Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
427.12 Кб
Скачать

2.2. Загальна модель проекту капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липіврізької в м. Ніжині

Ініціатор проекту – це фізична або юридична особа, яка є автором ідеї проекту, його попереднього обґрунтування та пропозиції щодо здійснення проекту. Ним може бути будь-який учасник проекту. Замовник проекту - головна особа, яка зацікавлена у здійсненні проекту та досягненні його мети і яка користуватиметься його результатами. Замовник висуває основні вимоги до проекту, його масштабу, забезпечує його фінансування за власні кошти та кошти інвесторів, що залучаються; укладає угоди щодо забезпечення реалізації проекту, керує процесом взаємодії між всіма учасниками проекту [14].

Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 23.09.03 №154 затверджено Порядок проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою, яким встановлюються правила проведення та обсяги робіт з ремонту та утримання об'єктів благоустрою населених пунктів, в тому числі доріг.

Роботи з ремонту та утримання об'єктів благоустрою мають бути спрямовані на забезпечення та збереження їх технічного та естетичного стану, підвищення експлуатаційних якостей та продовження їх строків служби.

Роботи з ремонту та утримання об'єктів благоустрою населених пунктів поділяють на такі види:

  1. Капітальний ремонт;

  2. Поточний ремонт;

  3. Утримання.

До капітального ремонту об'єктів благоустрою населених пунктів належать роботи, що спрямовані на відновлення їх експлуатаційних характеристик, збільшення міцності та несучої здатності конструктивних елементів, а також збільшення габаритів об'єктів і окремих їх частин у межах норм.

Ініціатором та замовником проекту капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липіврізької є Управління житлово-комунального господарства та будівництва Ніжинської міської ради м.Ніжина (далі УЖКГ та Б).

Обстеження вулиць щодо необхідності здійснення капітального ремонту здійснювала спеціально створена комісія очолювана заступником міського голови та в складі головного архітектора міста, головного державного санітарного лікаря м. Ніжина, начальника Ніжинського ВДАІ, замовника – начальника УЖКГ та будівництва.

Актом обстеження від 07.10.2010 року ( Додаток М) було встановлено, що в результаті довгострокової експлуатації, а також в результаті незадовільного поверхневого водовідводу на проїзджій частині вулиць мають місце значні похибки поперечного профілю, нерівності, чисельні вибоїни та руху, густа сітка тріщин на покритті, що затрудняє умови руху транспорту та пішоходів по вулицях. По вулицям прокладені підземні комунікації: водопровід, газ, кабельна телефонна мережа, каналізація і надземна зовнішня електромережа побутового навантаження. Був підписаний висновок: частина вулиць Червоноармійської та Липіврізької потребують капітального ремонту.

Відповідно до ст. 31 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні», рішенням виконавчого комітету Ніжинської міської ради від 11.11.2010 року № 525 надано дозвіл управлінню житлово-комунального господарства та будівництва на проектування та капітальний ремонт вулиць м. Ніжина ( Додаток Н).

Роботи з капітального ремонту вулиць Червоноармійської, Липіврізької проводились згідно проектно-кошторисної документації, передбаченої Законом України "Про планування та забудову територій", затвердженої в установленому порядку.

Робочий проект капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липоврізької розроблений відкритим акціонерним товариством «Даржавна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» проектно-виробничою філією ДП «Чернігівський облавтодор», у відповідності з архітектурно-планувальним завданням, виданим і затвердженим головним архітектором м. Ніжин ( Додаток П).

Обстежувальні та обмірювальні роботи виконані проектно – виробничою філією ДП «Чернігівський облавтодор» в листопаді 2010 року.

Тривалість капітального ремонту даних вулиць був визначений проектно-кошторисною документацією та графіком проведення робіт на 2012 рік. Графік проведення робіт затверджений УЖКГ та Б.

Усі незначні відхилення, які виникли в процесі проведення ремонтно-будівельних робіт і не змінили принципів прийнятого рішення, погоджувались з УЖКГ та Б - організацією, яка є замовником робіт, а також з проектною організацією, яка розробляла проектно-кошторисну документацію.

