиці смертності та мета їх використанняу страхуванні життя.

Суттєва особливість страхування життя від загальногострахування полягає в тому, що актуарна математика страхуванняжиття передбачає використання селективних та регіональних таб-лиць смертності, статистичні дані яких є основою для визначенняймовірності дожиття та смерті. Ці показники необхідні для розра-хунку страхових тарифів.

Таблиця смертності — упорядкований ряд взає-мопов'язаних величин, що характеризують зменшення з віком де-якої сукупності народжених унаслідок смертності. Вона є систе-мою показників, які вимірюють частоту смертності в різніперіоди життя та частоту дожиття до кожного наступного віку. Таблиці смертності дають можливість страховійкомпанії визначити кількість виплат як за випадками смерті, так іза випадками дожиття застрахованих до певного віку.

18. Добровільне страхування додаткової пенсії.

Добровільне страхування додаткової пенсії є своєрідним страхуванням на дожиття, але попри безперечну доцільність із рі-зних причин досі не набуло в Україні достатнього розвитку. 

Пенсійне страхування призначене для охорони матеріальних інтересів громадян, зокрема для стабілізації рівня життя при до-житті до похилого віку. Договори страхування укладаються індивідуально, а також із групою осіб.

Пенсійне страхування передбачає, що страхова компанія здійснює застрахованій особі виплати, які пов'язуються з виходом на пенсію (страхування додаткової пенсії) або віком, установле-ним договором страхування. Відповідальність страхової компанії за договорами страхування додаткової пенсії може бути розшире-на за домовленістю сторін. Так, додатково до умов договору стра-хування додаткової пенсії страхова компанія може взяти на себе відповідальність здійснити виплати в разі настання нещасного випадку або смерті страхувальника (застрахованого). Страхова компанія може надати страхувальникові можливість укласти до-говір страхування на користь іншої особи.

Індивідуальні договори страхування додаткової пенсії укла-даються з дієздатними громадянами з урахуванням віку, статі і не-залежно від стану здоров'я. Час початку виплати додаткової пенсії може бути пов'язаний з настанням пенсійного віку, а також визна-чений за домовленістю сторін.

Страхова сума обумовлюється при укладанні договору стра-хування. При її визначенні враховується розмір поточних виплат, що їх має здійснити страхова компанія. Крім цих основних вип-лат, у договорі страхування можуть бути передбачені й додаткові, які є наслідком участі страхувальника в прибутку страхової ком-панії. Страхувальникові надається право сплатити страхові пла-тежі за один раз або періодичними внесками. Розмір страхових внесків залежить від страхової суми, віку й статі страхувальника (застрахованої особи).

Додаткова пенсія залежно від змісту договору страхування може бути виплачена страховиком протягом життя застрахованого або упродовж визначеного періоду Але можливі випадки, коли застрахований не дожив до моменту виплати пенсії або отримував ії лише протягом дуже малого періоду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]