Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strakhuvannya_kkr_vse.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

34. Порядок укладання підприємцем договору страхування ризику втрати майна та припинення його дії

Договір страхування може бути укладений на термін до одного року на один рік або на більший період.

Підставою для укладення договору страхування є заява встановленої форми, підписана керівником підприємства чи його заступником та головним бухгалтером. Заява обов'язково скріплюється печаткою. Крім того, до заяви додається опис майна, що ро-зглядається як об'єкт страхування з визначенням його балансової (дійсної) вартості. Опис теж підписується керівником і головним бухгалтером та скріплюється печаткою.

Договір страхування набуває чинності з 00 годин дня, вказа-ного в договорі, але не раніше дня, наступного за днем надхо-дження страхового платежу на розрахунковий рахунок страхової компанії.

Якщо в період дії договору страхувальник виявить намір змінити його умови (страхову суму, склад застрахованого майна в більшу чи меншу сторону змінити адресу чи місцезнаходження застрахованого майна), то в цьому випадку видається аддендум, який з моменту підписання його сторонами вважається невід'ємною частиною договору страхування.

Якщо страхувальник змінює рівень застрахованого ризику, то страхова компанія повинна бути про це проінформована в обов'язковому порядку.

У випадку збільшення ступеня ризику страхове покриття за ук-ладеним договором може не припинятися за умови сплати додатко-вої страхової премії, визначеної страховиком. Якщо підвищення сту-пеня ризику потребує несення змін до договору страхування, то страховик на прохання страхувальника оформлює аддендум.

У період дії договору страхування страхова компанія контро-лює стан застрахованого майна, виконання страхувальником умов договору страхування, дотримання ним правил (стандартів) без-пеки, технології виробництва, а також достовірність наданих страхувальником відомостей. Право здійснення контролю може бути передано відповідним органам.

Термін повідомлення про страховий випадок, як правило, встановлюється в межах трьох робочих днів. Якщо випадок вима-гає втручання компетентних органів (пожежа, крадіжка), негайно треба повідомити їм про це. Страхувальник не повинен проводи-ти ніяких відновлювальних робіт на місці страхового випадку до прибуття представника страхової компанії, а також надати мож-ливість провести огляд та обстеження пошкодженого застрахова-ного майна для визначення причин і розміру збитків.

Для підтвердження факту настання страхового випадку стра-хувальник формує пакет відповідних документів: документи ком-петентних органів за встановленою формою та інші необхідні до-кументи відповідно до запиту страховика.

У разі виникнення суперечок між сторонами щодо причин та розміру збитків кожна зі сторін має право вимагати проведення експертизи. Експертиза проводиться за рахунок сторони, що ви-магала її проведення.

Після всіх розрахунків матеріального збитку страховик скла-дає розрахунок розміру страхового відшкодування, який є додат-ком до страхового акта.

Крім того, страхувальник зобов'язаний інформувати страхо-вика про всі договори страхування з іншими страховими ком-паніями, укладені стосовно майна, що страхується у страховика.

Термін виплати страхового відшкодування вказується в дого-ворі страхування. У більшості випадків він не перевищує 15 днів від дня складання страхового акта та отримання всіх необхідних документів, що підтверджують факт настання страхового випад-ку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]