Замовник мав право в будь-який час перевірити хід і якість робіт, а також якість матеріалів, що використовуються для ремонту вулиць.

Відповідальність за якість та своєчасне виконання робіт з ремонту об'єктів благоустрою - вулиць Червоноармійської, Липіврізької покладено на виконавця робіт: КП Ніжинська ПШМК (пересувна шляхобудівельна механізована колона),відповідно до законодавства.

У випадках, передбачених будівельними нормами, ремонтно-будівельна організація – ПШМК ( виконавець робіт), складає проект організації робіт.

На даному об'єкті - капітального ремонту вулиць ремонтно-будівельна організація – ПШМК вела журнал робіт, у якому фіксувались такі дані:

-дати найважливіших виробничих етапів;

-дані про якість -застосованих матеріалів;

-методи проведення робіт;

-допущені в процесі роботи відхилення від проекту;

-зауваження осіб, які контролюють ремонтно-будівельні роботи;

-дати проміжного приймання закінчених частин вулиць.

Загальна сума проекту склала 1482,944 тис. грн. ( Додаток Р).

При розробці проекту до керівництва прийняті діючі технічно- нормативні документи Держбуду України та Міністерства житлово-комунального господарства, державнібудівельніх норми (ДБН), «Загальні принципи забезпечення наявності та конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій та основ» та лист Міністерства регіонального розвитку та будівництва України № 24-10/ 2759/0/6-11 від 04.04.2011 р., тобто

робочий проект розроблений згідно з державними нормативними документами. Технічні рішення, які прийняті в проекті відповідають вимогам екологічних, санітарно-гігієнічних, протипожежних та інших норм і правил, забезпечують безпеку для життя та здоров’я людей, експлуатацію об»єкта при дотриманні заходів, що передбачені проектом.

Вулиця Червоноармійська та Липоврізька межують між собою та знаходяться в північно-східній частині міста Ніжина ( Додаток С). По вулицям відбувається місцевий рух автомобільного та міського транспорту , який обслуговує прилеглі до вулиць житлові та громадські будинки, підприємства та установи.

Капітальний ремонт вулиць викликаний необхідністю покращення основних транспортно –експлутаційних показників, підвищення міцності дорожнього одягу до норм ДБН.

Робоча модель проекту капітального ремонту вулиць містить:

-короткі відомості про природні умови, земляне полотно, конструкцію дорожнього одягу, основні проектні рішення по дорожній частині, план вулиць, переустрій інженерних мереж;

-пояснення щодо охорони навколишнього середовища; організації будівельного виробництва, в тому числі : стисла характеристика умов капітального ремонту, обґрунтування засобів виконання робіт та міроприємства з охорони праці, умови охорони довкілля;

-потребу в основних дорожньо-будівельних матеріалах; потребу в будівельних кадрах, житлі та соціально- побутовому обслуговуванні;

-дані про підрядну організацію;

-термін капітального ремонту;

-основні техніко – економічні показники (Табл. 2.5).

Таблиця 2.5

Основні технічні показники проекту ремонту вулиць

Найменування

Одиниці виміру

Кількість

Вул. Червоноармійська

Вул. Липоврізька

Примітка

Категорія доріг

норм.

житлова

житлова

Загальна довжина

км

0,386

0,731

Ширина проїзної частини

м

4

6

Тип покриття дорожнього одягу

капітальний

капітальний

асфальтобетон

Прийнятий модуль пружності

Мпа

150

150

Тип водовідної системи

Відкрита

відкрита

Площа покриття проїзної частини

м2

1544

4386

Термін виконання робіт

2 місяці

2012

2012

Джерело: проект капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липіврізької в м.Ніжині, том 1.

В таблиці наведені технічні показники, такі як розмір об’єкта ремонту, терміни виконання робіт, тощо.

Згідно з Генеральним планом вулиць, дані вулиці відносяться до вулиць житлового значення і підлягають капітальному ремонту, згідно з рішенням Ніжинського виконавчого комітету міської ради від 11.11.2010 року № 525.

Термін проходження проекту в організаціях, які розглядають, погоджують та затверджують проект становив 2 місяці. Терміни не порушені.

Відомість обсягів робіт, їх найменування подано в «Табл. 2.6».

Таблиця 2.6

Стисла характеристика проведення капітального ремонту

№п/п

Найменування робіт

Одиниця виміру

Кількість

Вулиця Червоноармійська

1

Планування узбіч та зелених зон механізованим способом та вручну

М2

940

2

Розбирання асфальтобетонних покриттів вручну з пневмомолотком

М3

0,28

3

Нарощування горловин колодязів бетоном

М3/шт.

0,28/3

4

Улаштування основи із щебню

М3

11

5

Розлив бітуму

Т

0,48

6

Улаштування шару асфальтобетонною сумішшю:

без застосування укладальників асфальту

із застосуванням укладальників асфальту

Т

5,7/89,7

7

Улаштування покриття асфальтобетонної суміші

М2

1610

Вулиця Липіврізька

1

Планування узбіч та зелених зон механізованим способом та вручну

М2

2340/180

Продовження Табл. 2.6

2

Розбирання асфальтобетонних покриттів вручну з пневмомолотком

М3

1,74

3

Нарощування горловин колодязів бетоном

М3/т..

1,76/6

4

Ямковий ремонт асфальтобетонного покриття

М2

121

5

Улаштування основи із щебню

М3

85,8

6

Розлив бітуму

Т

1,32

7

Улаштування шару асфальтобетонною сумішшю:

без застосування укладальників асфальту

із застосуванням укладальників асфальту

Т

39/518

8

Улаштування покриття асфальтобетонної суміші

М2

4386

9

Улаштування з»їздуземляного полотна мехспособом

М2

85,8

10

Улаштування основи з піску

М2

38,2

Джерело: проект капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липіврізької в м.Ніжині, том 1.

Існуюча ширина проїзної частини вул. Червоноармійської складає 4,0 м ( дві полоси по 2,0м), а вул. Липіврізька ширина проїзної частини складає 5,2 – 6,0 м. Поперечний профіль вулиць розроблений згідно з вимогами архітектурно-планувального завдання. Пішохідна доріжка на даній частині доріг відсутня.

Загальна довжина дільниці, що проектується по вулиці Червоноармійська складає 386 м. і представляє собою пряму лінію без кутів повороту. Загальне направлення вулиці – східно-західне. Вісь вулиці прокладена по осі існуючої проїзної частини. Пересічення з вулиць, що примикають, запроектовані у вигляді перехрестя.

Загальна довжина дільниці вулиці Липірізької, що проектується складає 1269 м. Улаштування нового прокриття виконувалось на ділянках, довжина яких складає 731 м. і представляє собою пряму лінію з трьома кутами повороту без розбивки. Загальне направлення вулиці – північно – південне.

Оскільки, згідно розробленого проекту та основних техніко - економічних показників, загальна кошторисна вартість даного проекту склала більше 1,0 млн.грн., для визначення виконавця робіт капітального ремонту вулиць Червоноармійської, Липіврізької була розпочата тендерна процедура відкритих торгів для визначення виконавця робіт. Дата оприлюднення і номер оголошення про проведення процедури закупівлі була опублікована в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та розміщена на веб-порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України 28.05.2012 № 64 (666); №203915 «Відмості Державних Закупівель».

Було подано на розгляд пропозиції від двох учасників тендерних торгів:

  1. КП Ніжинська ПШМК (пересувна шляхобудівельна механізована колона), ідентифікаційний код/ реєстраційниц номер облікової картки платника податків: 05388693, регіон: Чернігівська облась, м.Ніжин, вул. Прилуцька 89-б ( Додаток Т);

  2. ДП «Чернігівський Облавтодор»,ідентифікаційний код номер 32016315, регіон: м. Чернігів, вул. Київська 17 ( Додаток У).

КП Ніжинська ПШМК подала пропозицію конкурсних торгів на капітальний ремонт вулиць на загальну суму 1425,749 тис. грн. Розрахунок даної суми наведено в «Табл 2.7».

Таблиця 2.7

Тендерна пропозиція «КП Ніжинська ПШМК»

Обгрунтування

Найменування витрат

Вартість, тис. грн.

всього

у тому числі:

будівельних робіт

монтажних робіт

інших витрат

2

3

4

5

6

7

Продовження таблиці 2.7

Прямі витрати в т.ч.

1150,76

1150,76

-

-

Розрахунок №1

Заробітня плата

20,054

20,054

-

-

Розрахунок №2

Вартість матеріальних ресурсів

1027,655

1027,655

-

-

Розрахунок №3

Вартість експлуатації буд. машин

103,051

103,051

-

-

Розрахунок №4

Загальновиробничі витрати

29,149

29,149

-

-

Розрахунок №5

Кошти на покриття адмін.витрат організації

2,56,455

-

-

2,56,455

Разом договірна ціна крім ПДВ

1188,124

1185,55935

2,56455

ПДВ

237,625

-

-

237,625

Всього договірна ціна

1425,749

1185,55935

-

240,189

Джерело: пропозиція конкурсних торгів «КП Ніжинська ПШМК»

ДП «Чернігівський Облавтодор» в свою чергу подав до розгляду пропозицію на суму 1430,512 тис. грн. Розрахунок наведено в «Табл. 2.8».

Таблиця 2.8

Тендерна пропозиція ДП «Чернігівський Облавтодор»

Обгрунтування

Найменування витрат

Вартість, тис. грн.

всього

у тому числі:

будівельних робіт

монтажних робіт

інших витрат

2

3

4

5

6

7

Прямі витрати в т.ч.

1159,023

1159,023

-

-

Розрахунок №1

Заробітня плата

20,05

20,05

-

-

Розрахунок №2

Вартість матеріальних ресурсів

1084,31

1084,31

-

-

Розрахунок №3

Вартість експлуатації буд. машин

54,659

54,659

-

-

Розрахунок №4

Загальновиробничі витрати

25,868

25,868

-

-

Розрахунок №5

Кошти на покриття адмін.витрат організації

2,24844

-

2,24844

Разом договірна ціна крім ПДВ

1192,093

1189,845

-

2,24844

ПДВ

238,4186

-

238,4186

Всього договірна ціна

1430,512

1189,845

-

240,667

Джерело: пропозиція конкурсних торгів ДП «Чернігівський Облавтодор»

Згідно результату проведення процедури закупівлі (тендеру) ( Додаток Ф) найбільш економічно вигідною виявилась пропозиція КП Ніжинська пересувна шляхобудівельна механізована колона ( ПШМК) – 1425,7 тис. грн, в т.ч. податок на додану вартість ( ПДВ) – 237,6 тис. грн., яка і провела капітальний ремонт вулиць Червоноармійської та Липіврізької в терміни, визначені в Договорі на закупівлю послуг за державні кошти від 26.07.2012 р. № 108 між Управлінням житлово - комунального господарства та будівництва і КП Ніжинською ПШМК ( Додаток Х).

Відремонтована ділянка доріг незначна — усього 1117 метрів. Важливим фактом є те, що окрім самої дороги відремонтовані і водовідвідний колектор, адже це важливо у зв'язку з необхідністю відведення дощових стоків. Ці вулиці з обох боків огороджена житловими будівлями, тут не було зливового колектора, його збудували для того, щоб не підтоплювало будинки приватного сектору.  Загалом проектом капітального ремонту зазначеної  ділянки доріг поставлена задача відремонтувати дорогу - укладено асфальтобетон у два шари, улаштовано бордюри, а також виконано усі роботи пов'язані з водовідведенням. Проект реалізовано коштом міського бюджету.

Управління житлово - комунального господарства та будівництва звернулось до ДП «Чернігівський обласний автодор» щодо корегування кошторисів по капітальному ремонту об»єктів вулиць Червоноармійської та Липіврізької.

Згідно Зведенного кошторисного розрахунку, вартість будівництва – капітального ремонту вулиць Червоноармійська,Липіврізька в м. Ніжині, Чернігівської області склала 1425, 749 тис. грн.

В тому числі: